Την Πέμπτη ξεκινά η κατάπαυση του πυρός: Ποιοι διαφώνησαν με τη συμφωνία στο ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο - Aυτοί είναι οι όροι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στις 10 το βράδυ της Πέμπτης θα ξεκινήσει η τετραήμερη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που συμφώνησαν Χαμάς και Ισραήλ. Οι δυο μεριές συμφώνησαν να γίνει ανταλλαγή ομήρων με φυλακισμένους Παλαιστίνιους. Έτσι την Πέμπτη θα απελευθερωθούν και οι πρώτοι όμηροι ενώ η κατάπαυση μπορεί να παραταθεί αν συνεχίσουν να απελευθερώνονται όμηροι.
Σύμφωνα με το Times of Israel, η σχεδιαζόμενη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα διαρκέσει το πολύ 10 ημέρες, κατά τις οποίες έως 300 παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ πρόκειται να ανταλλαγούν με έως 100 ομήρους της Χαμάς. Στην πρώτη φάση, το Ισραήλ σχεδιάζει να απελευθερώσει 150 παλαιστίνιους κρατουμένους μόλις απελευθερωθούν 50 όμηροι. Η απελευθέρωση θα γίνει σταδιακά σε μια περίοδο τεσσάρων ημερών, κατά την οποία τουλάχιστον 10 όμηροι θα απελευθερώνονται κάθε μέρα.
Τι συμφωνήθηκε
- Το Ισραήλ θα σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης στρατιωτικών οχημάτων
- Θα επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα σε εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προμηθειών και καυσίμων,
- Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη νότια Γάζα θα σταματήσουν για τέσσερις ημέρες. Στη βόρεια θα σταματήσουν για έξι ώρες την ημέρα, μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. τοπική ώρα
- Κατά τη διάρκεια της περιόδου κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ «δεσμεύεται να μην επιτεθεί ή να συλλάβει κανέναν σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας»
- Η ελεύθερη κυκλοφορία θα διασφαλιστεί κατά μήκος της οδού Σάλαχ αλ Ντιν.
Ποιοι διαφώνησαν
Σύμφωνα με τη Γεωργία Γαραντζιώτη, αρκετοί ήταν οι ισραηλινοί αξιωματούχοι που διαφώνησαν με την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας υποστηρίζοντας ότι προτεραιότητα είναι η εξάλειψη της Χαμάς και η συνέχιση του πολέμου και ότι ο στρατός που είναι ισχυρός θα μπορέσει να φέρει πίσω τους ομήρους. Ωστόσο, υπήρχαν και άλλοι, κυρίως οι ακροδεξιοί οι οποίοι υποστήριζαν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχτούν το αίτημα της Χαμάς για απελευθέρωση αιχμαλώτων καθώς τα παραδείγματα του 2011 που απελευθερώθηκαν τότε αρκετοί αιχμάλωτοι μεταξύ αυτών και ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, οδήγησε στη σημερινή κατάσταση πολέμου της χώρας.
Ανάμεσα σε αυτούς που εξέφρασαν την διαφωνία τους και ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γβιρ που υποστήριξε ότι η παύση των μαχών δημιουργεί ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».
Αν και σημείωσε ότι υπάρχει ένα «πλεονέκτημα» στη συμφωνία με την επιστροφή των αιχμαλώτων, πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και καμία εξουσία να συμφωνήσουμε στην ιδέα του διαχωρισμού τους και της επιστροφής μόνο ενός μέρους».
«Η Χαμάς ήθελε αυτό το τάιμ άουτ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε στο Χ. «Το περίγραμμα της συμφωνίας αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο αλλάζει την εξίσωση και μπορεί να φέρει περισσότερα γεγονότα».
Ο Μπεν-Γβιρ ήταν μεταξύ των Ισραηλινών υπουργών που ψήφισαν κατά της συμφωνίας εκεχειρίας χθες το βράδυ. «Αυτή η απόφαση θα μας προκαλέσει μεγάλη ζημιά για πολλές γενιές», ανέφερε σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης.
Μαχητές της Χαμάς και άλλων οργανώσεων ανάμεσα στους 300
Αν και αρχικά είχε διαρρεύσει οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που προβλέπεται να απελευθερωθούν θα ήταν 150 τελικά ο κατάλογος που αναρτήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης φάνηκε να περιλαμβάνει 300 κρατούμενους, ενώ δεν θα είναι μόνο γυναίκες και παιδιά αλλά σύμφωνα με το OPEN στον κστάλογο περιλαμβάνονται και μαχητές της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ, της Φατάχ και άλλων οργανώσεων.Ο κατάλογος περιλαμβάνει περίπου 60 γυναίκες κρατούμενες οι περισσότερες από τις οποίες συνελήφθησαν τα τελευταία δύο χρόνια.Οι περισσότερες από τις κατηγορίες που τους απαγγέλλονται αφορούν πλήγμα της ασφάλειας της περιοχής, διείσδυση στο Ισραήλ χωρίς άδεια, ρίψη λίθων, κατοχή όπλων και πρόκληση ζημιών.
Από τη στιγμή της δημοσίευσης της λίστας υπάρχει περιθώριο 24 ωρών για τους πολίτες να προβάλουν ένσταση στο Ανώτατο Δικαστήριο, εάν διαφωνούν με την απελευθέρωση κάποιου κρατούμενου.
Μπάιντεν: Σημαντικό να εφαρμοστεί η συμφωνία
Τη συμφωνία κατάπαυση πυρός χαιρέτισε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ο οποίος ευχαρίστησε τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί του Κατάρ και τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι της Αιγύπτου για «την κρίσιμη ηγεσία και τη συνεργασία τους για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας».
Πρόσθεσε ότι «εκτιμά τη δέσμευση που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και η κυβέρνησή του για την υποστήριξη μιας εκτεταμένης παύσης».
«Είναι σημαντικό όλες οι πτυχές αυτής της συμφωνίας να εφαρμοστούν πλήρως», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Η σημερινή συμφωνία θα πρέπει να φέρει στην πατρίδα επιπλέον Αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω μέχρι να απελευθερωθούν όλοι», είπε.
Ανθρωπιστική βοήθεια
Δυνάμει της συμφωνίας, αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό υλικό και καύσιμα σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, πάντα κατά την ανακοίνωση της Χαμάς.
Σφυροκοπείται η Γάζα μια ημέρα πριν την κατάπαυση
Φόβοι ότι το βράδυ θα είναι δύσκολο για τη Γάζα εκφράζουν πολλοί καθώς ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του με ένταση μέχρι αύριο που αρχίζει η εκεχειρία. Η διοίκηση του Ινδονησιακού νοσοκομείου δήλωσε στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι έλαβε μήνυμα Whatsapp από τις ισραηλινές δυνάμεις που διέταζε την εκκένωση της ιατρικής μονάδας εν μέσω αναφορών για πιθανή επιδρομή.
Κατοικίες επίσης έγιναν στόχος βομβαρδισμών στη Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Υπάρχουν φόβοι ότι μέχρι την κατάπαυση του πυρός το Ισραήλ θα κλιμακώσει τις επιθέσεις του.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr