Ερντογάν: «Θετική εξέλιξη» η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς - «Εύχομαι να οδηγήσει σε ανακωχή»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τη συμφωνία για κήρυξη 4ήμερης εκεχειρίας και της ανταλλαγής ομήρων και αιχμαλώτων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, έστω και σε περιορισμένο αριθμό.
«Ελπίζω ότι αυτό το βήμα θα οδηγήσει στην ειρήνη και τελικά σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός, η οποία αποτελεί προτεραιότητά μας και την οποία αναμένουμε να κηρυχθεί το συντομότερο δυνατόν», είπε χαιρετίζοντας τη συμφωνία.
Ο πρόεδρος Ερντογάν συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί ξανά στον πόλεμο στη Γάζα και να απευθύνει έκκληση ειρήνης προς τη διεθνή κοινότητα. «Η τραγωδία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ιδιαίτερα στη Γάζα, έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης ανοχής», είπε, σημειώνοντας ότι σχεδόν επτά χιλιάδες αθώα παιδιά Παλαιστινίων έχουν σκοτωθεί.
«Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αφαιρέσει το πιο βασικό δικαίωμα, το «δικαίωμα στη ζωή», από τους 14.000 αμάχους, μεταξύ αυτών και παιδιά. Ανάγκασε τους Παλαιστίνιους να μεταναστεύσουν από την πατρίδα τους. Βομβάρδισαν ανελέητα νοσοκομεία, σχολεία και στρατόπεδα όπου είχαν καταφύγει σε μια τελευταία ελπίδα να ξεφύγουν από το θάνατο».
Δεν είναι δικαίωμα στην αυτοάμυνα, είναι έγκλημα πολέμου
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει χάσει τον έλεγχο. «Όπως θα συμφωνήσει όποιος βάζει το χέρι στην καρδιά του, τίποτα από αυτά δεν μπορεί να θεωρηθεί δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Εδώ διαπράττονται σαφώς εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όσοι κάνουν τέτοια πράγματα, πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης και της ανθρωπότητας. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι οι ενέργειες κατά αμάχων είναι νόμιμες. Καλώ όλους τους ηγέτες εδώ να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο στους θανάτους αμάχων, ανεξάρτητα από το αν είναι Ισραηλινο-Παλαιστίνιοι, Εβραίοι-Μουσουλμάνοι-Χριστιανοί».
Λύση ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και εγγυήσεις
«Μετά τα πρόσφατα γεγονότα, όλοι διαπιστώσαμε τη σημασία της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους βάσει των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα ζει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ. Σε αυτό το πλαίσιο, σας καλώ να αναλάβετε την πρωτοβουλία για την καθιέρωση της λύσης των δύο κρατών. Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την υποχρέωση μαζί με άλλες χώρες στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που θα δημιουργηθεί, να γίνουμε εγγυητές», επανέλαβε ο Τούρκος ηγέτης.
Τ/ΥΠΕΞ: Ανακούφιση από την αιματοχυσία
Λίγο πριν από τις δηλώσεις Ερντογάν, τη συμφωνία στη Μέση Ανατολή είχε χαιρετίσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επαινώντας το Κατάρ για την επίτευξή της.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η συμφωνία αποτελεί ανακούφιση από την αιματοχυσία» και συστήνει «πλήρη συμμόρφωση» με αυτή. Εκφράζει επίσης την ελπίδα «αυτή η ανθρωπιστική παύση να βοηθήσει να τερματιστεί πλήρως η σύγκρουση το συντομότερο δυνατό και να ξεκινήσει μια διαδικασία προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη βάση μιας λύσης δύο κρατών. Επαινούμε τις προσπάθειες του Κατάρ για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας», καταλήγει.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr