Χειµάρρα: Η «αλβανική Ριβιέρα» και οι περιουσίες της µειονότητας
Στόχος της αλβανικής κυβέρνησης είναι να περάσουν στο υπ. Τουρισµού σχεδόν 3 εκατομμυρίων τ.µ. παραθαλάσσιων οικισµών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το πρόβλημα µε τις περιουσίες των Χειµαρριωτών που, όπως καταγγέλλουν, θέλει να υφαρπάξει το αλβανικό δηµόσιο δεν είναι καινούργιο. Σύµφωνα µε στελέχη της µειονότητας, υφίσταται εδώ και δεκαετίες, αλλά από το 2016 και µετά οι πιέσεις και οι µεθοδεύσεις έχουν ενταθεί. Αποκορύφωµα ήταν την περασµένη Παρασκευή η δηµοσίευση στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης της απόφασης µε την οποία δηµεύονταν οι επίµαχες ιδιοκτησίες στη Χειµάρρα.
Η στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δηµόσια έθεσε την Αλβανία προ των ευθυνών της για τη συµπεριφορά της απέναντι στο µειονοτικό στοιχείο, συνδέοντάς τη, µάλιστα, ευθέως µε την έναρξη των συνοµιλιών για την ένταξή της στην ΕΕ, ταρακούνησε την κυβέρνηση Ράµα, η οποία απέσυρε από την ιστοσελίδα της την επίµαχη απόφαση.
Οι περιουσίες των Χειµαρριωτών έχουν µπει στο στόχαστρο της αλβανικής κυβέρνησης, προκειµένου να υλοποιηθεί το πρότζεκτ για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, στην οποία ο Εντι Ράµα ονειρεύεται να δηµιουργήσει την «αλβανική Ριβιέρα», που θα προσελκύει τουρίστες απ’ όλο τον κόσµο. Το πρότζεκτ προβλέπει την ανέγερση πολυτελών ξενοδοχείων, παραθεριστικών κατοικιών και µπανγκαλόου.
Σύµφωνα µε το πλάνο που υπάρχει, στόχος είναι να περάσουν στο υπουργείο Τουρισµού 2.941.059 τ.µ. σε παραθαλάσσιους οικισµούς του ∆ήµου Χειµάρρας, και συγκεκριµένα οι εξής:
- Οικισµός ∆ρυµάδες (Γωνία, Περίβολλος, Λαγκαδάκια, Σκάµπος, Αλευρα), έκτασης 924.871 τ.µ.
- Οικισµός Βούνο (Ζουπέα, Υαλός), έκτασης 719.171 τ.µ.
- Οικισµός Χειµάρρας (Φούσα, Χανδακάς, Λιβάδι, Απέλιστρα, Χαλί, Ποτάµι, Φιλικούρι, Αργιλέος, Αρµυρίδα, Πάνορµος), έκτασης 1.297.017 τ.µ.
Χαρακτηριστικό των πιέσεων που έχουν εκδηλωθεί είναι το γεγονός πως το 2016 στους ∆ρυµάδες αφαιρέθηκαν 123 τίτλοι ιδιοκτησίας οικογενειών ελληνικής καταγωγής, ενώ κατεδαφίστηκαν κτίσµατα ως αυθαίρετα – πράξη που επαναλήφθηκε πριν από λίγους µήνες. Σε ειδική έκθεση που είχε συντάξει τον Μάιο του 2016 η «Οµόνοια» αναφερόταν πως «απόγονοι “µεγάλων γαιοκτηµόνων” από άλλες περιοχές της χώρας, όπου υποτίθεται είχαν τεράστιες εκτάσεις γης σε περιοχές όπου διαµένει η εθνική ελληνική µειονότητα, παρουσιάζονται στα αλβανικά δικαστήρια και άλλες κρατικές υπηρεσίες για να αποκτήσουν την “κληρονοµιά” τους».
Το πρόβληµα, που έχει βρεθεί µαζί µε τη διαφθορά στο επίκεντρο των αναγκαίων µεταρρυθµίσεων για να ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ, αφορά τις ιδιωτικές περιουσίες. Η Αλβανία είναι η µοναδική χώρα που δεν έχει λύσει το πρόβληµα µετά την πτώση του κοµµουνιστικού καθεστώτος και δεν έχει θεσµοθετήσει διαδικασίες και όργανα προκειµένου αυτές να εγγραφούν στους νόµιµους ιδιοκτήτες τους. Τα στελέχη της µειονότητας όλο αυτό το διάστηµα έχουν καταθέσει προσφυγές στα αλβανικά δικαστήρια σε βάρος της κυβέρνησης, χωρίς όµως µέχρι τώρα να έχουν υπάρξει θετικές αποφάσεις. Στόχος τους, όπως τόνισαν στο «Εθνος», δεν είναι ακυρώσουν την ανάπλαση του παραλιακού µετώπου.
Αυτό που ζητούν είναι να αποκτήσουν τίτλους για τις ιδιοκτησίες τους, τους οποίους θα µπορέσουν να εγγράψουν στα υποθηκοφυλακεία (σήµερα αυτό δεν είναι εφικτό), και στη συνέχεια να συζητήσουν µε την κυβέρνηση για την τουριστική ανάπλαση της περιοχής. Οι καταγγελίες για τις αυθαιρεσίες σε βάρος των οµογενών βρίσκονται στο «µικροσκόπιο» και της αµερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα τουλάχιστον τέσσερα-πέντε χρόνια τώρα, ενώ το 2014 είχε ενηµερωθεί για το θέµα και ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.
Η Χειµάρρα είναι σήµερα η µοναδική αστική περιοχή στην Αλβανία όπου το ελληνικό στοιχείο είναι πλειονότητα.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr