Ένας Έλληνας στο «παλάτι» του Μοράλες
Ο Μάκης Οικονόµου διατηρεί γραφείο στον ουρανοξύστη της πρωτεύουσας, δηλώνει έκπληκτος για τα δηµοσιεύµατα και τονίζει ότι ο πρόεδρος µένει λίγα µέτρα µακριά του και τον βλέπει να κάνει τζόκινγκ κάθε πρωί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ατενίζει καθημερινά τη θέα από το γραφείο του, στο «Μεγάλο Σπίτι του Λαού». Ο Μάκης Οικονόμου επισκέπτεται τον ουρανοξύστη της πρωτεύουσας της Βολιβίας κάθε μέρα – όποτε οι υποχρεώσεις του δεν τον οδηγούν εκτός πόλης για να επιβλέψει τα έργα ύδρευσης της χώρας. Πρόκειται για τον Ελληνα πολιτικό μηχανικό και σύμβουλο του βολιβιανού υπουργείου Περιβάλλοντος και Νερού, ο οποίος συνεργάζεται με την κυβέρνηση της χώρας. Ο ίδιος εκπλήσσεται για τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα σχετικά με το λεγόμενο «Casa Grande del Pueblo».
«Από τους 29 ορόφους, οι τρεις είναι του προέδρου, αλλά ο Μοράλες δεν μένει εκεί. Επίσης, όλες οι υποδομές -τζακούζι, γυμναστήριο και ό,τι υπάρχει- είναι δημόσιες. Μπορεί οποιοσδήποτε να τις επισκεφθεί, ενώ υπάρχει σχετική λίστα στην οποία όλοι μπορούν να συμπληρώσουν το όνομά τους. Συνεπώς, δεν είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος μένει εκεί. Εξάλλου, μένει λίγα μέτρα από το... δικό μου σπίτι. Τον βλέπω που κάνει τζόκινγκ κάθε πρωί» δηλώνει στο «Εθνος». Οπως μας εξηγεί, οι υπόλοιποι όροφοι στεγάζουν διάφορες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων πέντε υπουργείων: Προεδρίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Επικοινωνίας και Πολιτισμού.
«Μέχρι τα εγκαίνια που έγιναν πέρυσι δεν ξέραμε τι ακριβώς χτίζεται. Ηταν η μεγάλη έκπληξη του προέδρου. Υπήρξαν, μάλιστα, και κάποιες καταγγελίες από την αντιπολίτευση. Οταν, όμως, άνοιξε στο κοινό, διαπιστώσαμε ότι ήταν εντυπωσιακό. Εχει χώρους για εκδηλώσεις και αποτελεί διαφήμιση για τη χώρα» λέει ο Μάκης Οικονόμου. Γεννημένος στην Πολωνία από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες του Δημοκρατικού Στρατού, ο Μάκης Οικονόμου άρχισε να εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός στη Βενεζουέλα, από όπου κατάγεται η σύζυγός του. Αργότερα το ζευγάρι και τα τρία του παιδιά θέλησαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Oταν άνοιξε, διαπιστώσαμε ότι ήταν εντυπωσιακό. Eχει χώρους για εκδηλώσεις και αποτελεί διαφήμιση για τη χώρα
«Για εμάς η Ελλάδα ήταν πάντοτε πατρίδα, το σημείο αναφοράς μας. Θέλαμε να γυρίσουμε. Οταν, όμως, το προσπαθήσαμε, δεν ήταν όπως το περιμέναμε. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 πέρασα έναν διαγωνισμό στην Κομισιόν και μετακομίσαμε στις Βρυξέλλες» εξηγεί ο Μάκης Οικονόμου. Ως πολιτικός μηχανικός υπήρξε υπεύθυνος για αναπτυξιακά έργα σε τρίτες χώρες. Μάλιστα, βρέθηκε για μεγάλα διαστήματα της ζωής του σε διάφορα κράτη της Αφρικής (Μάλι, Μαδαγασκάρη και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία). Σύντομα ανέλαβε καθήκοντα υπευθύνου σε έργα της ΕΕ που γίνονταν στη Λατινική Αμερική: από τη Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ, μέχρι την Αϊτή, το Μεξικό και το Περού. Πλέον, εργάζεται ως σύμβουλος για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Νερού στη Βολιβία.
«Πραγματοποιούν ένα μεγάλο έργο εδώ, ένα δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Είμαι σύμβουλος του υπουργού και του υπουργείου για τη στρατηγική στα θέματα που καλύπτουν τα συγκεκριμένα προγράμματα. Είμαστε υπεύθυνοι για τους στόχους του δικτύου και τις προϋποθέσεις, με βάση συγκεκριμένους δείκτες» εξηγεί. Ο ίδιος είναι ξεκάθαρος για την πολιτική κατάσταση στη Βολιβία. «Η πολιτική εδώ είναι προσωποποιημένη. Εξι υπουργοί άλλαξαν και καθένας έχει διαφορετική προσέγγιση. Πάντως, ενδιαφέρονται για την κλιματική αλλαγή, γιατί η χώρα έχει το προφίλ της “Μητέρας Γης” (Pachamama)» τονίζει.
Με τον πρόεδρο
Τον ρωτάμε αν έχει συνεργαστεί με τον πρόεδρο Εβο Μοράλες. «Δύο φορές έχει τύχει να συνεργαστούμε, όταν οργάνωνα τη συνεργασία ΕΕ - Βολιβίας» θυμάται. «Πάντως ο Μοράλες είναι πονηρός. Ξέρει τι κάνει. Εχει δώσει δικαιώματα σε ιθαγενείς, αλλά εδώ και 13 χρόνια που κυβερνά η αστική τάξη δεν έχει χάσει τίποτα. Ετσι κρατά τις ισορροπίες» υπογραμμίζει. Μεταξύ άλλων, ο Μοράλες «ευθύνεται» για την κατασκευή του τελεφερίκ στην πρωτεύουσα.
«Είναι σαν μετρό, αλλά εναέριο. Η πόλη εκτείνεται σε διάφορα επίπεδα και η κατασκευή μετρό θα ήταν ακριβή. Γι’ αυτό βρήκε αυτήν την εντυπωσιακή λύση» μας λέει ο Μ. Οικονόμου. «Γενικά, η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι καλή. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι κρατικά, αλλά υπάρχει ακόμη αρκετή παραοικονομία και διαφθορά που πρέπει να αντιμετωπιστούν» συμπληρώνει. «Ο ίδιος ο Μοράλες δεν είναι διεφθαρμένος. Σε περιπτώσεις σκανδάλων, δεν έχει διστάσει να “θυσιάσει” υπουργούς. Γι' αυτό στις εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο δεν αναμένεται να δεχθεί μεγάλη πίεση από την αντιπολίτευση».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr