Μακελειό στη Μόσχα: Αγνόησε το Κρεμλίνο προειδοποιήσεις της CIA για τρομοκρατία;
Γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από τη Ρωσία - Μοιράζονται πληροφορίες Ρωσία και Δύση;🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η επίθεση στην αίθουσα συναυλιών Crocus City στα προάστια της Μόσχας, η οποία άφησε πίσω της 137 νεκρούς, έθεσε εκ νέου ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μυστικών υπηρεσιών στον εντοπισμό και την πρόληψη μαζικών τρομοκρατικών ενεργειών.
Οι πληροφορίες σχετικά με τέτοια γεγονότα είναι σπάνια ακριβείς. Συχνά αποτελούνται από τμήματα πληροφοριών ή φήμες, που διαχέονται μεταξύ των υπηρεσιών αστυνόμευσης και πληροφοριών και πέρα από διεθνή σύνορα. Η ανάλυση των πληροφοριών είναι ο τρόπος με τον οποίο οι υπηρεσίες συγκεντρώνουν όλα αυτά τα νήματα σε μια εικόνα που έχει νόημα και που επιτρέπει στους αξιωματούχους να ανταποκριθούν.
Η ανάλυση πληροφοριών βασίζεται σε καλές και έγκαιρες πληροφορίες, σε ανοιχτά μυαλά και σε αρμόδιους υπαλλήλους που τις χρησιμοποιούν με τον σωστό τρόπο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν σημειώνονται περισσότερες επιθέσεις.
Η προειδοποίηση των ΗΠΑ
Στις αρχές Μαρτίου, οι ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποίηση για την άμεση απειλή τρομοκρατικής επίθεσης με μαζικές απώλειες εναντίον μεγάλων συγκεντρώσεων, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, και προειδοποίησαν τους πολίτες τους να αποφεύγουν τέτοιους χώρους για τις επόμενες 48 ώρες. Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον, δήλωσε ότι οι πληροφορίες σχετικά με μια τέτοια σχεδιαζόμενη επίθεση είχαν επίσης κοινοποιηθεί στις ρωσικές αρχές.
Μια προειδοποίηση από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), με την εκτεταμένη πρόσβασή της στις επικοινωνίες και τις ανθρώπινες πληροφορίες, είναι εξαιρετικά αξιόπιστη. Αν και δεν ήταν για την ίδια ακριβώς ημερομηνία, η προειδοποίηση που εξέδωσαν οι ΗΠΑ είναι αρκετά κοντά στην ημερομηνία της επίθεσης στην Crocus City για να θεωρηθεί σχετική. Επίσης, ανέφερε τη Μόσχα και έναν χώρο διασκέδασης ως στόχους.
Το CNN ανέφερε επίσης ότι είχε αναφορές από δύο πηγές ότι από τον Νοέμβριο υπήρχε μια σταθερή ροή πληροφοριών ότι το Isis-K ήταν αποφασισμένο να επιτεθεί στη Ρωσία.
Γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από τη Ρωσία
Αλλά η ρωσική κυβέρνηση αισθάνεται αυτή τη στιγμή ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με τη Δύση. Γνωρίζουν επίσης ότι η CIA εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στην παροχή στρατιωτικών πληροφοριών στους Ουκρανούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι δύσκολο για το Κρεμλίνο να λάβει σοβαρά υπόψη του τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και μάλιστα να παραδεχτεί ότι τις έλαβε. Ο Dimitri Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται τις αμερικανικές πληροφορίες. Δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Οι υπηρεσίες ασφαλείας μας εργάζονται από μόνες τους, καμία βοήθεια δεν βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι».
Γιατί διαρρέουν οι απόρρητες πληροφορίες
Δεδομένου ότι οι μυστικές υπηρεσίες έχουν να κάνουν με τη συλλογή και τη διατήρηση μυστικών, μπορεί να ακούγεται παράξενο να μαθαίνουμε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών μοιράζονται συνήθως μυστικά. Στο εσωτερικό μιας χώρας, οι υπηρεσίες αστυνόμευσης και οι υπηρεσίες πληροφοριών μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με άτομα, απειλές και κινδύνους.
Οι κύριες προστριβές σε αυτό είναι τα ασύμβατα συστήματα και διαδικασίες, οι νόμοι περί απορρήτου, η προστασία της τεχνικής (πώς προέκυψαν οι πληροφορίες), η προστασία των πηγών και οι κίνδυνοι από την αποκάλυψη μυστικών πληροφοριών στο δικαστήριο (γνωστή ως αποκάλυψη).
Οι φιλικές χώρες μοιράζονται επίσης πληροφορίες, μέσω καθιερωμένων διαδικασιών και διαδικασιών. Η πιο γνωστή από αυτές είναι η συμμαχία Five Eyes, που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτά είναι τα βασικά μέλη, αλλά υπάρχουν πλέον και συνδεδεμένα μέλη, τα οποία απολαμβάνουν περιορισμένη πρόσβαση στις κοινές πληροφορίες.
Αυτού του είδους οι συμμαχίες λειτουργούν λόγω των καθιερωμένων και ορθών πρωτοκόλλων, της κοινής εκπαίδευσης, της επιχειρησιακής εμπειρίας και τελικά της εμπιστοσύνης. Όμως η πρόσφατη καταδίκη του Καναδού επικεφαλής κατασκόπων Cameron Ortis για πώληση μυστικών σε ύποπτους εγκληματίες, αναδεικνύει την ευπάθεια των συστημάτων που εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη.
Μοιράζονται πληροφορίες Ρωσία και Δύση;
Οι χώρες που δεν έχουν απολύτως φιλικές σχέσεις μοιράζονται επίσης μυστικά, σε επιλεκτική βάση. Υπάρχει - για παράδειγμα - μια μακρά ιστορία δυτικών συνδέσμων πληροφοριών (ο όρος που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή πληροφοριών) από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ με το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα.
Η Ρωσία και η Δύση έχουν επίσης μοιραστεί πληροφορίες γύρω από τρομοκρατικές ομάδες - τουλάχιστον το έκαναν πριν από την εισβολή του 2022 στην Ουκρανία.
Οι διεθνείς μυστικές υπηρεσίες έχουν συχνά διαμορφώσει ένα είδος παράλληλου διπλωματικού συστήματος των εθνών που μπορούν να μιλούν πιο ανοιχτά, απαλλαγμένα από το δημόσιο βλέμμα και τη δημόσια διπλωματία. Η ανταλλαγή σημαντικών πληροφοριών έχει επίσης συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ εχθρικών εθνών ή έχει βοηθήσει στο άνοιγμα ενός παρασκηνιακού διαύλου για να αρχίσουν να μιλούν πιο ανοιχτά και εγκάρδια για τις εντάσεις.
Η CIA θα μπορούσε κάλλιστα να έχει μοιραστεί μια προειδοποίηση σχετικά με τη συνωμοσία στο θέατρο ως μέσο για να δείξει την επιθυμία της να αρχίσει να εξομαλύνει και πάλι τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Πιθανώς θα ήθελαν να αποφύγουν να κατηγορηθεί η Ουκρανία για την επίθεση, κάτι που συνέβη στη συνέχεια.
Γιατί το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία
Ποια είναι λοιπόν τα πιθανά κίνητρα που έχει το Κρεμλίνο για να απορρίψει τα στοιχεία, τουλάχιστον στην αρχή, ότι μια περιφερειακή ομάδα του Ισλαμικού Κράτους (IS) (γνωστή ως Isis-K) διέπραξε αυτή τη θηριωδία; Το βασικό πλαίσιο είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία.
Θα είναι πολιτικά βολικό για τη Μόσχα να ισχυριστεί ότι η Ουκρανία έπαιξε χέρι βοήθειας σε αυτή την επίθεση. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη συνωμοσία "πρέπει να εντοπιστούν και να σκοτωθούν χωρίς έλεος, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων του κράτους που διέπραξε αυτό το ανοσιούργημα".
Όπως αναφέρει το theconversation, η ιδέα ότι η επίθεση χρηματοδοτήθηκε ή υποβοηθήθηκε από την Ουκρανία συμβάλλει στην τροφοδότηση των κυρίαρχων αφηγήσεων κατά του Κίεβο που παράγει το Κρεμλίνο.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχθηκε τον ρόλο του ΙΚ στην επίθεση, αλλά κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι εμπλέκεται ή ακόμη και ότι είναι τελικά υπεύθυνη.
Ένα χρυσό μάθημα των πληροφοριών είναι να εστιάζεις σε αυτό που υπάρχει, όχι σε αυτό που θα ήθελες να υπάρχει. Η απλούστερη και πιο αληθοφανής εξήγηση είναι ότι οι τρομοκράτες του ΙΚ, οι οποίοι φαίνεται να είναι κολλημένοι με τη Ρωσία, πραγματοποίησαν μια επίθεση υψηλού κινδύνου, χαμηλής πιθανότητας επιτυχίας στη Μόσχα, και απέφυγαν το κράτος επιτήρησης της Μόσχας με το να φτάσουν και να επιτεθούν γρήγορα.
Το γεγονός ότι ο μηχανισμός ασφαλείας της Μόσχας μπορεί να αγνόησε τυχόν προειδοποιήσεις της CIA είναι εξηγήσιμο και δεν προκαλεί έκπληξη στο πλαίσιο του πολέμου. Παραμένει, ωστόσο, γεγονός ότι οι πιθανότητες μιας πόλης να αποφύγει τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας βασίζονται εν μέρει στον αποτελεσματικό συντονισμό και την ανταλλαγή έγκαιρων και ακριβών πληροφοριών. Η θλιβερή περίπτωση της αίθουσας συναυλιών Crocus City, είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: «Restart» και «αντεπίθεση» από Δευτέρα - Οι τοποθετήσεις τους για την επόμενη ημέρα
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr