ΕΕ-Κίνα: Αναζητούν αμοιβαία οφέλη στο νέο ?ρόµο του Μεταξιού
Ιταλοί και Γάλλοι υπέγραψαν συµφωνίες πολλών δισ. ευρώ µε την Κίνα κατά την περιοδεία που πραγματοποίησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη, ενώ Βερολίνο και Βρυξέλλες θέτουν όρους «αµοιβαιότητας»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Εκείνον τον κοινό βηµατισµό που θα µπορούσε να επιτρέψει στον σινοευρωπαϊκό «συστηµικό ανταγωνισµό» να «ανθήσει» στο µέλλον προς θετικές και «αµοιβαία επωφελείς» κατευθύνσεις, µε όρους «ισοτιµίας» και «ανταποδοτικότητας», αναζήτησαν χθες, στην Πόλη του Φωτός, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερµανίας και της Κίνας, παρουσία και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εµανουέλ Μακρόν, ο Κινέζος οµόλογός του Σι Τζινπίνγκ, η Γερµανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής της Κοµισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι, µε την ατζέντα των µεταξύ τους συνοµιλιών να επικεντρώνεται κυρίως σε θέµατα εµπορίου, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Κίνας που είναι προγραµµατισµένο να πραγµατοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 9 Απριλίου.
Για τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου, η χθεσινή συνάντηση έρχεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να παρουσιαστεί ένα κοινό ευρωπαϊκό µέτωπο απέναντι στην αυξανόµενη κινεζική εµπορικήοικονοµική-επενδυτική διείσδυση που πολλοί (κυρίως Γερµανοί) καταγγέλλουν ότι θα µπορούσε ακόµη και να δηµιουργήσει ρήγµατα µεταξύ των κρατών-µελών της ΕΕ.
Το Παρίσι ήταν ο τελευταίος σταθµός της εξαήµερης περιοδείας που πραγµατοποίησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη. Ο λόγος για µια περιοδεία στο πλαίσιο της οποίας εκείνος επισκέφθηκε επίσης την Ιταλία αλλά και το πριγκιπάτο του Μονακό, υπογράφοντας σειρά διόλου ευκαταφρόνητων εµπορικών συµφωνιών που µε τη σειρά τους προετοιµάζουν το έδαφος και για άλλες, ακόµη µεγαλύτερες συµφωνίες.
Η Ιταλία, από την πλευρά της, έγινε η πρώτη χώρα της οµάδας των 7 µεγαλύτερων οικονοµιών της υφηλίου που εντάσσεται, πλέον και επισήµως, στο κολοσσιαίο κινεζικό πρότζεκτ υποδοµών και διασύνδεσης των εµπορικών οδών «Μια Ζώνη, Ενας ∆ρόµος», τον γνωστό και ως «νέο ∆ρόµο του Μεταξιού».
Συμφωνία για αγορά 300 Airbus
Η Γαλλία του Μακρόν, από την άλλη, επίσης υπέγραψε την περασµένη ∆ευτέρα µε την Κίνα σειρά εµπορικών συµφωνιών συνολικού ύψους 40 δισεκατοµµυρίων δολαρίων (σχεδόν 36 δισ. ευρώ), µε το Πεκίνο µάλιστα να εµφανίζεται έτοιµο να αγοράσει συνολικά… 300 αεροσκάφη της Airbus (290 Airbus τύπου A320 και άλλα δέκα τύπου A350).
Η Γερµανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι η ΕΕ «θέλει να έχει ρόλο» στον «νέο ∆ρόµο του Μεταξιού» που οικοδοµεί το Πεκίνο, υπογραµµίζοντας ωστόσο ότι η όποια συνεργασία µε την Κίνα θα πρέπει να χτιστεί πάνω σε βάσεις «αµοιβαιότητας». Εργαλεία άµυνας Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Λουξεµβούργιος επικεφαλής της Κοµισιόν, ΖανΚλοντ Γιούνκερ (η θητεία του οποίου οδεύει προς το τέλος της), έδωσε κάποια σχετικά παραδείγµατα, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να έχουν την ίδια πρόσβαση στις κινεζικές αγορές (συµπεριλαµβανοµένης και της αγοράς των… συµβάσεων του κινεζικού δηµοσίου) που έχουν αντιστοίχως και οι κινεζικές στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα παραµένει ως «εργαλείο άµυνας» στο τραπέζι από την ΕΕ και η επιλογή της επιβολής δασµών αντιντάµπινγκ σε τυχόν «αθέµιτες εµπορικά» κινεζικές εξαγωγές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ΕΕ και Κίνα συζητούν πλέον και την ανάγκη µεταρρυθµίσεων στον Παγκόσµιο Οργανισµό Εµπορίου.
Γιατί το εύρος της συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές αναδεικνύεται σε υπαρξιακό όρο για τον ΣΥΡΙΖΑ: Τα φαβορί για τον δεύτερο γύρο
Αμαλιάδα: Ανοίγει ο κύκλος των καταθέσεων για τα νεκρά παιδιά της Μουρτζούκου – Τι κατέθεσε η μητέρα της 24χρονης
Σοκ στην Ιταλία: 22χρονη πέθανε μετά από πλαστική στη μύτη - Είχε βρει τον γιατρό στο Tik Tok
Premier League: Ιστορικός διασυρμός της Σίτι απ' την Τότεναμ στο Έτιχαντ με 0-4!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr