Στη σκιά του «Άτλαντα»: Έλληνες Επιστήμονες στο Μαρόκο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό ┋
Από τον πυρήνα της οροσειράς του Άτλαντα μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού στο Μαρόκο σε μήκος πάνω από 4.000 χιλιόμετρα και ύψος που ξεπερνά τα 5.000 μέτρα βρέθηκε η ελληνική επιστημονική αποστολή, που συγκροτήθηκε από τον Καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμη Λέκκα, τον Ομότιμο Καθηγητή Αντισεισμικών Κατασκευών Παναγιώτη Καρύδη και τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Δρ Βασίλειο Μώκο, προκειμένου να διερευνήσει τη σεισμική δραστηριότητα που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και πάνω από 3.500 ανθρώπινες απώλειες.
Όπως αναφέρει ο Ευθύμης Λέκκας η ελληνική αποστολή εντόπισε στους τεράστιους ορεινούς όγκους το εντυπωσιακό σεισμικό ρήγμα που εκτείνεται σε μεγάλο μήκος και κατέστρεψε ολοσχερώς δεκάδες χωριά στην πορεία του.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη, οι βλάβες που προκλήθηκαν προέρχονται από τις δευτερογενείς επιπτώσεις του σεισμού σε χαλαρές ποτάμιες αποθέσεις, ενώ μόνο οι κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα ανταποκρίθηκαν θετικά.
Ο Δρ Βασίλης Μώκος επισημαίνει ότι αποκομίστηκαν χρήσιμα επιστημονικά στοιχεία για την περαιτέρω αντισεισμική θωράκιση της Χώρας.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr