Νέα Ζηλανδία: Τα μαθήματα πολιτικού πολιτισμού της Γιασίντα Αρντερν
Όταν άλλοι ορθώνουν τείχη εκείνη χτίζει γέφυρες μέσα στα συντρίμμια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το 2017 είχε προκαλέσει φρενίτιδα όταν σε ηλικία µόλις 37 ετών έγινε η νεότερη πρωθυπουργός της χώρας της. Από τη στιγµή που ανέλαβε τα ηνία της Νέας Ζηλανδίας, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου, επειδή «τόλµησε» να συνδυάσει τη µητρότητα µε το ανώτατο αξίωµα της χώρας.
Εγινε η δεύτερη εν ενεργεία πρωθυπουργός στην ιστορία (µετά την Πακιστανή Μπεναζίρ Μπούτο το 1990) που γέννησε στη διάρκεια της θητείας της (το καλοκαίρι του 2018, επιστρέφοντας µάλιστα στα καθήκοντά της µόλις έξι εβδοµάδες µετά τη γέννα).
Και λίγους µήνες αργότερα προσέλκυσε τα φλας των φωτορεπόρτερ όταν κατέφτασε στην Ολοµέλεια του Γενικού Συµβουλίου του ΟΗΕ, όπου για πρώτη φορά µίλησε ενώπιον των παγκόσµιων ηγετών, µε την τριών µηνών κόρη της Νίβι στην αγκαλιά, την οποία ακόµα θήλαζε και δεν µπορούσε να αποχωριστεί. Την περασµένη εβδοµάδα η Γιασίντα Αρντερν απέδειξε ότι το δυναµικό και ασυνήθιστο αυτό προφίλ πρωθυπουργού, µε το οποίο έσπασε τα στερεότυπα για την εξουσία, τη γυναίκα και τη µητρότητα, δεν είναι επιφανειακό, ούτε αποτελεί ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων.
Πίσω του κρύβεται µια ηγετική φυσιογνωµία µε ήρεµη δύναµη και σιδηρά πυγµή, που αντιµετώπισε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τη µεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει η χώρα της. Από τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν το ακροδεξιό τροµοκρατικό χτύπηµα σε δύο τεµένη στο Κράιστσερτς, ο διεθνής Τύπος δεν σταµάτησε να εγκωµιάζει τον τρόπο µε τον οποίο χειρίστηκε την κρίση.
Αποστόμωσε τον Τραμπ
Την ώρα που στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, στις ΗΠΑ, οι τροµοκρατικές επιθέσεις αντιµετωπίζονται µε τείχη, απειλές, στοχοποίηση, φυλακισµούς παιδιών, ρατσιστικά παραληρήµατα και «στραβά µάτια» στη χαλαρή νοµοθεσία για την οπλοκατοχή, η Αρντερν έδειξε στον πλανήτη ότι η πραγµατική ηγεσία έχει να κάνει µε την αποδοχή, την αγάπη και το ήθος. Οταν ο Αµερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραµπ τής τηλεφώνησε στον απόηχο της τραγωδίας και τη ρώτησε πώς µπορεί η χώρα του να βοηθήσει, έλαβε µια απάντηση που σίγουρα δεν περίµενε: «Κατανόηση και αγάπη για όλες τις µουσουλµανικές κοινότητες» του αποκρίθηκε η 38χρονη πρωθυπουργός. Η πρόσφατη εικόνα της άθεης Νεοζηλανδής πρωθυπουργού να εµφανίζεται µε το κεφάλι καλυµµένο µε µια ισλαµική µαντίλα στον τόπο της τραγωδίας έστειλε στον πλανήτη µηνύµατα αλληλεγγύης και αποδοχής.
Παίρνοντας στο πλευρό της ηγέτες από όλα τα πολιτικά κόµµατα, και όχι µόνο από τους Εργατικούς και τους εταίρους στην τρικοµµατική κυβέρνηση, συνάντησε στο Κράιστσερτς µουσουλµάνους ηγέτες και αγκάλιασε µε πραγµατικό πόνο και συµπαράσταση τους πενθούντες. Και την περασµένη Τρίτη ξεκίνησε την οµιλία της στο Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας λέγοντας στα αραβικά «As-SalaamAlaikum» («ειρήνη υµίν»).
Οι εικόνες αυτές έγιναν σύµβολο σεβασµού και συµπαράστασης και ταξίδεψαν απ’ άκρη σ’ άκρη δείχνοντας ότι ηγεσία δεν σηµαίνει επιθετικές οµιλίες και φανταχτερά σλόγκαν. Η 38χρονη πρωθυπουργός έδωσε στους Νεοζηλανδούς όσο περισσότερες πληροφορίες µπορούσε για την τραγωδία, παρουσίασε τους µουσουλµάνους όχι σαν τους «άλλους», αλλά ως κοµµάτι της χώρας της, απαγόρευσε την αναπαραγωγή των εικόνων από το µακελειό, αρνήθηκε να προφέρει στις οµιλίες της το όνοµα του ρατσιστή µακελάρη (του Αυστραλού Μπρέντον Τάραντ), εξασφάλισε οικονοµική ενίσχυση για τις οικογένειες των θυµάτων και υποσχέθηκε από την πρώτη µέρα αυστηρότερη νοµοθεσία για την οπλοκατοχή.
Και αυτήν την εβδοµάδα, µόλις έξι ηµέρες µετά την τραγωδία, επέδειξε αποφασιστικότητα που θα ζήλευε κάθε χώρα στον πλανήτη: η Αρντερν ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των ηµιαυτόµατων όπλων στρατιωτικού τύπου και των τουφεκιών εφόδου στη χώρα. Η Νέα Ζηλανδία έχει (τουλάχιστον µέχρι την εφαρµογή των νέων µέτρων) χαλαρότερη νοµοθεσία για την οπλοκατοχή από άλλες χώρες της ∆ύσης (οι κάτοχοι όπλου είναι υποχρεωµένοι να έχουν άδεια, αλλά όχι να δηλώνουν το όπλο τους) και εκτιµάται ότι αντιστοιχεί ένα όπλο ανά τρεις Νεοζηλανδούς.
Σκληρή απάντηση στο παραλήρηµα Ερντογάν
Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός δεν δίστασε να ορθώσει ανάστηµα απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προκάλεσε ρίγη και αποστροφή ακόµα και στους µουσουλµάνους του ήσυχου νησιωτικού κράτους µε τις απειλές του. Η Γιασίντα Αρντερν δήλωσε ότι ο ΥΠΕΞ της Νέας Ζηλανδίας θα µεταβεί στην Τουρκία για να «αντιµετωπίσει» τον «σουλτάνο» µετά το παραληρηµατικά πυρά του εναντίον της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας. Οπως αναφέρει, µάλιστα, στο «Εθνος της Κυριακής» ο ∆ηµήτρης Μερεντίτης από το Κράιστσερτς, «οι µουσουλµάνοι εδώ κατακρίνουν και καταδικάζουν τον Ερντογάν».
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr