ACTA 2: Η ΕΕ ψηφίζει για την πνευματική ιδιοκτησία και η Ευρώπη διαμαρτύρεται
Στην Ελλάδα, έχουν προγραμματιστεί δύο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, στις 1μμ, στο Σύνταγμα (Αθήνα) και στο Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου (Θεσσαλονίκη), ενάντια στα άρθρα 11 και 13🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να απορρίψουν το άρθρο 13 όταν θα τεθεί στην τελική ψηφοφορία λίγο πριν από τις επόμενες εκλογές στην ΕΕ. Η οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα ψηφίζεται σε λίγες ημέρες ενώ η συζήτηση θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου 2019.
Για αυτό το λόγο η πανευρωπαϊκή καμπάνια καλεί όσους τους Ευρωπαίους πολίτες να καλέσουν τους ευρωβουλευτές τους και να τους καταψηφίσουν τα άρθρα 11 και 13.
Στις 23 Μαρτίου, οργανώνεται την Ευρωπαϊκή ημέρα ελευθερίας του διαδικτύου. Σε πολλές πόλεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια ημέρα θα υπάρξουν πορείες και διαμαρτυρίες για την σχεδιαζόμενη λογοκρισία του διαδικτύου που ετοιμάζεται με την μορφή των άρθρων 11 και 13 της νέας, υπό ψήφιση Οδηγίας για τα Πνευματικά δικαιώματα στην ενιαία ψηφιακή αγορά (ACTA2).
Στην Ελλάδα, έχουν προγραμματιστεί δύο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, στη 1μμ, στο Σύνταγμα (Αθήνα) και στο Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου (Θεσσαλονίκη), ενάντια στα δύο συγκεκριμένα άρθρα (11 και 13) που αντί να βελτιώνουν την κατάσταση θα κάνουν σοβαρή ζημιά στο διαδίκτυο στην Ευρώπη και δίνει ακόμα περισσότερη δύναμη στους κολοσσούς να ελέγχουν το διαδίκτυο. Ταυτόχρονα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εφαρμόζουν αυτόματη λογοκρισία, περιορίζοντας το δικαίωμά μας στην έκφραση και στην ενημέρωση.
Παρακάτω είναι μια συνοπτική περίληψη των συνεπειών, που θα γίνουν πραγματικότητα αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίσει την οδηγία.
Άρθρο 13: Φίλτρα περιεχομένου (Upload filters)
- Τα εμπορικά sites και εφαρμογές, όπου χρήστες αναρτούν περιεχόμενο, πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να έχουν αγοράσει εκ των προτέρων τις απαραίτητες άδειες για οτιδήποτε μπορεί να αναρτήσουν οι χρήστες τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας που διέπεται από περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας.
- Επιπρόσθετα, τα περισσότερα sites θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αποτρέψουν την ανάρτηση περιεχομένου απ’ τους χρήστες τους, για το οποίο δεν έχουν την άδεια του δημιουργού. Δεν θα έχουν άλλη επιλογή απ’ το να εφαρμόσουν φίλτρα περιεχομένου, τα οποία είναι ακριβά και αναποτελεσματικά.
- Σε περίπτωση που ένα δικαστήριο κρίνει πως τα φίλτρα δεν είναι επαρκώς αυστηρά, τα sites θα είναι νομικά υπόλογα για τις παραβάσεις, σαν να τις έχουν διαπράξει τα ίδια. Αυτή η νομική απειλή θα οδηγήσει αρκετές υπηρεσίες να υπερβάλουν στην εφαρμογή των φίλτρων ώστε να παραμείνουν ασφαλή από διώξεις. Γεγονός που απειλεί την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο.
- Το περιεχόμενο που θα αναρτούμε online δεν είναι πλέον άμεσα διαθέσιμο, σε πολλές περιπτώσεις, καθώς θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί απ’ τα παραπάνω φίλτρα.
- Αρκετές απ’ τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε σήμερα θα σταματήσουν να λειτουργούν εντός της ΕΕ, υπό το φόβο διώξεων για παράβαση της οδηγίας ή για τη μη-αυστηρή εφαρμογή της.
- Τα φίλτρα περιεχομένου θα βλάψουν και τους δημιουργούς. Διασκευές, reviews, memes και άλλες κατηγορίες περιεχομένου που βασίζονται σε copyrighted υλικό θα μπλοκάρεται απ’ τα φίλτρα.
- Ακόμα κι αν το περιεχόμενό σου ανήκει, θα φέρεις το βάρος της απόδειξης όταν τα φίλτρα θα το μαρκάρουν λανθασμένα ως παράβαση πνευματικής ιδιοκτησίας.
- Λιγότερες νέες και καινοτόμες υπηρεσίες θα ξεκινούν εντός της ΕΕ, γιατί το κόστος εκκίνησης θα είναι δυσβάσταχτο.
Άρθρο 11: Φόρος συνδέσμων (Link tax)
- Η αναπαραγωγή ειδήσεων με παραπάνω από μία λέξη ή περισσότερο από μια πολύ σύντομη περιγραφή, θα απαιτεί σχετική άδεια. Αυτό πιθανότατα θα καλύψει και τις περιλήψεις (snippets) ειδήσεων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Υπάρχει αρκετή ασάφεια ως προς το τι σημαίνει το «σύντομη περιγραφή», αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να καταστεί νομικά επικίνδυνη η χρήση περιλήψεων με συνδέσμους.
- Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Η οδηγία περιλαμβάνει ακόμα και ατομικές υπηρεσίες, μικρές ή μη-κερδοσκοπικές εταιρείες, blogs.
- Πολλοί θεωρούν πως η οδηγία θα δημιουργήσει έσοδα για τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς από μεγάλες υπηρεσίες (πχ. Google News), που χρησιμοποιούν περιλήψεις άρθρων. Στην πράξη όμως, θα πλήξει τους μικρούς παίχτες (πχ. blogs) και οι μεγάλες υπηρεσίες πιθανότατα θα αναστείλουν τη λειτουργία τους στην ΕΕ αφαιρώντας απ’ τα ειδησιογραφικά sites ακόμα και αυτή την κίνηση απ’ τους συνδέσμους προς τα άρθρα τους.
- Τελικώς η εφαρμογή της οδηγίας θα περιορίσει τη ροή της πληροφορίας και της ενημέρωσης.
Τι μπορείτε να κάνετε
Μπορείτε να επισκεφθείτε το saveyourinternet, όπου υπάρχουν σχετικά στοιχεία επικοινωνίας, ενώ με κόκκινο χρώμα είναι οι ευρωβουλευτές που έχουν ταχθεί υπέρ της οδηγίας στο παρελθόν.
Mε πληροφορίες από ellak.gr
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr