Ερντογάν: «Αν δεν μας δώσει η Γερμανία Eurofighters, υπάρχουν κι άλλες χώρες - Τουρκία και Γερμανία μπορούν να σώσουν τη Μέση Ανατολή»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με άγριες διαθέσεις εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βερολίνο και στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον οικοδεσπότη του, Όλαφ Σολτς, προκαλώντας με τα σχόλιά του για το Ισραήλ την ιδιαίτερα ευαίσθητη γερμανική κοινωνία.
«Δίνω μεγάλη σημασία σε αυτή τη συνάντηση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος παίρνοντας το λόγο μετά τον σχετικά ήπιο Γερμανό καγκελάριο και ανοίγοντας παράλληλα όλη την ατζέντα των θεμάτων που επρόκειτο να συζητήσει σε λίγο με τον Όλαφ Σολτς στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους. Από πολιτικά, στρατιωτικά, Ουκρανικό και Γάζα.
Οι τόνοι του άρχισαν να ανεβαίνουν κατακόρυφα, όταν αναφέρθηκε στον πόλεμο της Γάζας.
«Μου αρέσει να μιλάω ανοιχτά και ξεκάθαρα, και εδώ θα μιλήσω ανοιχτά και ξεκάθαρα», είπε, προδιαθέτοντας για μια σκληρή γλώσσα, την οποία ήθελε ουσιαστικά να αποφύγει η καγκελαρία απέναντι στην κοινή της γνώμη.
«Η ημερομηνία της 7ης Οκτωβρίου περιγράφεται ως η αρχή, ωστόσο η διαδικασία μετά την 7η Οκτωβρίου δεν συζητείται καθόλου και μέχρι σήμερα όπως γνωρίζουμε, δυστυχώς έχουν σκοτωθεί 13.000 Παλαιστίνιοι, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι. Δεν έχει μείνει σχεδόν καμία Γάζα πια, τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί», δήλωσε έντονα ο Τούρκος πρόεδρος, αντιστρέφοντας στη συνέχεια του ποιος είναι ο Δαυίδ και ποιος ο Γολιάθ σε αυτή την αναμέτρηση.
Το Ισραήλ ξέρει από ψέματα
«Ξυπνούν και κοιμούνται με Χαμάς, Χαμάς, Χαμάς. Μπορεί το Ισραήλ να συγκριθεί με τη δύναμη της Χαμάς; Ρωτάω "έχει το Ισραήλ πυρηνικά όπλα τώρα;". Ναι, έχει! Αλλά αν ρωτήσετε το Ισραήλ γι' αυτό, δεν θα πει "ναι". Επειδή ξέρουν να λένε πολύ καλά ψέματα", είπε χαρακτηριστικά, βρίσκοντας παράλληλα την ευκαιρία να διαψεύσει τους ισχυρισμούς γερμανικών μέσων περί χρηματοδότησης της Χαμάς από τουρκικές τράπεζες.
«Μαζί με όλα αυτά, αναφέρεται ότι παρέχεται και οικονομική στήριξη στη Χαμάς. Αλλά παρέχεται αυτή η οικονομική στήριξη στη Χαμάς; Όχι, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει», τόνισε.
Το Ισραήλ σκοτώνει αδιάκριτα – Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί
Στη συνέχεια, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν σέβεται κανέναν κανόνα και καμία ηθική του πολέμου.
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Κοιτάξτε, χτυπούν χώρους λατρείας, χτυπούν εκκλησίες, χτυπούν νοσοκομεία. Ωστόσο, το να βάλλεις εναντίον νοσοκομείων και να σκοτώνεις παιδιά δεν υπάρχει στην Τορά, δεν μπορείς να το κάνεις. Το απαγορεύει κι η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλά εδώ, πυροβολούνται παιδιά, σκοτώνονται μέσα στα νοσοκομεία. Θα στεκόμαστε με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε κάτι τέτοιο; Δεν θα υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια σε αυτό; Αν παραμείνουμε σε μία τέτοια περίπτωση με τα χέρια σταυρωμένα και τη γλώσσα μας δεμένη, δεν θα μπορούμε να αντικρύσουμε την ιστορία», δήλωσε.
Δεν είμαι αντησιμίτης, αλλά ούτε και χρωστάω στο Ισραήλ
«Ο ισραηλινο-παλαιστινιακός πόλεμος δεν πρέπει να εξετάζεται μέσα σε ένα πλαίσιο ‘ψυχολογίας χρέους’. Αν εμείς χρωστάγαμε, δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε με τόση άνεση. Αλλά όσοι χρωστούν, εκείνοι είναι που δεν μπορούν να μιλήσουν με άνεση», είπε.
Δεν ζήσαμε Ολοκαύτωμα
«Δεν βιώσαμε Ολοκαύτωμα και δεν είμαστε σε μια τέτοια κατάσταση. Επειδή ο σεβασμός μας για τους ανθρώπους είναι πολύ, πολύ διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που πήρε θέση για τον αντισημιτισμό για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου. Κανένας πρωθυπουργός στον κόσμο δεν έχει πάρει ποτέ αυτή τη θέση, αλλά εγώ το έκανα. Ακριβώς γι’ αυτό δεν χρωστάμε σε κανέναν», σημείωσε.
Το Ισραήλ κρατά ομήρους, όχι η Χαμάς
Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν και στο θέμα των ομήρων, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ κρατά περισσότερους Παλαιστίνιους στα χέρια του, από ό,τι η Χαμάς.
«Όταν μιλάτε για ομήρους..., ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στα χέρια της Χαμάς ή της Παλαιστίνης από την άλλη πλευρά; Υπάρχουν περισσότεροι όμηροι στα χέρια του Ισραήλ, όπως υπάρχουν όμηροι και αιχμάλωτοι εδώ και χρόνια στα χέρια του Ισραήλ. Αν δεν το βλέπουμε αυτό, είναι άδικο. Εμείς τα βλέπουμε όλα αυτά».
Τουρκία και Γερμανία μπορούν να σώσουν την περιοχή από τη φωτιά
«Το σημαντικό είναι να εξασφαλίσουμε μαζί μία ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας από τον πρόεδρο της Γερμανίας Σταϊνμάιερ, τον οποίο είχε συναντήσει νωρίτερα, να τον βοηθήσει να μεσολαβήσει για μία κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενόσω θα βρίσκεται στο Ισραήλ.
«Αν κάνουμε αυτό το βήμα, αν η Γερμανία και η Τουρκία μπορούν να εξασφαλίσουν μαζί μια τέτοια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, θα έχουμε την ευκαιρία να σώσουμε την περιοχή από αυτό το δαχτυλίδι της φωτιάς», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι "κάθε μέρα που η αιματοχυσία συνεχίζεται, η ανθρωπότητα χάνει".
«Ως Τουρκία, έχουμε εκφράσει την αποδοκιμασία μας για τις επιθέσεις με στόχο αμάχους από την αρχή των γεγονότων και το έχω δηλώσει αυτό σε κάθε επαφή μου. Προτεραιότητα όλων μας είναι να διασφαλίσουμε την κατάπαυση του πυρός και την απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Τα γεγονότα αυτά μας έδειξαν για άλλη μια φορά ότι η λύση των δύο κρατών στη βάση των συνόρων του 1967 είναι αναπόφευκτη.
Ως Τουρκία, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ειρήνης και ασφάλειας, όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα.
Νομίζω ότι όλοι πρέπει να βάλουν τα χέρια τους στη φωτιά για να εξασφαλίσουν μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή» κατέληξε.
Eurofighters: Μας τα δώσει, δεν μας τα δώσει η Γερμανία...»
Όταν ο Τούρκος πρόεδρος δέχτηκε ερώτηση από Γερμανό δημοσιογράφο σχετικά με τη Χαμάς, αλλά και τα ευρωπαϊκά μαχητικά που θέλει να αγοράσει, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε οργισμένος και τον κατηγόρησε ότι τον απειλεί!
Η ερώτηση του Γερμανού δημοσιογράφου: «Η δήλωσή σας ότι το Ισραήλ είναι τρομοκράτης έχει προκαλέσει δυσφορία όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Από την άλλη, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς μπορείτε να χαρακτηρίζετε ως Απελευθερωτική Οργάνωση μια οργάνωση που σφαγιάζει και αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από όλους σχεδόν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ; Ζητάτε επίσης 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighters για την αμυντική σας βιομηχανία. Θα το δεχτεί αυτό η Γερμανία;».
Απαντώντας πρώτα στο ερώτημα για το Ισραήλ, ρώτησε το δημοσιογράφο γιατί ως Χριστιανός δεν αντιδρά στις επιθέσεις κατά εκκλησιών;
«Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα της σειράς στο ΝΑΤΟ, είναι στις 5 πρώτες χώρες, είπε.
Αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ σκότωσε; Σκότωσε. Δεν λέω εκατοντάδες, χιλιάδες Παλαιστίνιοι δεν έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ; Σκοτώθηκαν. Κατέστρεψε νοσοκομεία; Κατέστρεψε. Χτυπάει χώρους λατρείας; Χτυπάει εκκλησίες; Το κάνει. Ως μουσουλμάνος, είμαι ενοχλημένος από αυτό. Εσάς, ως χριστιανός, δεν σας ενοχλεί να χτυπούν εκκλησίες; Γιατί δεν παίρνετε θέση; Πάρτε θέση εναντίον τους. Για εμάς, δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ Εβραίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην περιοχή. Εάν κάποιος διεξήγαγε αγώνα κατά του αντισημιτισμού, εγώ ήμουν ο πρώτος ηγέτης στον κόσμο που διεξήγαγε αυτόν τον αγώνα.
Και αυτή τη στιγμή, κοιτάξτε, η Γερμανία μιλάει για την παροχή μεγάλης οικονομικής στήριξης στο Ισραήλ».
Σολτς: «Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση»
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο Όλαφ Σολτς καταφέρθηκε εναντίον της Χαμάς, χαρακτηρίζοντάς την μπροστά στον Τούρκο ομόλογό του «τρομοκρατική».
«Πρέπει να σταματήσει μια τέτοια τρομοκρατική οργάνωση, μια τέτοια τρομοκρατική οργάνωση που κυριαρχεί σε αυτή την περιοχή να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, χρησιμοποιώντας απίστευτη στρατιωτική βία σε αυτή την περιοχή. Κάτι πρέπει να γίνει εναντίον της.
Οι άνθρωποι που πεθαίνουν εξαιτίας του πολέμου, οι άνθρωποι που πεθαίνουν σε αυτόν τον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, φυσικά, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια και αυτή πρέπει να τους παρασχεθεί.
Για το Ισραήλ, για το Παλαιστινιακό, όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία και πολλοί άλλοι την υποστηρίζουν ως προοπτική».
Ερντογάν: «Μη μας απειλείτε...»
Όσον αφορά τα μαχητικά Eurofighters, ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να πει μπροστά στον οικοδεσπότη του, τον Όλαφ Σολτς, ότι δεν τον νοιάζει αν δεν του δώσει μαχητικά η Γερμανία, έχει κι άλλες χώρες να απευθυνθεί.
«Στο θέμα των Eurofighters δεν έχει σημασία αν η Γερμανία μάς δώσει μαχητικά αεροσκάφη ή όχι. Υπάρχουν πολλές χώρες που τα παράγουν, από όπου μπορούμε να προμηθευτούμε. Η Τουρκία είναι μια κορυφαία χώρα στον τομέα των μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών. Μην μας απειλείτε με αυτά ως δημοσιογράφος», του είπε.
Σολτς: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην άμυνα – Πρέπει να απελευθερώσει ομήρους
Στην ερώτηση που δέχθηκε ο Όλαφ Σολτς από Τούρκο δημοσιογράφο σχετικά με το αν η Γερμανία προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, προκειμένου το Ισραήλ να οδηγηθεί στη διεθνή δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου, ο Γερμανός καγκελάριος απάντησε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του κι ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τους ομήρους ως ασπίδα προστασίας.
«Θέλουμε την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς και μιλάμε με πολλές πλευρές για το θέμα αυτό, με όλους όσοι ασκούν επιρροή», δήλωσε, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να συζητήσει το θέμα αυτό τόσο με το Κατάρ και την Αίγυπτο, όσο και με την Τουρκία.
«Επειδή οι όμηροι της Χαμάς πρέπει να απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατό. Για το σκοπό αυτό, συζητήσαμε το θέμα της παύσης των μαχών. Αυτό πρέπει να συμβεί. Ειδικά για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας».
Μεταναστευτικό και βίζες στο επίκεντρο
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ένα από τα θέματα συζήτησης με τον Όλαφ Σολτς ήταν και το μεταναστευτικό, όπως και η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
«Ένας άλλος τομέας συνεργασίας με τη Γερμανία είναι η μετανάστευση. Συνεχίζονται οι συνομιλίες της κοινής μας ομάδας εργασίας. Μια από τις βασικότερες θεματολογίες των συναντήσεών μας είναι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως γνωρίζετε, έχω ξανα-δηλώσει ότι επιθυμούμε ειλικρινά να ανακτήσει δυναμική αυτή η διαδικασία. Έχουμε δίκαιες προσδοκίες εδώ και πολύ καιρό σε θέματα, όπως η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και η απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας. Αποδίδουμε σημασία στη συμβολή της Γερμανίας, μιας από τις κορυφαίες ατμομηχανές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν είναι εύκολο η Τουρκία να περιμένει στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 52 χρόνια. Σήμερα, θα συζητήσουμε για τη διευκόλυνση και την επιτάχυνση των διαδικασιών της έκδοσης βίζας για τους πολίτες μας, ώσπου να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων».
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr