Πόλεμος στο Ισραήλ – Καθηγητής Ρούσσος στο ethnos.gr: Οι γεωπολιτικές συνέπειες μιας πιθανής χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Πάγωμα» της στρατηγικής του Ισραήλ για προσέγγιση με τις αραβικές χώρες, πιθανή ανάφλεξη στο μέτωπο του Λιβάνου, γενικότερη αστάθεια στην περιοχή, έντονη αντίδραση της Αιγύπτου -αν υπάρξει προσφυγικό ρεύμα προς την πλευρά της- και επαναδραστηριοποίηση των Αμερικάνων στη Μέση Ανατολή μετά από σχεδόν 10 ολόκληρα χρόνια, εκτιμά ότι θα φέρει μια εκτεταμένη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ο Σωτήρης Ρούσσος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο θύμα θα είναι το οικοδόμημα των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες το οποίο γενικότερα θα πάει πολύ πίσω. Αν και όλοι φοβούνται μια πιθανή ανάφλεξη στο Λίβανο, ο κ. Ρούσσος θεωρεί ότι «δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό σενάριο γιατί η Χεζμπολάχ δεν έχει το εσωτερικό της μέτωπο αραγές, δηλαδή στον Λίβανο δεν υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα την έκαναν να επιτεθεί. Είναι, όμως, υπαρκτό το ενδεχόμενο».
Οι κινήσεις Αθήνας - Άγκυρας στη Μέση Ανατολή
Συγκρίνοντας την στάση της Ελλάδας και της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εκτιμά ότι η Τουρκία παίζει ένα πάρα πολύ έξυπνο και εντελώς διαφορετικό ρόλο από αυτόν της Ελλάδας. Η Άγκυρα προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή του Ισραήλ και της Χαμάς.
«Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι πήρε τηλέφωνο για να συμβουλευτεί για το μέλλον της υπόθεσης και της κρίσης τον Σαουδάραβα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τον Ιορδανό Βασιλιά Αμπντάλα και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Άρα η Τουρκία αρχίζει να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην διευθέτηση της κρίσης ως μεγάλη περιφερειακή δύναμη. Η Τουρκία αναδεικνύεται σε έναν παίκτη σημαντικό ο οποίος παίρνει ή συμμετέχει σε πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση της κρίσης». Κάτι αντίστοιχο, εξάλλου, έγινε και με τη συμφωνία για τα σιτηρά ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, υπενθυμίζει.
Από την άλλη πλευρά, όπως λέει ο κ. Ρούσσος, η Ελλάδα είναι ακολούθημα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, χωρίς δική της πολιτική. Ήδη ή Ελλάδα έχει στείλει την φρεγάτα «Ψαρά» που συνοδεύει το αεροπλανοφόρο των Αμερικανών USS Gerald Ford που βρίσκεται στην περιοχή, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν θα πάρει μέρος στις επιχειρήσεις ή όχι. «Εφόσον έχουμε ακολουθήσει μια πολιτική τα τελευταία 3-4 χρόνια η οποία είναι μια πολιτική πρόσδεσης παντελώς στο άρμα των ΗΠΑ και στο άρμα του Ισραήλ, έχουμε αποκόψει το ρόλο του διαμεσολαβητή που θα μπορούσε να έχει πολλούς αποδέκτες στην περιοχή, δυνατότητα που είχαμε πριν από πέντε χρόνια. Είχαμε την ευκαιρία να μιλάμε με πολλούς παίκτες στην περιοχή. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε. Είναι δική μας επιλογή. Δεν μας ανάγκασε κανείς να μην έχουμε. Από την στιγμή που έχουμε ακολουθήσει μια τέτοια πολιτική, αιφνιδίως, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο σήμερα».
Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, ο κ. Ρούσσος σχολιάζει ότι παρά την αλλαγή στάσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια δεν βλέπει κάποια οφέλη από αυτήν. «Δεν έχω δει κάποια ωφέλεια ούτε για την ελληνική εξωτερική πολιτική, ούτε για τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Δεν έχω δει κάποια κάμψη της επιθετικότητας της Τουρκίας, ούτε κάποιο περιορισμό των απαιτήσεων της» προσθέτει.
Ο στόχος του Νετανιάχου
Σχολιάζοντας τις τελευταίες κινήσεις Νετανιάχου τονίζει ότι ο Ισραηλινός Πρόεδρος βρίσκεται στη δυσκολότερη θέση της πολιτικής του καριέρας. «Σχημάτισε μια κυβέρνηση όπως ακριβώς την ήθελε και με τους ακροδεξιούς στο υπουργικό συμβούλιο και αυτή η κυβέρνηση οδήγησε το Ισραήλ στην πιο σκληρή του ήττα και στο πιο μεγάλο σοκ ασφάλειας τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι η πιο μεγάλη μάχη που δίνει και ως πρωθυπουργός, αλλά και για την υστεροφημία του. Νομίζω ότι θα πάει σε πολύ σκληρά μέτρα προκειμένου να ανακτήσει την δύναμη της κυβέρνησής του που είναι τώρα στο ναδίρ».
Παρατηρεί, παράλληλα, ότι όπως στην Ουκρανία έτσι και στη Μέση Ανατολή είναι οι ίδιες χώρες που στάθηκαν στο δυτικό στρατόπεδο για το Κίεβο από την μια πλευρά και από την άλλη είναι οι ίδιες χώρες που αν και δεν ήταν με την Ρωσία, δεν δέχονταν τις κυρώσεις της Ρωσίας. «Ο ίδιος χωρισμός κρατών θα υπάρχει και τώρα όσον αφορά το Ισραήλ και την Παλαιστίνη».
Η στάση του Ιράν και της Συρίας
Σε ό,τι αφορά τη στάση του Ιράν ο κ. Ρούσσος παρατηρεί ότι η Τεχεράνη έχει πάρει κάποιες αποστάσεις, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν «πολεμάει σε αυτόν τον πόλεμο».
«Το Ιράν δεν έχει και τις δυνατότητες να κάνει μια επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Εκείνο που θα μπορούσε να κάνει είναι να ενισχύσει την Χεζμπολάχ, αν κάνει εκτεταμένη σύγκρουση». Από την άλλη, η Συρία είναι μια χώρα η οποία είναι κατακερματισμένη, διαλυμένη, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να απειλήσει ή να πολεμήσει το Ισραήλ. «Οπότε η Συρία είναι μια χαμένη περίπτωση ήδη από μόνη της».
Η λύση
Ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θεωρεί, τέλος, ότι αυτό που εξελίσσεται σήμερα είναι σταθμοί σε ένα φαύλο κύκλο φρίκης. Η λύση για να τελειώσει αυτός ο φαύλος κύκλος φρίκης είναι αυτή των δύο κρατών που θα προβλέπει την ειρηνική συνύπαρξη Ισραήλ και Παλαιστινίων. «Αν δεν γίνει, η κρίση θα συνεχίζεται».
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr