Ο γολγοθάς των χιλιάδων Αφγανών από το Πακιστάν που κατέφυγαν στους πρόχειρους καταυλισμούς υπό την απειλή της απέλασης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μαζικά εγκαταλείπουν εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί το Πακιστάν, που βρίσκονται στη χώρα χωρίς νόμιμα έγγραφα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση διατρέχουν τον κίνδυνο να συλληφθούν και να απελαθούν. Εκατοντάδες κοιμούνται στην ύπαιθρο, χωρίς κανένα καταφύγιο, φαγητό, πόσιμο νερό και τουαλέτες μέχρι να περάσουν τα σύνορα προς την πατρίδα τους, καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Το Πακιστάν είχε δώσει προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου στους Αφγανούς που ζουν στο έδαφός του χωρίς νόμιμα έγγραφα, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 1,7 εκατ., να φύγουν οικειοθελώς, διαφορετικά θα απελαθούν.
Οι Αφγανοί φεύγουν από το Πακιστάν από δύο κύρια συνοριακά περάσματα, το Τόρκαμ και το Τσαμάν. Οι Ταλιμπάν έχουν στήσει στρατόπεδα στην άλλη πλευρά για να μένουν οι άνθρωποι, ενώ περιμένουν να μεταφερθούν στον τόπο καταγωγής τους στο Αφγανιστάν.
Οι οργανώσεις αρωγής δήλωσαν ότι στο Τόρκαμ δεν υπάρχει κατάλληλο καταφύγιο. Υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό, δεν υπάρχει άλλη πηγή θέρμανσης εκτός από φωτιές, δεν υπάρχει φωτισμός και δεν υπάρχουν τουαλέτες.
Δεν τους αφήνουν να πάρουν τίποτα μαζί
Ο Kayal Mohammad έζησε στην πόλη Peshawar του βορειοδυτικού Πακιστάν για 17 χρόνια. Έχει πέντε παιδιά και απελάθηκε στα σύνορα με το Αφγανιστάν πριν από σχεδόν μια εβδομάδα. Είπε στο Associated Press ότι δεν του επιτράπηκε να πάρει μαζί του κανένα οικιακό αντικείμενο. Ό,τι έχει αυτός και η οικογένειά του παραμένει στο Πακιστάν.
Η επτάχρονη κόρη του Hawa κλαίει επειδή κρυώνει. Πίνει τσάι για πρωινό από ένα κομμένο πλαστικό μπουκάλι και κοιμάται χωρίς κουβέρτα.
Ο πατέρας της κάλεσε τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια. «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν», είπε. «Δεν έχουν τίποτα γιατί δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί ως κυβέρνηση. Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν τίποτα εδώ, ούτε γη, ούτε σπίτι. Ζουν απλώς κάτω από τον ανοιχτό ουρανό. Κανείς δεν τους βοηθάει».
Ο Thamindri Da Silva, της World Vision International, δήλωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μεταφέρονται σε μια ξηρή κοίτη ποταμού αφού περάσουν από την αρχική καταγραφή σε ένα κέντρο διέλευσης.
Οι άνθρωποι εισέρχονται στο Αφγανιστάν μόνο με τα ρούχα που φοράνε στην πλάτη τους, επειδή τα ρολόγια, τα κοσμήματα και τα μετρητά τους έχουν αφαιρεθεί στα πακιστανικά σύνορα, πρόσθεσε.
Ο διευθυντής της οργάνωσης «Save the Children» στη χώρα, δήλωσε ότι πολλοί από αυτούς που επιστρέφουν, το κάνουν χωρίς εκπαιδευτικά έγγραφα, γεγονός που τους δυσκολεύει να συνεχίσουν τις σπουδές τους, καθώς δεν γνωρίζουν τις τοπικές αφγανικές γλώσσες Νταρί και Παστό, επειδή σπούδασαν Ουρντού και Αγγλικά στο Πακιστάν.
Οι Ταλιμπάν λένε ότι έχουν επιτροπές που εργάζονται «νυχθημερόν» για να βοηθήσουν τους Αφγανούς, διανέμοντας τρόφιμα, νερό και κουβέρτες.
Ο Πάπας Φραγκίσκος την Κυριακή στο Βατικανό κατήγγειλε την κατάσταση των «Αφγανών προσφύγων που βρήκαν καταφύγιο στο Πακιστάν αλλά τώρα δεν ξέρουν πού να πάνε πια».
Πάντως, οι δυσκολίες στο Αφγανιστάν είναι τρομερές, καθώς η χώρα βρίσκεται απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα ενώ η πολυετής ξηρασία, η ταλαιπωρημένη οικονομία και τα επακόλουθα δεκαετιών πολέμου έχουν προκαλέσει μεγάλη εσωτερική μετανάστευση.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν για το αν η χώρα μπορεί να στηρίξει ή να ενσωματώσει όσους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το Πακιστάν.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr