Τι σηματοδοτεί το «όχι» του Αλ Σίσι στην πρόταση των ΗΠΑ να αναλάβει η Αίγυπτος της ασφάλεια της Γάζας - Τα σενάρια για το μέλλον του παλαιστινιακού θύλακα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ να αναλάβει η Αίγυπτος τη διαχείριση της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal.
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν στην αμερικανική εφημερίδα ότι ο Αλ Σίσι απέρριψε την ιδέα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς. Το σχέδιο προέβλεπε ότι η Αίγυπτος θα διαχειριζόταν τη Γάζα μέχρι να μπορέσει να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή μετά την ήττα της Χαμάς.
Ο Σίσι και ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Αμπάς Καμέλ, συζήτησαν την πρόταση με τον Μπερνς, ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή για να συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα.
Σύμφωνα με την WSJ, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε στον επικεφαλής της CIA ότι η κυβέρνησή του δεν θα παίξει ρόλο στην εξάλειψη της Χαμάς, καθώς χρειάζεται την παλαιστινιακή ισλαμιστική ομάδα για να βοηθήσει στη διατήρηση της ασφάλειας στα σύνορα της χώρας με τη Λωρίδα της Γάζας.
Με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να εντείνεται, οι ΗΠΑ κάνουν συζητήσεις για το πώς θα είναι η Γάζα μετά τον πόλεμο.
Τα σενάρια για το μέλλον της Γάζας
Την ίδια ώρα, πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ διερευνούν επιλογές για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας μιας πολυεθνικής δύναμης στην οποία μπορεί να συμμετέχουν αμερικανικά στρατεύματα, εάν οι ισραηλινές δυνάμεις καταφέρουν να εκδιώξουν τη Χαμάς.
Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν να δημιουργηθεί μια ειρηνευτική δύναμη, κατά το πρότυπο αυτής που επιβλέπει την ειρηνευτική συνθήκη Αιγύπτου-Ισραήλ του 1979, ενώ μια τρίτη επιλογή είναι να τεθεί η Γάζα υπό την προσωρινή εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την έκθεση.
Και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ρωτήθηκε αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξή του στο ABC News ποιος θα πρέπει να κυβερνήσει τη Γάζα όταν τελειώσει ο πόλεμος.
«Εκείνοι που δεν θέλουν να συνεχίσουν τον δρόμο της Χαμάς», απάντησε. «Νομίζω ότι το Ισραήλ, για αόριστο χρονικό διάστημα, θα έχει τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια, γιατί είδαμε τι συμβαίνει, όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε αυτή την ευθύνη ασφάλειας, αυτό που έχουμε είναι η έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε».
Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ σε συνέντευξή του στο Sky News.
Στην ερώτηση ποιος πιστεύει πως θα κυβερνά τη Γάζα μετά τον πόλεμο, ο υπουργός απάντησε: «Λοιπόν, νομίζω ότι θα είναι οι Παλαιστίνιοι αυτοί που θα κυβερνήσουν τη Γάζα. Ποιοι θα είναι αυτοί οι Παλαιστίνιοι, δεν το γνωρίζω. Ξέρω όμως ποιοι δεν θα είναι: Η Χαμάς».
«Θα πρέπει να εξαφανίσουμε και να εξαλείψουμε, όπως είπα, όχι μόνο τη στρατιωτική υποδομή της Χαμάς, αλλά να τερματίσουμε την κυριαρχία της στη Γάζα και ελπίζω ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν τελικά να επιλέξουν μια ηγεσία που θα είναι προσηλωμένη στην ειρηνική συνύπαρξη με το Ισραήλ και όχι μια ηγεσία που είναι αποφασισμένη να καταστρέψει το Ισραήλ. Που θα διδάσκει στα παιδιά τους να ζουν ειρηνικά με το Ισραήλ και δεν θα δαιμονοποιεί τους Εβραίους», σχολίασε.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr