Τουρκία - Φιντάν: «Το να περιμένουμε τη λύση στην Κύπρο, δεν είναι επωφελές – Ας επωφεληθούμε τώρα από τους υδρογονάνθρακες»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Τη συνεργασία για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου προτού επιτευχθεί πολιτική λύση στην Κύπρο, προέκρινε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, υποδεχόμενος τον λεγόμενο ‘ΥΠΕΞ’ του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουρούλογλου, στην Τουρκία.
«Το να περιμένουμε την τελική λύση στο νησί προκειμένου να επωφεληθούμε από τους ενεργειακούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι επωφελές ούτε για την περιοχή ούτε και για τον κόσμο», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου. Επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει μια παρόμοια συμφωνία για την ενέργεια στην περιοχή.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου δήλωσε:
«Η τουρκική εξωτερική πολιτική για το νησί της Κύπρου λαμβάνει υπόψη της 2 σημαντικά κεφάλαια, τα οποία επικεντρώνονται στην ευημερία και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων στο νησί.
- Πρώτον, ποια θα είναι η θέση των Τουρκοκυπρίων στη διεθνή κοινότητα;
- Δεύτερον, ως Τουρκία, ποια περαιτέρω βήματα μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε την ευημερία, την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων; Ξέρετε, το Κυπριακό βρίσκεται στην ατζέντα μας ως ένα ζήτημα που έχει μείνει άλυτο από τη διεθνή κοινότητα εδώ και πολλά χρόνια. Ο κύριος στόχος εδώ ήταν μια προσέγγιση που, αν είναι δυνατόν, αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, ενώ δίνει έμφαση στα δικαιώματα και τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Ωστόσο, με την υποστήριξη της Τουρκίας, οι Τουρκοκύπριοι εμφανίζονταν πάντα μπροστά στη διεθνή κοινότητα μια εποικοδομητική πολιτική. Όμως αυτή η προσέγγιση δεν έγινε αποδεκτή. Και όχι μόνο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως γνωρίζετε, επιβράβευσε την ελληνοκυπριακή κοινότητα κάνοντάς την μέλος της, παρόλο που το σχέδιο Ανάν δεν έγινε αποδεκτό.
Στη συνέχεια, οι Τουρκοκύπριοι αποφάσισαν να καθορίσουν οι ίδιοι τη μοίρα τους και δημιούργησαν το δικό τους κράτος. Το τουρκοκυπριακό κράτος είναι μια δομή που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο νησί και αποτελεί τη ‘στέγη’ τους. Είναι μια νόμιμη δομή που αναγνωρίζουμε. Ως Τουρκική Δημοκρατία, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε τις καλύτερες προσπάθειές μας για την αναγνώριση του τουρκοκυπριακού κράτους από τη διεθνή κοινότητα.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η ατζέντα του νησιού δεν αφορά μόνο την υπέρβαση του πολιτικού αδιεξόδου στην Κύπρο. Η ζωή συνεχίζεται. Η οικονομική, κοινωνική και άλλη κατάσταση των Τουρκοκυπρίων στο νησί είναι επίσης σημαντική. Πώς μπορεί η Δημοκρατία της Τουρκίας να βοηθήσει το τουρκοκυπριακό κράτος, πώς μπορούμε να κάνουμε τη μεταξύ μας συνεργασία πιο θεσμική, πώς μπορούμε να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των επενδύσεων, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης; Έχουμε μια πολύ βαριά ατζέντα σχετικά με αυτό. Οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς και οργανισμοί εργάζονται εντατικά πάνω σε αυτά τα θέματα. Ανεξάρτητα από το πολιτικό αδιέξοδο στο νησί, συνεχίζουμε να κάνουμε το καθήκον μας.
Μάλιστα, ο 'Πρόεδρος' της 'Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου', κ. Ερσίν Τατάρ, προχώρησε σε μια πολύ εποικοδομητική προσέγγιση του θέματος τον περασμένο Ιούλιο. Είπε: «Εντάξει, δεν υπάρχει λύση μεταξύ μας, αλλά υπάρχουν ορισμένα θέματα από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες».
Οι πόροι υδρογονανθράκων βρίσκονται στην κορυφή των θεμάτων αυτών. Στη συνέχεια, υπάρχουν θέματα όπως η ηλεκτρική ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το νερό, η παράνομη μετανάστευση, η εκκαθάριση ναρκών. Στην πραγματικότητα, αυτά είναι τα θέματα που οι άνθρωποι των κοινοτήτων στην καθημερινή τους ζωή επωφελούνται πραγματικά σε μεγάλο βαθμό. Αλλά η ελληνική πλευρά δεν είναι πρόθυμη να συνεργαστεί σε αυτό το θέμα. Κατά τη γνώμη μας, ως Τουρκία, που συντασσόμαστε πλήρως με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δηλαδή, είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί η δυναμική της ενέργειας και οι δύο πλευρές να επωφεληθούν εξίσου χωρίς την ανάγκη να περιμένουμε μια πολιτική λύση. Από αυτή την άποψη, υπάρχουν και άλλα πρόσφατα παραδείγματα στον κόσμο. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου είναι, όπως γνωρίζετε, ένα τέτοιο παράδειγμα. Γιατί λοιπόν να μην υπάρξει μια παρόμοια συμφωνία στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ταχσίν Ερτουρούλογλου: «Η νέα πραγματικότητα είναι δύο ξεχωριστά κράτη»
Από την πλευρά του ο λεγόμενος υπουργός του ψευδοκράτους κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα που υποστηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Κύπρος δεν υπήρξε ποτέ ελληνικό νησί στην ιστορία του.
«Ο ορισμός του Κυπριακού προβλήματος είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζεται ως κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η δομή που δημιουργεί αυτό το πρόβλημα είναι τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, η δομή που εξακολουθεί να διατηρεί αυτό το πρόβλημα στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας. Με άλλα λόγια, όσο αντιμετωπίζετε την ελληνοκυπριακή πλευρά ως Κυπριακή Δημοκρατία, δεν κάνετε τίποτε άλλο παρά να διαιωνίζετε το πρόβλημα που εσείς δημιουργήσατε», δήλωσε ο λεγόμενος «ΥΠΕΞ» των Κατεχομένων.
Ο Ερτουρούλογλου συνέχισε λέγοντας ότι:
«Όπως γνωρίζετε, μέχρι το Κραν Μοντανά, υπήρχε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης στη βάση μιας ομοσπονδιακής εταιρικής σχέσης. Στο Κραν Μοντανά έγινε η τελευταία προσπάθεια. Η διαπραγματευτική διαδικασία κατέρρευσε λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς για άλλη μια φορά, και από εκείνη την ημέρα, η τουρκική πλευρά έχει υιοθετήσει μία στάση στο Κυπριακό ότι δεν έχει χρόνο για χάσιμο χρόνου, περιμένοντας ένα διαφορετικό αποτέλεσμα επαναλαμβάνοντας τα ίδια πράγματα. Οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να ζουν κάτω από εμπάργκο που δεν τους αξίζει καθόλου.
Οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως Κυπριακή Δημοκρατία στη διεθνή σκηνή. Μας επιβάλλουν μέτρα απομόνωσης, και μια τέτοια διαδικασία τελείωσε πια στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων. Υπήρχε η καλή θέληση της τουρκικής πλευράς εδώ 60 χρόνια, με την προσέγγιση ότι ίσως ένας συμβιβασμός θα ήταν εφικτός στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, όπου σπατάλησε τη ζωή του ο πρόεδρος που ίδρυσε την ΤΔΒΚ, Ραούφ Ντενκτάς. Στο Κραν Μοντανά η διαδικασία δεν έμεινε σε ένα σημείο, ώστε να μπορεί να συνεχιστεί. Η διαδικασία του Κραν Μοντάνα κατέρρευσε».
«Στο Κυπριακό άνοιξε μία νέα σελίδα»
«Και άνοιξε μια νέα σελίδα», υποστήριξε ο Ερτουρούλογλου. «Η νέα σελίδα είναι η πραγματικότητα των δύο ξεχωριστών κυρίαρχων λαών στη βάση των πραγματικοτήτων του νησιού. Η πραγματικότητα των δύο ξεχωριστών κυρίαρχων ισότιμων κρατών που εκπροσωπούν αυτούς τους δύο ξεχωριστούς κυρίαρχους λαούς. Η προσέγγιση που υιοθέτησαν οι υποστηρικτές και τα αδέλφια της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν άνοιξε νέα σελίδα στο Κραν Μοντανά για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που σταματήσαμε στο Κραν Μοντανά Αυτή η πολιτική θα κάνει τον Τουρκοκύπριο να χάσει τουλάχιστον άλλα 60 χρόνια. Συνθλίβεται κάτω από εμπάργκο για τουλάχιστον άλλα 60 χρόνια και έρχεται στην ημερήσια διάταξη μια διαδικασία που θα οδηγήσει στο τέλος της τουρκικής ταυτότητας του νησιού. Επομένως, είμαστε ενάντια σε αυτό μέχρι τέλους. Αν συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε στο Κραν Μοντανά, θα ήθελα να πω ότι είμαστε ενάντια σε κάθε λόγο και πράξη που θα δώσει πράσινο φως σε αυτή τη διαδικασία.
Αν έχουμε ανοίξει μια νέα σελίδα, είναι γιατί υπάρχει η εθνική απαίτηση για μία νέα σελίδα. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με αυτή την αντίληψη. Πάντα έλεγα ότι το Κυπριακό δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα που ζει ο Τουρκοκύπριος με τον Ελληνοκύπριο, το Κυπριακό είναι μια εθνική υπόθεση, όχι μόνο υπόθεση της πατρίδας μας, αλλά και υπόθεση του τουρκικού κόσμου. Προσπαθούμε να εκπληρώσουμε αυτήν την απαίτηση. Χάρη στη μητέρα-πατρίδα μας, η μητέρα-πατρίδα μας είναι μαζί μας από την πρώτη μέρα και θα συνεχίσει να είναι μαζί μας για πάντα», υπογράμμισε..
«Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δε θέλει κοινή αξιοποίηση υδρογονανθράκων»
Σε ερώτηση για το πώς βλέπει το ψευδοκράτος την πρόταση του Χακάν Φιντάν για μία από κοινού αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο πριν από την επίλυση του Κυπριακού, ο Ταχσίν Ερτουρούλογλου, κατηγόρησε την Ε/Κ πως ούτε αυτό δε θέλει να γίνει. «Είμαστε μία πλευρά που έχει επανειλημμένα υποβάλει προτάσεις για την από κοινού αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο. Αλλά ήταν πάντα η ελληνοκυπριακή πλευρά που απέρριπτε όλες αυτές τις προτάσεις.
Ο λόγος της απόρριψής τους είναι ότι ο κόσμος τους αντιμετωπίζει ως το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, βλέπουν ήδη τους εαυτούς τους ως τους κυρίαρχους του νησιού. Βλέπουν το νησί ως ένα ελληνικό νησί που δεν υπήρξε ποτέ στην ιστορία του. Δεν βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως ισότιμο λαό. Όσο η πλευρά με αυτή τη νοοτροπία αντιμετωπίζεται από τον ΟΗΕ και την ΕΕ ως το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, του οποίου η εδαφική ακεραιότητα πρέπει να γίνεται σεβαστή, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει καμία πρόθεση να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με οποιονδήποτε τρόπο, στη βάση της ισότητας, και συνεχίζει να μην λαμβάνει καμία πρωτοβουλία».
Ιράκ και Συρία αποτελούν πλέον τους στόχους της Συρίας
Σχετικά με την πρόσφατη τρομοκρατική ενέργεια στην Άγκυρα, ο Χακάν Φιντάν προειδοποίησε σε έντονο τόνο ότι όλες οι υποδομές και οι ενεργειακές εγκαταστάσεις του PKK και του YPG στη Συρία και το Ιράκ αποτελούν πλέον νόμιμους στόχους της Τουρκίας.
«Οι δυνάμεις μας ανακάλυψαν ότι δύο τρομοκράτες έφτασαν στην Τουρκία από τη Συρία και εκπαιδεύτηκαν εκεί. Προειδοποιούμε όλα τα τρίτα μέρη να μείνουν μακριά από όλες τις υποδομές, τα κτίρια και τις ενεργειακές εγκαταστάσεις του PKK/ YPG στο Ιράκ και τη Συρία", είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «ειδικά στο Ιράκ και τη Συρία, αποτελούν νόμιμους στόχους των δυνάμεων ασφαλείας μας, των ενόπλων δυνάμεων μας, των μυστικών υπηρεσιών μας από εδώ και στο εξής. Η απάντηση των ενόπλων δυνάμεών μας σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση θα είναι ξεκάθαρη. Και θα μετανιώσουν για άλλη μια φορά για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας ενέργειας. Μπορώ να το πω αυτό».
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr