Γαλλία: Η Εθνοσυνέλευση καταδικάζει τη «σφαγή» Αλγερινών στο Παρίσι στις 17 Οκτωβρίου 1961
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε πρόταση ψηφίσματος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα πρόταση ψηφίσματος που «καταδικάζει την αιματηρή και φονική καταστολή Αλγερινών που διαπράχθηκε υπό την καθοδήγηση του διευθυντή της αστυνομίας Μορίς Παπόν στις 17 Οκτωβρίου 1961« στο Παρίσι, στη διάρκεια της οποίας από 30 έως 200 και πλέον ειρηνικοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τους ιστορικούς.
Στο κείμενο εκφράζεται επίσης η επιθυμία για «την εγγραφή μιας ημέρας μνήμης αυτής της σφαγής» «στην ατζέντα των εθνικών ημερών και των επίσημων τελετών» της Γαλλίας.
Εγκρίθηκε η πρόταση
Η πρόταση νόμου που κατέθεσε η οικολόγος Σαμπρινά Σεμπαϊχί και η βουλευτής του κόμματος της προεδρικής πλειοψηφίας Αναγέννηση Ζιλί Ντελπέκ εγκρίθηκε σε ένα ημικύκλιο με πολλά κενά έδρανα από 67 βουλευτές, με άλλους 11 από τις τάξεις του Εθνικού Συναγερμού (ακροδεξιά) να ψηφίζουν κατά.
Η κ. Σεμπαϊχί χαιρέτησε εκ των προτέρων μια «ιστορική ψηφοφορία» που αποτελεί το «πρώτο στάδιο» της «εργασίας για την αναγνώριση αυτού του αποικιοκρατικού εγκλήματος, για την αναγνώριση αυτού του κρατικού εγκλήματος».
Ο όρος --«κρατικό έγκλημα»-- δεν εμφανίζεται στην πρόταση ψηφίσματος, που προήλθε έπειτα από λεπτομερή εργασία με το προεδρικό κόμμα και το Ελιζέ προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε ένα συναινετικό κείμενο.
Η υφυπουργός αρμόδια για την περιφερειακή συνοχή και τις τοπικές αρχές Ντομινίκ Φορ μίλησε στην ομιλία της για μια διαδήλωση «που καταστάληκε με τη βία από τις υπηρεσίες που ενεργούσαν υπό την καθοδήγηση του διευθυντή της αστυνομίας της εποχής, Μορίς Παπόν», στη διάρκεια της οποίας «εκτός από τους πολυάριθμους τραυματίες, πολλές δεκάδες (άνθρωποι) σκοτώθηκαν, τα πτώματά τους ρίχθηκαν στον Σηκουάνα».
«Έχουμε σήμερα σε αυτό το βήμα μια σκέψη για τα θύματα αυτά και τις οικογένειές τους που χτυπήθηκαν μετωπικά από το γρανάζι της βίας», ανέφερε υπό τα βλέμματα των εκπροσώπων των συλλογικοτήτων που διεκδικούσαν εδώ και πολλά χρόνια την αναγνώριση αυτή.
Αναφέρθηκε στην εργασία μνήμης που έχει ήδη ολοκληρωθεί προκειμένου να αναγνωριστεί η σφαγή. Το 2012, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε αποτίσει «φόρο τιμής στα θύματα» μιας «αιματηρής καταστολής» σε βάρος γυναικών και ανδρών που διαδήλωναν για «το δικαίωμα στην ανεξαρτησία».
Ο διάδοχός του Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στις 17 Οκτωβρίου 2021 πως «τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις 17 Οκτωβρίου 1961 υπό την καθοδήγηση του Μορίς Παπόν είναι ασυγχώρητα για τη Δημοκρατία».
Η κ. Φορ εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις σχετικά με την καθιέρωση μίας ημέρας μνήμης, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν ήδη τρεις ημερομηνίες «για να θυμόμαστε όσα συνέβησαν στη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας».
«Πολλά μένουν να γίνουν προκειμένου να γραφτεί αυτή η ιστορία, όμως είναι κατά την άποψή μου ο μοναδικός τρόπος να οικοδομήσουμε μια ειλικρινή και βιώσιμη συμφιλίωση. Πιστεύω πως είναι σημαντικό να αφήσουμε την ιστορία να κάνει αυτή την εργασία προτού προβλέψουμε μια νέα ειδική ημέρα μνήμης για τα θύματα της 17ης Οκτωβρίου '61», είπε.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr