Τουρκία: Η «κυπριακή απειλή» με αφορμή τη Γάζα συνεχίζει να στοιχειώνει τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Για «κυπριακή απειλή» συνεχίζει να κάνει λόγο ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός Τύπος. «Το ενδιαφέρον του Ισραήλ και των Εβραίων από όλο τον κόσμο για το νησί της Κύπρου δεν είναι ένα συνηθισμένο και αυθόρμητο ενδιαφέρον», σχολιάζει μια εφημερίδα.
Δείτε τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ:
Χουριέτ
Στην τακτική στήλη της υπό τον τίτλο «Για περισσότερο θάνατο», η γνωστή Τουρκάλα δημοσιογράφος Χαντέ Φιράτ αναφέρει:
«38 πλοία σταθμεύουν στην ανατολική Μεσόγειο ‘για να αποτρέψουν την εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή’; Να το πιστέψουμε; Προσπαθήστε να δείτε τώρα τη μεγαλύτερη εικόνα:
- Γιατί μπαίνει στο μείγμα η ελληνική Κύπρος;
- Πού σχεδιάζουν να αυξήσουν τον εβραϊκό πληθυσμό;
- Ποιος είναι ο σκοπός του λιμανιού που αναφέρεται ότι θα κατασκευαστεί στη Λάρνακα;
- Οι ΗΠΑ, που θα έχουν πλέον στρατιωτική βάση στην ανατολική Μεσόγειο καθώς οι ακτές της Γάζας τίθενται υπό έλεγχο, κυνηγούν και πάλι πηγές ενέργειας;».
Μιλιέτ
Υπό τον τίτλο «Η σιωπηρή κατοχή της Κύπρου από το Ισραήλ» ο τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας Μιλιέτ, Ζαφέρ Σαχίν, αναφέρει:
«Η απόκτηση της υπηκοότητας δεν είναι η μόνη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί για να αποκτήσουν απεριόριστη περιουσία στο νησί. Συνεχίζουν να αγοράζουν ακίνητα μέσω εταιρειών που ιδρύουν με ονόματα πολιτών της ΤΔΒΚ. Οι πολίτες της ΤΔΒΚ που αγοράζουν γη για λογαριασμό του λόμπι του Ισραήλ πείθονται με μεγάλα χρηματικά ποσά.
Υποστηρίζεται ότι μερικές φορές παίζουν ρόλο παράγοντες, όπως ο εκβιασμός και οι απειλές.
Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, περίπου 30 χιλιάδες Εβραίοι ζουν στην ΤΔΒΚ, η οποία έχει πληθυσμό 386 χιλιάδες. Κατέχουν 2 χιλιάδες εταιρείες και 25 χιλιάδες στρέμματα γης.
Συνοψίζοντας... Είναι σαφές ότι το ενδιαφέρον του Ισραήλ και των Εβραίων από όλο τον κόσμο για το νησί της Κύπρου δεν είναι ένα συνηθισμένο και αυθόρμητο ενδιαφέρον. Δραστηριοποιούνται πολύ όχι μόνο στα βόρεια του νησιού αλλά και στον ελεγχόμενο από την Ελλάδα Νότο. Ποιος είναι ο βασικός σκοπός του έργου «Διάδρομος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Λάρνακας-Γάζας», που ήρθε ξαφνικά στο προσκήνιο; Είναι πράγματι η ανησυχία τους για την ανθρωπιστική βοήθεια ή ετοιμάζονται να κάνουν ένα από τα βήματα που θα μετατρέψουν την Κύπρο σε ‘δεύτερη πατρίδα’ για το Ισραήλ;
Την ώρα που έγραφα αυτό το άρθρο, έλαβα το δελτίο τύπου του Κυπριακού Ιδρύματος [Kibris Vakfi]. Υπενθυμίζουν ότι η Κύπρος είναι το υψηλότερης στρατηγικής σημασίας σημείο στη Μεσόγειο και στο ζήτημα της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας και συνεχίζουν ως εξής: «Ένας από τους βασικούς στόχους του δυτικού κόσμου και του Ισραήλ είναι η κατάληψη του νησιού με στόχο την εξάλειψη της Τουρκίας. Αν πέσει η Κύπρος, πέφτει η Μεσόγειος. Αν πέσει η Μεσόγειος, πέφτει και η Ανατολία».
Ακσάμ
Υπό τον τίτλο «Αυτοί που ενεργούν ως εκπρόσωποι των ΗΠΑ» o καθ. Διεθνών Σχέσεων (Πανεπιστήμιο Γενί Γιουζγίλ Κωνσταντινούπολης), Γιασάρ Χατζησαλίογλου, υποστηρίζει:
«Από τη μια πλευρά, οι βρώμικοι υπολογισμοί για το μέλλον της Παλαιστίνης, μέσω της Γάζας, και από την άλλη οι περιφερειακές στοχεύσεις με επίκεντρο την ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται. Η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο των επιβουλών των αποικιοκρατικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των ΗΠΑ. Η κακόβουλη προσπάθεια που στοχεύει να περικυκλωθεί η Τουρκία από το βόρειο τμήμα της Συρίας και του Ιράκ μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων, να πληγεί η στρατηγική της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ μέσω της ‘Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου’ και του Ισραήλ, να παραβιαστεί το εσωτερικό μέτωπο μέσω της FETO και να αποδυναμωθεί ο εθνικός τεχνολογικός στόχος στην αμυντική βιομηχανία συνεχίζεται.
Αλλά και ο αγώνας της Τουρκίας εναντίον της συνεχίζεται χωρίς να χάσει δυναμική.
Με βάση αυτή την πραγματικότητα, τα όρια ασφαλείας της Τουρκίας έχουν διευρυνθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν πλέον να περιοριστούν στα εθνικά της σύνορα. Αυτά τα σύνορα περιλαμβάνουν όχι μόνο τη Συρία και το Ιράκ στον Νότο, αλλά και την Παλαιστίνη μέσω Ιερουσαλήμ-Γάζας. Περιλαμβάνουν ασφαλώς τα Βαλκάνια, τον Καύκασο και τη λεκάνη της Κασπίας. Η ανατολική Μεσόγειος – Η Θάλασσα των Νήσων [σ.σ. Αιγαίο] – η Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται σε ένα συντονισμένο σύστημα στο πλαίσιο της στρατηγικής της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ και, κατά συνέπεια, ανήκουν σε κοινή γεωπολιτική ασφάλειας.
Η Τουρκία διατηρεί σθεναρά την αποφασιστικότητά της σε αυτό το θέμα. Ο Ναύαρχος Ερτζουμέντ Τατλίογλου, αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, έκανε πρόσφατα σημαντικές παρατηρήσεις για το θέμα αυτό. Αυτά τα λόγια δεν είναι προσωπικές απόψεις αλλά αντικατοπτρίζουν την κρατική αποφασιστικότητα της Τουρκίας, τον αγώνα του προέδρου Ερντογάν, με την ισχυρή πολιτική βούληση ως αρχηγού του κράτους, ενάντια σε εχθρικές συμπεριφορές που στοχεύουν την Τουρκία».
Ακσάμ
Από την άλλη, ο τακτικός στρατιωτικός αναλυτής της εφημερίδας Ακσάμ, Εράι Γκιουτσλουέρ, σε άρθρο με τίτλο «Θα φέρει μόνιμη ειρήνη η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα;» αναφέρει:
«Αυτό που έχει σημασία εδώ είναι να κατανοήσουμε τις ύπουλες προθέσεις των ΗΠΑ στο παρασκήνιο και τι μπορούν να κάνουν αν τους δοθεί η ευκαιρία. Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προσπαθούν να κινητοποιήσουν την ελληνοκυπριακή διοίκηση και την Ελλάδα κατά της Τουρκίας. Έτσι, ενώ ο κόσμος επικεντρώνεται στη Γάζα, είναι σημαντικό να μην αποφεύγουμε τις εξελίξεις στην ευρύτερη εικόνα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Τουρκία να αυξήσει την αμυντική της βιομηχανική ικανότητα σε υψηλότερα επίπεδα το συντομότερο δυνατό και να ενισχύσει περαιτέρω την αποτρεπτικότητά της».
Μιλάτ
O Νεζάτ Οζντέν, αρθρογράφος (σποραδικά) επί θεμάτων γεωστρατηγικής της φιλοκυβερνητικής/ισλαμιστικής εφημερίδας Μιλάτ, σε εκτενή ιστορική προσέγγιση της γεωστρατηγικής σημασίας της Κύπρου, υπό τον τίτλο «Η Κύπρος δεν πρέπει να γίνει δεύτερη Παλαιστίνη!» υποστηρίζει:
«Γεωπολιτική θέση της Κύπρου: Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η Κύπρος έχει θεωρηθεί μια απαραίτητη στρατηγική και εμπορική βάση για τα κράτη που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στη Μέση Ανατολή. Η εξουσία που ελέγχει το νησί ήλεγχε πάντα την περιοχή από την Τουρκία μέχρι την Αίγυπτο, από τον Λίβανο μέχρι το Ιράν.
Η σημασία της Κύπρου για τους μουσουλμάνους: Το νησί της Κύπρου περιήλθε στην κυριαρχία των μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Uthman ibn Affan (644-656) και θεωρήθηκε ισλαμική γη. Η Κύπρος είναι ισλαμική γη όπως και η Παλαιστίνη. Και έτσι πρέπει να παραμείνει. Ωστόσο, στις αρχές του περασμένου αιώνα, αυτά τα εδάφη έγιναν θύμα άγνοιας και προδοσίας. Ως αποτέλεσμα, έπεσαν στα χέρια της συμμαχίας ‘Σταυροφόρων-Σιωνιστών’.
Η Κύπρος έχει μεγάλη στρατηγική σημασία και από πλευράς εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας. Η προστασία της τουρκικής κυριαρχίας στο νησί είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία. Αν χαθεί η Κύπρος, η Τουρκία δεν θα μπορεί να αναπνεύσει.
Το γεγονός ότι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου φτάνουν στον κόλπο του Iskenderun (Αλεξανδρέττα) αυξάνει τη στρατηγική σημασία της περιοχής και της Κύπρου. Επιπλέον, η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο από τις παγκόσμιες δυνάμεις θα έχει συνέπειες και στο Κυπριακό».
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr