Τουρκία: Δηλώσεις Μπαχτσελί ερμηνεύονται ως υπόδειξη για «μοντέλο Κύπρου» στο Παλαιστινιακό
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο Πρόεδρος του συγκυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί προέβη το απόγευμα του Σαββάτου σε μακροσκελή δήλωση για το θέμα της Γάζας όπου μεταξύ άλλων κατήγγειλε ότι: «Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις κατά συρροή δολοφονίες στη Γάζα σαν να βλέπει ταινία τρόμου. Δεν υπάρχει αντίδραση».
«Τα όργανα λήψης αποφάσεων και κυρώσεων του ΟΗΕ είναι “κλειδωμένα”. Ούτε καν προσωρινή κατάπαυση του πυρός δεν μπόρεσε να κηρυχθεί λόγω βέτο των ΗΠΑ. Δεν προέκυψε τίποτα ούτε από τη συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Πέρα από απλά μηνύματα καταδίκης, δεν έχει ακουστεί καμία προσπάθεια ή πρόθεση να ληφθούν μέτρα. Η “Σύνοδος Κορυφής Ειρήνης για τη Γάζα” στο Κάιρο δεν έχει μέχρι στιγμής αποφέρει αποτελέσματα […]», σημείωσε ο Μπαχτσελί καταλήγοντας στο εξής ιδιόμορφο “τελεσίγραφο”:
«Ως Εθνικιστικό Κίνημα, η έκκλησή μας είναι η εξής: Εάν δεν επιτευχθεί εκεχειρία εντός 24 ωρών από σήμερα, εάν οι επιθέσεις δεν σταματήσουν, εάν συνεχίσουν να πέφτουν βόμβες στους καταπιεσμένους, λέω ανοιχτά στο έθνος μου ότι η Τουρκία πρέπει γρήγορα να δράσει και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, δεδομένων των ιστορικών, ανθρωπιστικών και θρησκευτικών ευθυνών της. Εναπόκειται σε εμάς να αναλάβουμε αποστολή προστασίας της Γάζας. – Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι έτοιμη να κάνει τη Γάζα πόλη των ευτυχισμένων παιδιών και μια ισλαμική πόλη, όπου τα αδέρφια και οι αδελφές μας θα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια. Ορκίζομαι στο Θεό, είναι ικανή για αυτό! Ο Πρόεδρός μας στέκεται δίπλα στο τουρκικό έθνος και σε όλους τους πιστούς στον δραστήριο και πολυδιάστατο διπλωματικό του αγώνα-.
Βρήκε άμεσα υποστηρικτές
Μάλιστα, η δήλωση-έκκληση-τελεσίγραφο Μπαχτσελί βρήκε άμεσα υποστηρικτές: Ο Πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Saadet, Temel Karamollaoglu, και ο πρόεδρος του συμπολιτευόμενου Refah Partisi, Fatih Erbakan, καθώς στη συνέχεια και ο Πρόεδρος του επίσης αντιπολιτευόμενου Gelecek Partisi Ahmet Davutoglu δήλωσαν δημόσια στήριξη στο ιδιόμορφο “τελεσίγραφο” Μπαχτσελί .
Οι δηλώσεις Μπαχτσελί και το 24ωρο «τελεσίγραφο» με ασαφή αποδέκτη προβλήθηκαν και σχολιάστηκαν ευρέως από αντιπολιτευόμενα κυρίως τ/ΜΜΕ, για τα οποία το ερώτημα «τι ακριβώς εννοούσε ο Πρόεδρος του συγκυβερνώντος MHP» παρέμενε ανοιχτό, ακόμη και μετά το πέρας του 24ώρου…
Η περιορισμένης κυκλοφορίας, αντιπολιτευόμενη / κεμαλική ε/φ Cumhuriet δίνει σήμερα συνέχεια, με κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα, στην υπόθεση των δηλώσεων Μπαχτσελί δημοσιεύοντας ρεπορτάζ με πληροφορίες από «πηγές του MHP» οι οποίες επιχειρούν να ‘φωτίσουν’ τις δηλώσεις του Προέδρου του κόμματος. – Από το περιεχόμενο του ρεπορτάζ προκύπτει (συνοπτικά) ότι, σύμφωνα πάντα με τις ‘πηγές’ από το MHP, οι δηλώσεις Μπαχτσελί σκοπό είχαν (επί της ουσίας, παρά την τελεσιγραφική εμφάνισή τους) να υποστηρίξουν (και να επαυξήσουν) την ήδη διατυπωθείσα από τον Τ/ΥΠΕΞ Φιντάν πρόταση περί εφαρμογής ενός νέου μηχανισμού εγγυήσεων για την επίλυση της ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης στη βάση των δύο κρατών.
Η ερμηνεία των δηλώσεων Μπαχτσελί και η συσχέτιση Παλαιστινιακού με Κυπριακό
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στον τ/σ TRT [20/10] ο Τ/ΥΠΕΞ Φιντάν είχε μεταξύ άλλων δηλώσει: […] Η πρόταση περί εγγυοδοσιών αφορά στην πραγματικότητα την ενεργό ανάληψη της ευθύνης του ζητήματος από τις χώρες της περιοχής. Με κάποιον τρόπο, οι χώρες της περιοχής θα βάλουν το χέρι τους στην φωτιά μαζί με τους Παλαιστίνιους. Θα είναι ένα σύστημα εγγυοδοσίας που θα εγγυάται την τήρηση μιας συμφωνίας [...]. Ομοίως, πρέπει να υπάρξουν εγγυητές από την ισραηλινή πλευρά.
Σε κάθε περίπτωση, η μεθερμηνεία των δηλώσεων Μπαχτσελί από τις ‘πηγές’ του ρεπορτάζ της Selda Guneysu και η πλαισίωση του θέματος από το σχετικό δημοσίευμα της Cumhuriet αναδεικνύουν ως επιπλέον ‘πτυχή’ της περί λύσης μέσω ενός μοντέλου διεθνούς εγγυοδοσίας πρότασης του Τ/ΥΠΕΞ τον συσχετισμό του Παλαιστινιακού με το Κυπριακό, προκειμένου να προβληθεί έτσι η θέση ότι οι εξελίξεις στη Γάζα «δικαιώνουν τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».
Στη συνέχεια καταγράφεται το περιεχόμενο του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της εφημερίδας Cumhuriet το οποίο δημοσιεύεται υπό τους τίτλους «Μοντέλο Κύπρου // Το σύστημα εγγυήσεων πίσω από την ‘προθεσμία’ 24 ωρών του Bahceli // Πηγές του MHP αξιολόγησαν τις δηλώσεις του ότι “πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα για την Παλαιστίνη” [λέγοντας]: Βάση είναι το μοντέλο της Κύπρου».
Στόχος η δημιουργία συστήματος εγγυοδοσίας στην Παλαιστίνη υπό την ηγεσία της Τουρκίας
Η προθεσμία της δήλωσης του Προέδρου του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί «Εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός εντός 24 ωρών, η Τουρκία πρέπει να παρέμβει γρήγορα» έληξε χθες. Οι δηλώσεις Μπαχτσελί προκάλεσαν το ερώτημα εάν η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στην Παλαιστίνη. Πηγές του MHP αναφέρουν ωστόσο ότι «ο Bahceli έδειξε με τις δηλώσεις του το καθεστώς εγγυητή της Τουρκίας». Αναφέροντας ως παράδειγμα τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου που οδήγησαν στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι πηγές του MHP ανέφεραν: «Τα μέρη μπορούν να υπογράψουν συμφωνίες στην Παλαιστίνη υπό την ηγεσία της Τουρκίας. Τα τουρκικά στρατεύματα μπορούν να αναπτυχθούν για τη διαχείριση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή». […]
Ενόσω οι δηλώσεις του Μπαχτσελί εγείρουν ερωτήματα στην εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη που αναρωτιέται αν «η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στην Παλαιστίνη», η Cumhuriyet ενημερώθηκε από πηγές του MHP ότι «πίσω από τις δηλώσεις Μπαχτσελί κρύβεται ο στόχος της δημιουργίας συστήματος εγγυοδοσίας στην Παλαιστίνη υπό την ηγεσία της Τουρκίας». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν την Κύπρο ως παράδειγμα του «συστήματος εγγυήσεων» που θα εφαρμοστεί υπό την ηγεσία της Τουρκίας στο ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης.
Οι πηγές του MHP έδωσαν το παράδειγμα της περιόδου πριν από την ‘Ειρηνευτική Επιχείρηση’ στην Κύπρο το 1974. Υπενθύμισαν τη Συνθήκη της Ζυρίχης […] την επακόλουθη Συνθήκη του Λονδίνου […]. Πρότειναν επίσης ότι στην Παλαιστίνη «τα μέρη μπορούν να υπογράψουν συμφωνίες υπό την ηγεσία της Τουρκίας. Τα τουρκικά στρατεύματα μπορούν να αναπτυχθούν για τη διαχείριση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή».
Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία πρωτοστάτησε εκείνη την εποχή λόγω της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο και σημειώνοντας ότι «η κατάσταση είναι διαφορετική στην Παλαιστίνη», κάνουν την εξής εκτίμηση:
«Η Παλαιστίνη βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1516 έως το 1917. Είναι μια γη που τέθηκε υπό την εντολή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας μόλις το 1920, μετά την έκδοση της Διακήρυξης Μπαλφούρ στις 2 Νοεμβρίου 1917. Όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, βάση της Τουρκίας είναι το 1917. Η περιοχή ήταν υπό τουρκική κυριαρχία μέχρι το 1917. Με άλλα λόγια, η Τουρκία δεν είναι ξένη σε αυτή τη γη, όπως το θέτει ο Πρόεδρος Bahceli, “η γη αυτή είναι η κληρονομιά των προγόνων μας”. […] Επομένως, ένας μηχανισμός εγγυήσεων που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να τεθεί υπό την ηγεσία της Τουρκίας. Επειδή αυτά τα εδάφη βρίσκονταν σε ειρήνη και ασφάλεια υπό τουρκική κυριαρχία. Η Τουρκία πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή».#
Στη συνέχεια, οι “πηγές” του ρεπορτάζ θίγουν και το έτερο θέμα αιχμής όσον αφορά την γεωπολιτική διάσταση των εθνικιστικής κατεύθυνσης αναλύσεων στα τ/ΜΜΕ με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό:
Τονίζοντας ότι το Ισραήλ «θέλει να δημιουργήσει μια νέα Μέση Ανατολή» με την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι πηγές του MHP επισημαίνουν ότι «η Τουρκία θα είναι το επόμενο βήμα» σε αυτή την επιδίωξη. -- Υπενθυμίζοντας ότι η Παλαιστίνη είναι μια γεωγραφία κοντά στα σύνορα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι πηγές του MHP τονίζουν: «Το Ισραήλ, μαζί με τις ΗΠΑ, θέλει να αλλάξει αυτή τη γεωγραφία. Αυτό σημαίνει ότι στοχεύει την Τουρκία μέσω της Συρίας. Η Τουρκία διενεργεί αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία. Όλοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ προστατεύουν εκεί τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PYD και το YPG. Φτάνουν επίσης στο σημείο να «συνδέουν» τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PYD και το YPG με το Ισραήλ, το οποίο στη συνέχεια απειλεί την πρωταρχική ασφάλεια της Τουρκίας. Εμείς, ως κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ»
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr