Καϊλή: Της απαγορεύεται να μιλάει σε ΜΜΕ - Ειδάλλως, κινδυνεύει με σύλληψη
«Απειλείται ότι θα οδηγηθεί ξανά στη φυλακή, εάν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο», λένε οι δικηγόροι της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Απαγόρευση της επαφής με τον Τύπο επιβλήθηκε εκ νέου ως όρος για την απελευθέρωση της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, σύμφωνα με απόφαση της ανακρίτριας δικαστίνας, Ορελί Ντελζέφ που έχει αναλάβει την υπόθεση της φερόμενης διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το Κατάρ και το Μαρόκο.
Σε περίπτωση που η Εύα Καϊλή δεν συμμορφωθεί, θα μπορούσε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, όπως αναφέρεται στη διαταγή της 23ης Δεκεμβρίου της ανακρίτριας Ορελί Ντελζέφ, που είδε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ενδείκνυται να προστεθεί ένας όρος που να απαγορεύει την επαφή με τον Τύπο για οτιδήποτε αφορά αυτήν την έρευνα, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και πρέπει να συνεχιστεί σε ήρεμο κλίμα», υπογραμμίζεται στη διαταγή της κ. Ντελζέφ.
«Απειλείται ότι θα οδηγηθεί ξανά στη φυλακή, εάν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο»
Παράλληλα, ανανεώνονται όλοι οι άλλοι όροι ως τις 21 Μαρτίου του 2024, οι οποίοι μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την υποχρέωση της κυρίας Καϊλή να διαμένει στην κατοικία της και να μην τροποποιεί τον χώρο διαμονής της χωρίς προηγουμένως να έχει ειδοποιήσει τον δικαστή, να μην εγκαταλείψει τον χώρο Σένγκεν χωρίς την προηγούμενη άδεια του δικαστή και να μην έρθει σε επαφή με τα άτομα που εμπλέκονται στον φάκελο της έρευνας, πλην του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Εν τω μεταξύ οι δικηγόροι υπεράσπισης της βουλευτικής ασυλίας τής Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με επιστολή τους προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρουν τη δικαστική διαταγή με την οποία «η κυρία Καϊλή απειλείται ότι θα οδηγηθεί ξανά στη φυλακή, εάν κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, άμεσο ή έμμεσο για την υπόθεσή της στα μέσα ενημέρωσης» και τονίζουν ότι η διαταγή αυτή «επηρεάζει το δικαίωμά της κ. Καϊλή στην ελευθερία της έκφρασης».
Γιατί είχε παραιτηθεί ο προηγούμενος δικαστής
Υπενθυμίζεται ότι η Ορελί Ντελζέφ είναι η δικαστής ανακρίτρια που διαδέχθηκε στη λεγόμενη υπόθεση «Qatargate», το δικαστή Μισέλ Κλεζ, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Ιούνιο του 2023 λόγω πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων. Ο γιος του Μισέλ Κλεζ είχε ιδρύσει από το 2018 μια εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης με τον γιο της Βελγίδας ευρωβουλευτού, Μαρί Αρενά, η οποία επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση, λόγω του στενού δεσμού της με το φερόμενο ως «εγκέφαλο», Αντόνιο Παντσέρι. Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, ο Μισέλ Κλεζ προσπάθησε να καλύψει τη Μαρί Αρενά, όταν στην ανάκριση ανέφερε το όνομά της ο Παντσέρι. Τον περασμένο Ιούλιο οι βελγικές Αρχές βρήκαν στο σπίτι του γιού της Μαρί Αρενά 280.000 ευρώ σε μετρητά. Η Μαρί Αρενά μέχρι σήμερα δεν έχει ανακριθεί από τις βελγικές Αρχές. Η εισαγγελία Βρυξελλών δεν έχει υποβάλλει αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αρθεί η ασυλία της, όπως έκανε με τους ευρωβουλευτές Ταραμπέλα και Κοτσολίνο.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο πρώην δικαστής της υπόθεσης «Qatargate», ο 68χρονος Μισέλ Κλεζ, είναι πλέον συνταξιούχος και θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο τον Ιούνιο του 2024.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr