Κωνσταντίνος Φίλης στο ethnos.gr: Απαραίτητος ο συμβιβασμός για Ερντογάν
Το ethnos.gr συνομίλησε για τις εξελίξεις στη γείτονα με τον διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνο Φίλη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο καταποντισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας αφήνει «τραύματα» στο Σουλτάνο, καθώς το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), έχασε το δημαρχιακό θώκο σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη και Αττάλεια. Το ethnos.gr συνομίλησε για τις εξελίξεις στη γείτονα με τον διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνο Φίλη, ο οποίος εξήγησε τις προεκτάσεις, αναλύοντας το τι σημαίνει για τον Ερντογάν η ήττα στις μεγάλες πόλεις.
Οι δύο δρόμοι του Ερντογάν
«Ο Ερντογάν μετά τα χθεσινά αποτελέσματα έχει δύο δρόμους. Ο ένας δρόμος είναι να συνεχίσει στην πολιτική της πόλωσης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, της κατασκευής εχθρών και της αντιπαράθεσης με τη Δύση αλλά και με αυτούς που με ευκολία προσδιορίζει ως "τρομοκράτες" στο εσωτερικό. Ο άλλος δρόμος είναι να προσπαθήσει να πάει σε κάποιες ευρύτερες συναινέσεις και να επαναφέρει την κανονικότητα στην τουρκική οικονομία», ανέφερε αρχικά ο κ. Φίλης.
«Αν τώρα ακολουθήσει τον δεύτερο δρόμο, που για μένα είναι και το πιο προφανές, δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα. Οπωσδήποτε, εφόσον ο Ερντογάν είναι πολιτικό ον που προτάσσει την πολιτική του επιβίωση και δεδομένου ότι ο επόμενος κύκλος θα ανοίξει τον Ιούνιο του 2023 και δεδομένου ότι το πολιτικό του κεφάλαιο δεν έχει ακόμα εξαντληθεί, η λογική λέει ότι θα προκρίνει κάποιους συμβιβασμούς, αν όχι στο εσωτερικό, αλλά στο εξωτερικό» συνέχισε.
Παράλληλα πρόσθεσε ότι «για να σώσει τα προσχήματα δεν θα το κάνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Πιστεύω ότι θα προσπαθήσει ακόμα και αν διατηρήσει τη σκληρή ρητορική του σε βάρος των δυτικών. Θεωρώ ότι στο τέλος της ημέρας θα προσπαθήσει να βρει κάποιους συμβιβασμούς. Εάν είναι να αναταχθεί η τουρκική οικονομία αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με κάποια εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δύση.
Με τη μεν Αμερική επειδή ελέγχει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και έδειξε το περασμένο καλοκαίρι με την υπόθεση Μπράνσον ότι μπορεί να ασκήσει πολύ σοβαρές πιέσεις στην τουρκική οικονομία για την δε Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που επενδύονται στην τουρκική οικονομία είναι παραπάνω από απαραίτητα στην παρούσα συγκυρία», συμπλήρωσε. «Εάν συνεχίσει τη συγκρουσιακή πολιτική με τον κεντρικό τραπεζίτη, με την προσπάθεια να επιβάλλει τις απόψεις του στην οικονομική πολιτική, με το φόβο που δημιουργεί στους επενδυτές θα το βρει αυτό μπροστά του», τόνισε ακόμη.
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη «ο Ερντογάν θα αντιμετωπίσει μία κατάσταση που θα δυσκολέψει τον ίδιο, επειδή η αμφισβήτηση γι' αυτόν θεωρώ ότι θα προέλθει είτε από κάποιο εθνικό ατύχημα κυρίως στη Μέση Ανατολή είτε κυρίως από την οικονομία. Με την Ελλάδα είναι δύσκολο να υπάρξει, κάτι καθώς όπως λένε «it takes two to tango. H Ελλάδα δεν είναι πρόθυμη να πάρει μέρος σε μία τέτοια κατάσταση. Ο Τούρκος πρόεδρος από τη μία μπορεί να θέλει να εξομαλύνει τα πράγματα ή να είναι υποχρεωμένος γενικότερα με τη Δύση, από την άλλη όμως αυτό δε σημαίνει ότι παύει ο τουρκικός αναθεωρητισμός, καθώς είναι διαχρονικός και θα συνεχίσει να υπάρχει» υποστήριξε.
Ενεργειακά - Κυπριακό
«Όσον αφορά τα ενεργειακά και το Κυπριακό αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο είναι πιθανό να εξακολουθήσει να είναι εκτός των εξελίξεων. Εάν όμως αλλάξει ρότα μπορεί να αναζητήσουν και οι άλλες πλευρές -κυρίως ΕΕ και ΗΠΑ- κάποιο τρόπο να βάλουν την Τουρκία στο παιχνίδι. Εδώ όμως υπάρχει ένας σχετικός κίνδυνος για εμάς που είναι ο εξής: Να προσπαθήσουν μέσω διευκολύνσεων που θα παράσχουν στην Τουρκία επί παραδείγματι στο Κυπριακό να την επαναρυμουλκήσουν (οι Δυτικοί).
Δηλαδή να μπουν σε δεύτερη μοίρα τα δικαιώματα της Κύπρου, τα νόμιμα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων, να ξεχαστεί η τουρκική προκλητικότητα και να δοθεί μία λύση που να ικανοποιεί και την Τουρκία μόνο και μόνο για να υπάρξει η επαναπροσέγγιση με τη Δύση. Αυτός είναι ένας κίνδυνος που τον επισημαίνω και δεν λέω ότι θα γίνει. Είναι ένας κίνδυνος που θα πρέπει να τον έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας» κατέληξε ο κ. Φίλης.
Ένοπλες Δυνάμεις: Καρατομήθηκε η ηγεσία του Υγειονομικού μετά τις καταγγελίες για τα στρατιωτικά νοσοκομεία – Ποιοι αναλαμβάνουν
Μακελειό στη Γλυφάδα: Η αιματηρή δράση της τουρκικής μαφίας - «Κάποια όπλα τα αγοράσαμε εδώ» - Νέα ντοκουμέντα
Ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Συρίας: Το βιογραφικό του
Ο Jay Z απαιτεί την απόρριψη της μήνυσης είτε την αποκάλυψη της ταυτότητας της καταγγέλλουσας - Η δήλωση των δικηγόρων του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr