Ερντογάν: Η επίσκεψή μου θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αισιόδοξος επέστρεψε από το ταξίδι του στην Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλώντας και πάλι τον Έλληνα πρωθυπουργό, «τον φίλο μου Μητσοτάκη».
Μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θέλει να κλείσει το θέμα με τις αερομαχίες στο Αιγαίο, ζήτησε ξανά τη μη παρέμβαση τρίτων στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, πρόσφερε πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα και μίλησε για δίκαιη κατανομή των πόρων της ανατ. Μεσογείου.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, βρήκε επίσης την ευκαιρία να ζητήσει από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην έγκριση της πώλησης των F-16 κι εκείνος θα πει ταυτόχρονα το ‘ναι’ στην ένταξη της Σουηδίας.
Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, σημείωσε:
- Οι δύο χώρες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να λύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά χωρίς την παρέμβαση τρίτων.
- Για το σκοπό αυτό, πιστεύω ότι η συνέχιση του διαλόγου μας σε υψηλό επίπεδο έχει μεγάλη σημασία. Προσκάλεσα τον φίλο μου Μητσοτάκη στην Άγκυρα για την επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου.
- Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Εύχομαι οι συναντήσεις μας και οι αποφάσεις που πήραμε να είναι επωφελείς για το μέλλον της συνεργασίας μας.
Επιμένει στο «τουρκική» μειονότητα
- Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, δέχθηκα επίσης τα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Συνομίλησα με τους συμπατριώτες μας και άκουσα τα προβλήματά τους. Εξέφρασα για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας, ώστε να απολαμβάνουν πλήρως τα μειονοτικά τους δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες.
Πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα
- Προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Για παράδειγμα, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα την ενέργεια του πυρηνικού μας σταθμού που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη. Όπως γνωρίζετε, θέλαμε να κατασκευάσουμε έναν ενεργειακό κόμβο στο Ατάσεχίρ. Αποφασίσαμε να γίνουμε κέντρο στη Θράκη για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Δίκαιη κατανομή στην ανατολική Μεσόγειο
- Οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, που είναι οι σημαντικότερες χώρες της περιοχής. Για το λόγο αυτό, πρέπει να σκεφτούμε και να δούμε τι είδους ευκαιρίες υπάρχουν εδώ, τί είδους ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας. Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Μας ενδιαφέρει η γεμάτη πλευρά του ποτηριού και όχι η άδεια. Η θέση μας για τη δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής μας είναι ίδια εξαρχής. Δεν εποφθαλμιούμε ούτε τα δικαιώματα, ούτε το δίκαιο κανενός και η βούλησή μας να μην αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας είναι ισχυρή. Επιπλέον, είναι εφικτός ένας περιεκτικός και δίκαιος διαμοιρασμός στην ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί να οικοδομήσουμε το έδαφος που θα το διασφαλίσει, να δημιουργήσουμε τους σωστούς οδικούς χάρτες και να μην δώσουμε την ευκαιρία σε προκλήσεις. Αυτή η διάσκεψη, την οποία προτείνουμε να διοργανώσουμε, θα είναι η σωστή προσέγγιση για τη δημιουργία αυτού του εδάφους.
«Ας σταματήσουμε τις αερομαχίες»
Αναφέροντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ξοδέψει πολλά για αμυντικές δαπάνες και ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών πηγάζει από τον ανταγωνισμό και την κούρσα μεταξύ των δύο χωρών, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα στο θέμα αυτό, αλλά από την άλλη πρότεινε τέλος στις αερομαχίες, που κοστίζουν πολύ.
- Μπορώ να πω μέσα από την καρδιά μου ότι ως χώρα με πληθυσμό 85-86 εκατομμυρίων και έκταση 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δίνουμε προσοχή στις αμυντικές μας δαπάνες σε τέτοιο επίπεδο που δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα.
Αυτά τα στοιχεία μας τα έχουμε από παλιά και τα παρακολουθούμε. Για παράδειγμα, όσον αφορά τις αερομαχίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο, είπαμε: "Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα, ας τελειώσουμε με αυτό το θέμα". Αυτό λέγαμε πάντα στον κ. Μητσοτάκη και στους πρωθυπουργούς πριν από αυτόν. Θέλουμε να εστιάσουμε στη φιλία. Προσπαθούμε να κερδίσουμε φίλους.
Είμαστε σε θέση πλέον να παράγουμε μόνοι μας πολλά έργα της αμυντικής βιομηχανίας και έχουμε μειώσει πολύ το κόστος. Τώρα δεν παράγουμε F-16, αλλά είμαστε σε θέση να τα επισκευάζουμε και να τα συντηρούμε. Από τη μία πλευρά, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Baykar, τα UAV, τα UAV, τα UCAV, τα UCAV Akinci και τώρα το τελευταίο επίτευγμα, το Kizilelma. Από την άλλη, τα ANKA που παράγονται από την TAI. Θα κάνουμε ένα άλλο πολύ διαφορετικό άλμα με το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN. Αυτά έχουν μειώσει το κόστος της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία. Η Ελλάδα δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Περπατούν μόνο με εξωτερική υποστήριξη και αυτή η υποστήριξη που λαμβάνουν από έξω τους κοστίζει.
Είπα στον Μητσοτάκη να ταχθεί με την Παλαιστίνη
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ζήτησε επίσης από τον Μητσοτάκη να ταχθεί στο πλευρό της Παλαιστίνης κι ότι θα επιμείνει μέχρι να πειστεί.
- Είπα στον Μητσοτάκη: "Θα θέλαμε να σας βλέπαμε στο πλευρό της Παλαιστίνης, μακάρι να μην ήσασταν ανάμεσα σε αυτούς που στάθηκαν μακριά της, μακάρι να είχατε σταθεί στο πλευρό αυτών των 121 χωρών". Το καθήκον μας είναι να υπενθυμίζουμε την αλήθεια. Για να τρυπήσει μια σταγόνα νερό ένα μάρμαρο, πρέπει να πέσει στο ίδιο σημείο πολλές φορές. Ακριβώς όπως αυτές οι σταγόνες νερού, δεν είναι δυνατόν να φθάσουν στον τελικό στόχο υπενθυμίζοντας αυτά τα ζητήματα μόνο μία φορά, έτσι τώρα θα κάνουμε τις προειδοποιήσεις και τις προειδοποιήσεις μας ξανά και ξανά, ελπίζοντας ότι θα έχουμε αποτέλεσμα.
Πιστεύω ότι πολλές χώρες θα συνεχίσουν να αντιστέκονται ενάντια στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα. Σε ορισμένες χώρες, βλέπουμε ότι οι φωνές που υψώνονται από τις πλατείες έχουν αρχίσει να το παρέχουν αυτό. Κάποιες χώρες θα αναγκαστούν να σταθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη σωστή πλευρά της ιστορίας, έστω και καθυστερημένα, λόγω της πίστης τους στην προστασία του διεθνούς δικαίου, της ευαισθησίας τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και των σκέψεών τους για τη μείωση των πυρηνικών απειλών. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Παλαιστίνη θα κερδίζει κάθε φορά. Η νίκη της Παλαιστίνης σημαίνει νίκη της παγκόσμιας ειρήνης και αποκατάσταση της δέσμευσης απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν δεν θέλουμε ένα δυσλειτουργικό παγκόσμιο σύστημα, αν δεν θέλουμε ένα γελοιοποιημένο διεθνές δίκαιο, πρέπει να υποστηρίξουμε την Παλαιστίνη να νικήσει. Διαφορετικά, θα επικρατήσει το δίκαιο του ισχυρού και του καταπιεστή, πράγμα που σημαίνει καταστροφή για ολόκληρο τον κόσμο», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, εξαίροντας τη στάση του Ισπανού πρωθυπουργού.
Σάντσεθ: Ο πιο θαρραλέος ηγέτης
- Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Σάντσεθ αποδείχθηκε πραγματικά ο πιο θαρραλέος των δυτικών χωρών. Παρ' όλη την αρνητικότητα, ο Σάντσεθ προχώρησε και έδειξε την αποφασιστικότητά του να αναγνωριστεί η Παλαιστίνη από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον Σάντσεθ, η Ισπανία αποδείχθηκε αρκετά γενναία λέγοντας "θα προτείνω την αναγνώριση της Παλαιστίνης από την Ευρωπαϊκή Ένωση". Τον επικροτώ γι' αυτό.
«Δεν υπάρχει στην ατζέντα μας συνάντηση με τον Μπάιντεν»
Ο Ερντογάν, προσπαθώντας να εξαργυρώσει το καλό κλίμα με την Ελλάδα, μια χώρα σύμμαχο των ΗΠΑ, ζήτησε ακόμη πιο ξεκάθαρα από το αμερικανικό Κογκρέσο να υπογράψει το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 και εκείνος να επικυρώσει ταυτόχρονα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
- Ενώ εμείς επιστρέφαμε στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν ταξίδευε στην Ουάσιγκτον για να συνεχίσει τις επαφές του στις ΗΠΑ μαζί με μία ομάδα επτά ατόμων. Θα με ενημερώσει για τα αποτελέσματα αυτών των επαφών μετά τις συναντήσεις. Ελπίζουμε ότι αυτή η ομάδα των επτά θα έχει αποτέλεσμα όσον αφορά τον τερματισμό της στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υπέρ του Ισραήλ σχετικά με τα γεγονότα στη Γάζα. Με αυτό το αποτέλεσμα, μπορούν να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για ειρήνη. Μια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν δεν είναι στην ατζέντα μας. Η συμπεριφορά του στη Γάζα είναι γνωστή σε όλους σας. Αν μας καλέσει, θα συζητήσουμε μαζί του ό,τι θέματα χρειάζεται να συζητήσουμε. Αλλά μετά τις ΗΠΑ, η ομάδα των επτά θα πάει στον Καναδά. Ο Καναδάς, στο θέμα των καμερών για τα UAVs, που απαιτήσαμε να αγοράσουμε από αυτούς ως Τουρκία, λέει "Σουηδία και Σουηδία"... Το ίδιο λένε και οι ΗΠΑ. Αν εσείς έχετε Κογκρέσο, εγώ έχω κοινοβούλιο. Εσείς λέτε ότι θα λάβετε μέτρα για το θέμα των F-16, αφού το περάσετε από το Κογκρέσο, έχω κι εγώ όμως κοινοβούλιο. Δεν είναι δυνατόν να κάνω ένα τέτοιο βήμα χωρίς να το περάσω από το κοινοβούλιο μου. Από τη στιγμή που είμαστε δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ, τότε εσείς κάντε αυτό που σας αναλογεί και το κοινοβούλιο μας θα λάβει την απαραίτητη απόφαση. Έτσι μόνο μπορεί να γίνει".
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr