Διαφωνείς με τον Πούτιν; Πέθανες! Αυτή είναι η Λίστα του Θανάτου στη Ρωσία, που συνεχώς μεγαλώνει
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τελικώς, όποιος διαφωνεί με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ή του ασκεί κριτική αρνητική, δεν έχει και πολλή ζωή... Η Λίστα του Θανάτου στη Ρωσία μεγαλώνει. Από την Πολιτκόφσκαγια στον Ναβάλνι το αίμα ρέει σαν τα νερά του Βόλγα και η οργή γιγαντώνεται και τρομάζει σαν το φάντασμα του Στάλιν, που με άλλη όψη κατατρώγει τις σάρκες των Ρώσων και όχι μόνο...
Ο κατάλογος των Προγραφών μακρύς. Επιφανείς Ρώσοι, έχοντες λαϊκό έρεισμα, έχασαν τη ζωή τους υπό ομιχλώδεις- και συνήθως αδιευκρίνιστες- συνθήκες, όταν εναντιώθηκαν, επέκριναν ή αμφισβήτησαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Και συνεχώς, η λίστα των Προγραφών μεγαλώνει!
Ο πολιτικός Σεργκέι Γιουσένκοφ, αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, δολοφονήθηκε καθώς επέστρεφε στο σπίτι του από τη Βουλή το 2003. To 2004, ο διευθυντής της ρωσικής έκδοσης του περιοδικού Forbes, Πολ Κλεμπνίκοφ, δολοφονήθηκε στη Μόσχα. Το 2006, η δημοσιογράφος Αννα Πολιτκόφσκαγια εκτελέστηκε στην είσοδο του σπιτιού της. Την ίδια χρονιά ο πρώην πράκτορας της FSB Αλεξάντερ Λιτβινένκο δολοφονήθηκε στο Λονδίνο. Τελευταία προσθήκη στη Μαύρη Λίστα του Πούτιν ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο δικηγόρος, ακτιβιστής, και ηγέτης της αντιπολίτευσης, που κατέρρευσε (όπως ανακοινώθηκε) και πέθανε στη φυλακή, με πολλούς σε ολόκληρο τον κόσμο να μιλούν για μια ακόμα δολοφονία. Ο Ναβάλνι είχε δώσει αγώνα κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης του Πούτιν.Αυτοί είναι κάποιοι από τους εξέχοντες Ρώσους που έχουν πεθάνει με βίαιο τρόπο ή κάτω από ύποπτες συνθήκες από τότε που ο Πούτιν γαντζώθηκε στην εξουσία, δηλαδή πριν από 24 χρόνια, απολαμβάνοντας ισχύ τόσο ως Πρόεδρος όσο και ως Πρωθυπουργός της Ρωσίας.
Στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι (λίγοι) έχουν επιζήσει από απόπειρες εξόντωσής τους όπως ο πρώην αξιωματικός της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Σεργκέι Σκριπάλ, ο οποίος δηλητηριάστηκε μαζί με την κόρη του τον Μάρτιο του 2018 με το νευροδραστικό φάρμακο Νοβίτσοκ, αλλά έπειτα από δύσκολες μέρες στην Εντατική, τα κατάφερε και ζει τώρα στο Σόλσμπερι.
Πάμε σιγά σιγά…
1. Πριγκόζιν: ο Σεφ κάτι μαγείρεψε λάθος
Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων «Wagner» έχοντας στενούς δεσμούς με τον Πούτιν (παλιά τον αποκαλούσαν Σεφ του Πούτιν, επειδή στα εστιατόρια και στις επιχειρήσεις εστίασής του φιλοξενούσε δείπνα που παρέθετε ο Πούτιν σε ξένους αξιωματούχους), σκοτώθηκε μαζί με κορυφαίους συνεργάτες του σε αεροπορικό δυστύχημα. Ο Πριγκόζιν βρισκόταν πίσω από δεκάδες παράνομες και αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις: από μια διαδικτυακή «troll farm» το 2013, που ενεπλάκη στις αμερικανικές εκλογές και πλημμύρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη με fake news, μέχρι τον διαβόητο μισθοφορικό στρατό του, που έχει πολεμήσει στη Συρία και την Ουκρανία, δραστηριοποιήθηκε σε αρκετές αφρικανικές χώρες και κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.
Παλιός και φανατικός σύμμαχος του Πούτιν, ο Πριγκόζιν, οργάνωσε ένα είδος πραξικοπήματος στα τέλη Ιουνίου του 2023, δύο μήνες πριν από τον θάνατό του, που- όπως είχε δηλώσει- στόχευε τους στρατιωτικούς ηγέτες της Ρωσίας, αλλά- άθελά του- έφερε σε δύσκολη θέση τον Πούτιν. Ο (τελευταίος της Μαύρης Λίστας) Ναβάλνι είχε κατηγορήσει τον Πριγκόζιν ότι ήταν συνδεδεμένος με εταιρεία που ονομάζεται «Moskovsky Shkolnik» (Μαθητής της Μόσχας) και που προμήθευε κάκιστης ποιότητας τρόφιμα σε σχολεία της Μόσχας, γεγονός που είχε προκαλέσει ξέσπασμα δυσεντερίας. Ο Πριγκόζιν είχε αρχίσει να γίνεται αφόρητα ενοχλητικός και δυο μήνες μετά το προκλητικό «πραξικόπημα», στις 23 Αυγούστου 2023, ταξίδεψε στους ουρανούς έπειτα από αεροπορικό δυστύχημα. Στη συντριβή φέρεται να σκοτώθηκαν ακόμα εννέα «δικοί» του, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού Ντμίτρι Ούτκιν. Ένα τηλεοπτικό κανάλι που έχει ισχυρούς δεσμούς με τη «Wagner» ισχυρίστηκε ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τη ρωσική αεράμυνα… Και δεν μίλησε κανείς…
2. Ο Γιουσένκοφ έψαχνε σε λάθος μέρη…
Ο βετεράνος πολιτικός και ηγέτης του κόμματος Φιλελεύθερη Ρωσία που αντιπολιτευόταν τον Πούτιν, Σεργκέι Γιουσένκοφ, πυροβολήθηκε μπροστά από το σπίτι του στη Μόσχα, στις 17 Απριλίου του 2003. Οι δολοφόνοι άδειασαν τα πιστόλια τους στο κορμί του Γιουσένκοφ δίχως κανέναν δισταγμό.
Ο Γιουσένκοφ βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών των φιλελεύθερων βουλευτών που αναζητούσαν στοιχεία για πιθανή εμπλοκή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) σε βομβιστικές επιθέσεις που προκάλεσαν περίπου 300 θανάτους το 1999. Για τις επιθέσεις εκείνες είχαν κατηγορηθεί Τσετσένοι αυτονομιστές, κάτι που χρησιμοποιήθηκε από τη Μόσχα ως πρόσχημα για να ξεσπάσει ο Β’ Πόλεμος της Τσετσενίας.
3. Τα άρθρα της Πολιτόφσκαγια ενοχλούσαν
Η Άννα Πολιτόφσκαγια, μία από τις πιο διάσημες δημοσιογράφους της Ρωσίας και σταθερή συντάκτρια θεμάτων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία, εκτελέστηκε μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας της, στις 7 Οκτωβρίου του 2006.
Δύο άνδρες συνελήφθησαν, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και ακόμα τρεις σε μακροχρόνιες ποινές κάθειρξης, το 2014, για εμπλοκή τους στη δολοφονία, ωστόσο όλοι είναι πεπεισμένοι πως το Κρεμλίνο όπλισε το χέρι των δολοφόνων. Ο δικηγόρος Στανισλάβ Μαρκέλοφ, που εκπροσωπούσε την Πολιτκόφσκαγια, αλλά και άλλους δημοσιογράφους που ασκούσαν κριτική στον Πούτιν, πυροβολήθηκε από μασκοφόρο το 2009. Η δημοσιογράφος Αναστασία Μπαμπούροβα, που περπατούσε πλάι στον Μαρκέλοφ, δολοφονήθηκε επίσης.
4. Τσάι και αντιπάθεια για τον Λιτβινένκο
Ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο Ρώσος πρώην πράκτορας πέθανε στο Λονδίνο έπειτα από δηλητηρίαση με το εξαιρετικά ραδιενεργό πολώνιο-210, στις 23 Νοεμβρίου του 2006. Ο Λιτβινένκο είχε καταφύγει στη Βρετανία το 2000 αφού κατηγόρησε την FSB ότι σχεδίαζε να σκοτώσει τον ολιγάρχη Μπόρις Μπερεζόφσκι. Χρόνια μετά, είχε εκδώσει βιβλίο από τις σελίδες του οποίου κατηγορούσε την υπηρεσία για τις βομβιστικές επιθέσεις του 1999.
Βρετανοί αστυνομικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Λιτβινένκο, αρκετές εβδομάδες πριν από τον θάνατό του, είχε πιει το δηλητηριασμένο τσάι κατά τη συνάντηση του σε ξενοδοχείο του Λονδίνου, με Ρώσους, τους οποίους η Μόσχα αρνήθηκε να εκδώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
5. Η «φωνή» της Εστεμίροβα ήταν διαπεραστική…
Η Νατάλια Εστεμίροβα, η διάσημη ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις 16 Ιουλίου του 2009 βρέθηκε νεκρή με τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι και το στήθος, λίγο μετά την απαγωγή της από την περιοχή όπου κατοικούσε, στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το Γκρόζνι. Η άτυχη ακτιβίστρια είχε απαχθεί και αργότερα βρέθηκε νεκρή σε κοντινό δάσος.
Ουδείς συνελήφθη για τη δολοφονία της. Η Εστεμίροβα είχε «φωνάξει» για εκατοντάδες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία: δολοφονίες, απαγωγές, προπηλακισμούς και βιασμούς. Η «Memorial», η οργάνωση στην οποία εργαζόταν, δήλωσε επίσημα ότι η έρευνα τους «έδειξε» πιθανή εμπλοκή τοπικών αστυνομικών. Μάλιστα είχε κατηγορηθεί ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, ότι ήταν ο ηθικός αυτουργός του φόνου, αλλά… Η υπόθεση μπήκε στο συρτάρι… του Πούτιν!
6. Μαγκνίτσκι είπατε; Φοροφυγάς!
Ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι, ο δικηγόρος που είχε καταγγείλει Ρώσους αξιωματούχους για φορολογική απάτη ύψους 230 εκατ. δολαρίων πέθανε στις 16 Νοεμβρίου του 2009, μυστηριωδώς, ένα χρόνο μετά τη φυλάκισή του για παρόμοιες κατηγορίες. Ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι έπασχε από παγκρεατίτιδα και οι Αρχές δεν του παρείχαν την απαιτούμενη θεραπεία κατά την προφυλάκιση του. Ειδικοί εμπειρογνώμονες αποφάνθηκαν ότι ο Μαγκνίτσκι είχε ξυλοκοπηθεί πριν από το θάνατό του.
Το 2012, οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθέτησαν τον Νόμο Μαγκνίτσκι, ο οποίος στοχεύει Ρώσους που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους τιμωρεί με απαγόρευση βίζας και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων· και άλλες δυτικές χώρες ακολούθησαν το παράδειγμά των ΗΠΑ. Τον Ιούλιο του 2013, Ρωσικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Μαγκνίτσκι για φοροδιαφυγή σε μια δίκη- παρωδία, με τον Μαγκνίτσκι να έχει πεθάνει από καιρό!
7. Ο Νεμτσόφ έλεγε πολλά και ενοχλητικά…
Στις 27 Φεβρουαρίου του 2015, ο Μπόρις Νεμτσόφ, ο μεταρρυθμιστής-πρώην περιφερειάρχης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανερχόμενος πολιτικός στη δεκαετία του 1990, πυροβολείται ενώ διέσχιζε γέφυρα κοντά στο Κρεμλίνο. Ο Νεμτσόφ είχε κάνει το μοιραίο λάθος: ήταν από τους πιο ένθερμους αντιπάλους του Πούτιν! Λάθος… Ο Νεμτσόφ, άσκησε δριμεία κριτική στον Πούτιν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την: «κατακριτέα, προκλητική και επιβλαβή για τη Ρωσία».
Λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία του, ο Νεμτσόφ και οι συνεργάτες του συνέτασσαν έκθεση που περιείχε στοιχεία για την έκταση της παρέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
8. Κι όλοι αυτοί, δεν μιλούσαν καλά…
Και δεν είναι μόνον αυτοί. Είναι και ο Ρώσος υπουργός Τύπου Μιχαήλ Λέσιν, που βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι, σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ουάσιγκτον, τον Νοέμβριο του 2015. Ο Ρώσος μεγιστάνας Πάβελ Αντόνοφ, που εκπαραθυρώθηκε από το ξενοδοχείο του στη Rayagada της Ινδίας, ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2022 και αφού πρόλαβε να γιορτάσει τα 65α γενέθλιά του. Και ο Ραβίλ Μαγκάνοφ, ο πρόεδρος του πετρελαϊκού γίγαντα Lukoil, που είχε ασκήσει ανοιχτά κριτική για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκπαραθυρώθηκε κι αυτός από Νοσοκομείο της Μόσχας.
Και ο επιχειρηματίας Νταν Ράποπορτ, που κι αυτός έκανε το λάθος να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρέθηκε διάτρητος από σφαίρες στην Ουάσιγκντον. Και ο Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο Ρώσος ολιγάρχης που κατέφυγε στη Βρετανία μετά τη διαμάχη με τον Πούτιν, βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο του σπιτιού του, στο Μπερκσάιρ στη Νότια Αγγλία, τον Μάρτιο του 2013, με μια θηλιά στον λαιμό. Λέγεται ότι αυτοκτόνησε…
Ο Πολ Κλεμπνίκοφ, ο αρχισυντάκτης της ρωσικής έκδοσης του Forbes, που είχε γράψει για τη διαφθορά στη Ρωσία και για την ασυδοσία των ολιγαρχών, πυροβολήθηκε το 2004 ενώ οδηγούσε. Και ο Βλαντίμιρ Γκολοβλιόφ, μέλος του κόμματος της Φιλελεύθερης Ρωσίας, που αντιπολιτευόταν τον Πούτιν, δολοφονήθηκε τον Αύγουστο του 2002, με μια σφαίρα στο κεφάλι.
Και πέθανε και ο Ναβάλνι. Και η λίστα του θανάτου μεγαλώνει. Και όποιος πιστεύει στις συμπτώσεις, να ξέρει πως «Ουδέν ατέκμαρτον, ουδέν τυφλόν». Γιατί σίγουρα οι αφελείς και ρηχοί άνθρωποι πιστεύουν στην τύχη, αλλά οι συνετοί και σκεπτόμενοι στην αιτία και το αποτέλεσμα.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr