Παγώνει το αίμα βίντεο από τη Βόρεια Κορέα: Διαπόμπευση και τιμωρία δύο εφήβων που έβλεπαν νοτιοκορεάτικες δραματικές σειρές
Οι απαγορεύσεις του καθεστώτος εκτείνονται πολύ πέρα από τις νοτιοκορεάτικες μορφές ψυχαγωγίας και περιλαμβάνουν τρόπους συμπεριφοράς, λεξιλόγιο - ακόμη και χτενίσματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ερευνητική ομάδα από τη Νότια Κορέα έδωσε στη δημοσιότητα σπάνια πλάνα που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, δείχνουν έφηβους από τη Βόρεια Κορέα να τιμωρούνται παραδειγματικά, ενώπιον κοινού, επειδή παρακολουθούσαν και διακινούσαν νοτιοκορεάτικες δραματικές σειρές -γνωστές ως K-dramas – οι οποίες, φυσικά, στο απομονωμένο τμήμα της χερσονήσου, είναι απαγορευμένες.
Οι δύο έφηβοι καταδικάστηκαν σε καταναγκαστικά έργα. Το υλικό κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή. Σε αυτό, βλέπουμε τα δύο κατηγορούμενα παιδιά όρθια, στη σκηνή ενός αμφιθεάτρου που είναι γεμάτο από εκατοντάδες «θεατές» που φορούν λευκά πουκάμισα. Εικάζεται ότι πρόκειται για φοιτητές.
Διαπόμπευση και των δασκάλων τους
Οι έφηβοι στη σκηνή είναι πλαισιωμένοι από δύο ενήλικες, που φορούν στρατιωτικές στολές. Απέναντι από τους κατηγορούμενους, σε τρία τραπέζια στο βάθος της σκηνής στέκονται έξι ακόμα ενήλικες. Ο ένας από τους ενήλικες, που προφανώς παίζει τον ρόλο δικαστή εξηγεί ενώπιον όλων πως, «πριν από λίγο καιρό, πραγματοποιήθηκε μία δημόσια δίκη». Στη συνέχεια κατονομάζει τους δύο εφήβους και λέει ότι, συνελήφθησαν, να «παρακολουθούν και να διανέμουν παραγωγές του καθεστώτος - μαριονέτας». Συχνά, αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας αναφέρονται στη Νότια Κορέα ως «καθεστώς - μαριονέτα».
Όπως εξηγεί ο «δικαστής», τα δύο έφηβα αγόρια, παρακολούθησαν και διακίνησαν δεκάδες νοτιοκορεάτικες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Ο καθένας τους καταδικάστηκε σε 12 χρόνια καταναγκαστικής εργασίας. Όπως εξηγεί ο άνδρας στο αμφιθέατρο τα δύο αγόρια, «ήταν μόλις 16 ετών, στην αρχή της ζωής τους. Παρασύρθηκαν, ωστόσο, από την ξένη κουλτούρα καταστρέφοντας, τελικά, τη μελλοντική τους πορεία». Τα ονόματα των καθηγητών της τάξης των εφήβων επίσης εμφανίζονται στην οθόνη.
Το υλικό απέκτησε και διένειμε στα μέσα το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Νότου και Βορρά (SAND Institute) με έδρα τη Σεούλ στη Νότια Κορέα. Το ινστιτούτο συνεργάζεται με Βορειοκορεάτες διαφωνούντες. Πιστεύεται ότι, η «δίκη» των δύο εφήβων, έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, με δεδομένο ότι, στο αμφιθέατρο, κάθε άτομο από το κοινό, φοράει μάσκα.
Η απομόνωση της Βόρειας Κορέας από τον υπόλοιπο κόσμο συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Ο έλεγχος των πληροφοριών που εισέρχονται ή εξέρχονται από τη χώρα είναι ιδιαίτερα αυστηρός. Το ψυχαγωγικό υλικό από το εξωτερικό -συμπεριλαμβανομένων των ταινιών και των βιβλίων- είναι απαγορευμένο, με ελάχιστες, κρατικά εγκεκριμένες εξαιρέσεις. Όσοι συλλαμβάνονται να μην συμμορφώνονται με τις απαγορεύσεις, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυστηρές τιμωρίες.
Τις τελευταίες δεκαετίες είχαν αμβλυνθεί κάποιοι από τους περιορισμούς, καθώς υπήρξε επαναπροσέγγιση της χώρας με την Κίνα. Κάποια στοιχεία της νοτιοκορεατικής ποπ κουλτούρας διέρρευσαν στη χώρα, όταν οι σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών ξεπάγωσαν. Ωστόσο έκτοτε, σημειώθηκε εκ νέου επιδείνωση των σχέσεων, με την επαναφορά των αυστηρών περιορισμό και την καταστολή των πληροφοριών από τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Η Βόρεια Κορέα, έχοντας κυβερνηθεί από τρεις γενιές της δυναστείας των Κιμ, είναι μία από τις φτωχότερες πόλεις της Ασίας παρότι, το καθεστώς, διαθέτει μεγάλα χρηματικά ποσά στο στρατιωτικό και πυρηνικό της πρόγραμμα. Το βιοτικό επίπεδο στη Νότια Κορέα, εντωμεταξύ, η οποία έχει γίνει μία από τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου είναι χαοτικά υψηλότερο. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου SAND, Choi Kyong-hui, δήλωσε ότι, το βίντεο, είναι ενδεικτικό της απειλής που νοιώθει η Βόρεια Κορέα, από την έκθεση του πληθυσμού της στην κουλτούρα του Νότου.
«Μπορείτε να δείτε πόσο επιφυλακτικό είναι το καθεστώς απέναντι στη διάδοση και την παρακολούθηση κορεατικών δραματικών σειρών. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων και των φωτογραφιών των παραβατών είναι χαρακτηριστική της επιδίωξης του καθεστώτος να καταστήσει τους πολίτες υπόλογους», τόνισε και πρόσθεσε πως, «τα ονόματα των δασκάλων των δύο εφήβων (που μπορεί να σχετίζονται μόνο έμμεσα με το περιστατικό) δημοσιοποιήθηκαν με σκοπό τη διαπόμπευσή τους και την καταστροφή της δημόσιας εικόνας τους».
«Περί αντιδραστικής ιδεολογίας και κουλτούρας»
Το 2020 υιοθέτησε τον «νόμο περί αντιδραστικής ιδεολογίας και κουλτούρας», απαγορεύοντας ρητά στους πολίτες να διανέμουν, να παρακολουθούν ή να ακούν, οποιαδήποτε πολιτιστική παραγωγή της Νότιας Κορέας. Οι παραβάσεις τιμωρούνται με πολυετή καταναγκαστικά έργα, ακόμα και για ελάχιστη επαφή με νοτιοκορεάτικο content, ενώ, για τους παραβάτες με συχνή επαφή και διακίνηση των παραγωγών, η ποινή μπορεί να είναι ακόμα και θάνατος.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) της Νότιας Κορέας δήλωσε στο CNN ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει τη γνησιότητα του βίντεο, ωστόσο σημείωσε ότι, οι αξιωματούχοι της, «παρακολουθούν τις σχετικές κινήσεις ενίσχυσης της αυταρχικότητας των βορειοκορεάτικων Αρχών, σε σχέση με την εισροή βίντεο από το εξωτερικό». Οι απαγορεύσεις του καθεστώτος εκτείνονται πολύ πέρα από τις νοτιοκορεάτικες μορφές ψυχαγωγίας και περιλαμβάνουν τρόπους συμπεριφοράς, λεξιλόγιο - ακόμη και χτενίσματα.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr