«Πέταξα κάποιες σαρδέλες γιατί είχαν έντονη μυρωδιά»: Τι λέει ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Μπορντό για το ξέσπασμα αλλαντίασης που σκότωσε την 32χρονη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σοκ έχει προκαλέσει στη Γαλλία ο θάνατος της 32χρονης Ελληνίδας από αλλαντίαση μετά από κατανάλωση φαγητού σε εστιατόριο στο Μπορντό και η νοσηλεία ακόμα 7 ατόμων στην εντατική με τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και τους κατοίκους στην πόλη να βρίσκονται σε αναστάτωση.
Τουλάχιστον 12 άτομα που έφαγαν τις σαρδέλες στο wine bar του Μπορντό μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου έχουν νοσηλευτεί, σύμφωνα με αξιωματούχο της ARS. Ο υπεύθυνος του εστιατορίου δήλωσε στην εφημερίδα Sud-Ouest ότι είχε «μια παρτίδα αποστειρωμένων σαρδελών και όταν τις άνοιξα, αναγκάστηκα να πετάξω μερικές γιατί είχαν έντονη μυρωδιά. Οι άλλες φαίνονταν εντάξει και σερβιρίστηκαν στους πελάτες».
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι
Ακούσιος τραυματισμός, ανθρωποκτονία, πώληση μολυσμένων ή τοξικών τροφίμων... Αυτές είναι οι ποινικές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν από την εισαγγελία του Μπορντό μετά τα κρούσματα αλλαντίασης.
Η εισαγγελία του Μπορντό επιβεβαίωσε ότι «ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για τις κατηγορίες της ακούσιας σωματικής βλάβης, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της διάθεσης επιβλαβών τροφίμων στην αγορά και της πώλησης διεφθαρμένων ή τοξικών τροφίμων». Η έρευνα έχει ανατεθεί από κοινού στο περιφερειακό τμήμα ποινικών ερευνών Νοτιοδυτικά, στην Κεντρική Υπηρεσία Καταπολέμησης Παραβάσεων του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας (OCLAESP) και στη Διεύθυνση Προστασίας του Πληθυσμού του Τμήματος Gironde (DDPP).
Οι ποινές κυμαίνονται από 3 έως 5 έτη φυλάκισης και πρόστιμα από 45.000 έως 60.000 ευρώ, ανάλογα με το αδίκημα.
«Η νεκροψία στο θύμα θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», αναφέρει ο εισαγγελέας, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.
«Έφτιαχνε τα δικά του προϊόντα»
Ο Carl Vaillant, συνδιαχειριστής με τον πατέρα του του εστιατορίου «Les Vaillants», δήλωσε έκπληκτος όταν άκουσε τα νέα. «Είμαι περισσότερο λυπημένος από οτιδήποτε άλλο. Όταν πηγαίνεις σε ένα εστιατόριο, πηγαίνεις απλώς για να διασκεδάσεις, όχι για αυτό», είπε, εκφράζοντας την ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς ακόμα νοσηλεύονται άνθρωποι στην εντατική.
Ο Matthias Cadet, διευθυντής του bistro Max a table, δεν θέλει να «σταυρώσει» τον ιδιοκτήτη του Tchin Tchin Wine Bar, ο οποίος φέρεται να έφτιαξε ο ίδιος τα κονσερβοποιημένα βάζα.
«Πρόκειται για ένα κατάστημα που έφτιαχνε τα δικά του προϊόντα. Μπορεί να συμβεί», είπε με προσοχή.
Αν και πιστεύει ότι η υπόθεση αυτή δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην πελατεία του, ανησυχεί ιδιαίτερα για μια ορισμένη απροθυμία εκ μέρους των κουζινών του Μπορντό να παίρνουν ανάλογες πρωτοβουλίες. «Είναι αλήθεια ότι είναι τρομακτικό. Αλλά, μετά από αυτό, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων δεν θα προσφέρουν τα ίδια τυποποιημένα προϊόντα; Αντί να φτιάχνουν για παράδειγμα τη δική τους μαγιονέζα, θα πηγαίνουν και θα αγοράζουν ένα βαζάκι των πέντε κιλών από τον χονδρέμπορο;», είπε προβληματισμένος.
Ενώ οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες εστιατορίων που ρωτήθηκαν δεν αμφισβητούν τις δικές τους πρακτικές υγιεινής, ο Jeriko, από το μπαρ Le Beau Jeu, παραδέχεται πως αυτή η τραγωδία τον ώθησε να είναι ακόμη πιο προσεκτικός. «Είναι προτιμότερο να δαπανάμε περισσότερο από ό,τι είναι λογικό από το να καταλήξουμε σε αυτή την κατάσταση», ανέφερε.
Σύμφωνα δε με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, δύο κάτοικοι της περιοχής -η Anna και η Romane- τοποθετήθηκαν για το γεγονός.
«Ειλικρινά, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Αν το σκεφτόμουν συνέχεια, δεν θα πήγαινα ποτέ σε εστιατόριο», λέει η Romane με πεποίθηση. «Βέβαια, μερικές φορές, όταν κοιτάζω στην κουζίνα, αναρωτιέμαι. Αλλά το να πηγαίνω σε ένα εστιατόριο και να τρώω είναι μια ωραία στιγμή», συνεχίζει η φίλη της.
«Ο χρόνος σε ένα εστιατόριο είναι 60% δουλειά και 40% υγιεινή», λέει ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Place du Palais του Μπορντό. Ωστόσο, ενώ υπάρχουν πλέον διαθέσιμα εργαλεία που διευκολύνουν τη διαδικασία, θεωρεί ότι η εκπαίδευση στην υγιεινή των τροφίμων, η οποία είναι υποχρεωτική πριν από το άνοιγμα ενός εστιατορίου, δεν είναι επαρκώς εξατομικευμένη και ζητάει μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. «Στα 15 χρόνια που δραστηριοποιούμαι στη δουλειά, δεν είχα ποτέ πραγματικά υγειονομική επιθεώρηση», παραδέχεται.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr