Η απόδοση του Μεχμέτ Σιμσέκ στις ΗΠΑ: Τι ρώτησαν οι επενδυτές τον Τούρκο ΥΠΟΙΚ – Στα ύψη παραμένει ο πληθωρισμός
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η παρουσία του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη με άριστα το 10 βαθμολογήθηκε από κάποιους με 11.
Η ήρεμη, σίγουρη και επιβλητική στάση του Μεχμέτ Σιμσέκ κατά τις συναντήσεις του με Αμερικανούς επενδυτές δημιούργησε προσδοκίες σε διεθνείς επενδυτικούς και οικονομικούς κύκλους και προσέλκυσε την προσοχή, ωστόσο, ακόμη, δεν φαίνεται να κέρδισε την εμπιστοσύνη τους, λόγω Ερντογάν. Η βασική ερώτηση που του τέθηκε από τους επενδυτές ήταν αν «υπάρχει η στήριξη του προέδρου Ερντογάν στο πρόγραμμα που μας παρουσιάζετε;». Αν και η απάντηση του Σιμσέκ ήταν καθησυχαστική ότι «το παιχνίδι είναι ομαδικό», παρόλα αυτά δεν κατάφερε να επιστρέψει (από τη Δύση) παρά μόνο με πολλές προσδοκίες.
Τesla και Ralph Lauren
Δύο ήταν τα παγκόσμια brands που έδειξαν ένα ενδιαφέρον, αλλά όχι υποσχέσεις, για επενδύσεις στην Τουρκία: O Ερντογάν πρότεινε στον Ίλον Μασκ να ιδρύσει το έβδομο εργοστάσιο της Tesla στην Τουρκία. «Η πρώτη χώρα που θα εξετάσουμε θα είναι η Τουρκία», απάντησε ο Αμερικανός μεγιστάνας. «Δίνω στον Μασκ μηδενικές πιθανότητες να ανοίξει εργοστάσιο στην Τουρκία», δήλωσε ο οικονομολόγος Μπαρίς Σοϊντάν. «Η αγορά αυτοκινήτων Tesla στην Τουρκία δεν είναι αρκετά μεγάλη και η χώρα δεν είναι ανταγωνιστική όσον αφορά το κόστος παραγωγής». Η ίδρυση ενός εργοστασίου στην Τουρκία από τον Ίλον Μασκ θα ήταν μια σημαντική επένδυση, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό για τον Ερντογάν είναι ότι θα ενθαρρύνει και άλλους επενδυτές. Ο Σοϊντάν χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «εκστρατεία δημοσίων σχέσεων του Ερντογάν για να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση ότι οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται για την Τουρκία».
Το νούμερο δύο του Ralph Lauren, της αμερικανικής μάρκας ενδυμάτων, είναι η Χαλιντέ Αλαγκιόζ, μια Τουρκάλα. Η Αλαγκιόζ συμμετείχε στη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης του Ερντογάν με κολοσσούς της αμερικανικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια του κοκτέιλ, είπε κάτι που πρόσθεσε ένα όραμα στην τουρκική κλωστοϋφαντουργία. «Αρκετές μάρκες κατασκευάζουν πλέον τα πολυτελή προϊόντα τους στην Τουρκία. Θέλουμε το Made In Turkey να τοποθετηθεί δίπλα στο Made In Italy, που συμβολίζει την ποιότητα στην κλωστοϋφαντουργία», είπε, κάνοντας την τουρκική αντιπροσωπεία να ζητήσει προσέγγιση με το κορυφαίο στέλεχος.
Γιατί δεν έρχεται ξένο κεφάλαιο στην Τουρκία;
Το καναδικό think tank Fraser Institute δημοσίευσε τον ετήσιο δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας του Κόσμου, ο οποίος μετρά το βαθμό στον οποίο οι πολιτικές και οι θεσμοί των χωρών υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία.
Η Τουρκία κατατάσσεται στην ομάδα των μερικώς ελεύθερων χωρών και καταλαμβάνει την 101η θέση από 165 χώρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει εγγύηση για το επενδυμένο κεφάλαιο:
- Η Τουρκία καταλαμβάνει την 89η θέση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την ασφάλεια των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.
- Η Τουρκία καταλαμβάνει την 109η θέση στη σταθερότητα και την ευρωστία του εθνικού νομίσματος.
- Η Τουρκία καταλαμβάνει την 81η θέση στην ελευθερία του διεθνούς εμπορίου.
- Η Τουρκία καταλαμβάνει την 128η θέση στους κανονισμούς και τους ανεξάρτητους ρυθμιστικούς φορείς της αγοράς.
Δεν υπάρχει εισροή ξένων κεφαλαίων λόγω των παραπάνω κατατάξεων.
Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται
Παρά τις προσδοκίες για μείωση του πληθωρισμού, η Τουρκία σημείωσε αυξήσεις-ρεκόρ στον πληθωρισμό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κι η τουρκική οικονομική εφημερίδα Ekonomim υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται τον Σεπτέμβριο λόγω των σχολικών εξόδων και των διδάκτρων εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σεπτέμβριο, η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει αύξηση τουλάχιστον 8 μονάδων και τον Οκτώβριο θα αυξηθεί περαιτέρω λόγω των φορολογικών αυξήσεων ξεκινώντας τα πετρελαιοειδή. Το Νοέμβριο λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και το Δεκέμβριο λόγω των αυξήσεων των τιμών στο τέλος του έτους.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr