Κλιμακώνεται η ένταση Ιράν - Ισραήλ: Βίντεο από την κατάληψη πλοίου από τους Φρουρούς της Επανάστασης
Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα - 25 μέλη πληρώματος έχει το πλοίο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι ιρανικές ναυτικές ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κατέλαβαν σήμερα ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που «συνδέεται με το Ισραήλ» μέσα στον Κόλπο, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, γεγονός που ανεβάζει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στην περιοχή καθώς ολόκληρος ο πλανήτης περιμένει με κομένη την ανάσα αν το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ.
«Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ονομάζεται MCS Aries κατασχέθηκε από τις ναυτικές ειδικές δυνάμεις» κατά τη διάρκεια «επιχείρησης που διεξήχθη με ελικόπτερο (των ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού των Φρουρών) κοντά στο Στενό του Ορμούζ», μετέδωσε το IRNA, διευκρινίζοντας ότι το πλοίο «φέρει σημαία Πορτογαλίας, το διαχειρίζεται η εταιρία Zodiac, η οποία ανήκει στον σιωνιστή καπιταλιστή Εγιάλ Οφέρ» και «κατευθυνόταν προς τα χωρικά ύδατα» του Ιράν. Το πλοίο μεταφέρεται στα χωρικά ύδατα του Ιράν, σύμφωνα με το IRNA.
Iran's Revolutionary Guard seizes a container ship near Strait of Hormuz amid tensions with West https://t.co/RJKFeCdkPl
— The Associated Press (@AP) April 13, 2024
Μάλιστα η ανησυχία μεγάλωσε ακόμα περισσότερο όταν έγινε γνωστό πως το πλοίο έχει 25 άτομα πλήρωμα. «Με λύπη επιβεβαιώνουμε ότι το MSC Aries, ιδιοκτησίας της Gortal Shipping Inc, η οποία είναι θυγατρική της Zodiac Maritime και ναυλώθηκε από την MSC, κατελήφθη από τις ιρανικές αρχές (που επιβιβάστηκαν) με ελικόπτερο» και «υπάρχουν 25 μέλη πληρώματος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Mediterranean Shipping Company (MSC), που έχει την έδρα της στη Γενεύη και είναι διαχειριστής του πλοίου.
Τι ανέφερε ο Βρετανικός Οργανισμός Ναυτιλιακού Εμπορίου
Λίγο νωρίτερα, ο Βρετανικός Οργανισμός Ναυτιλιακού Εμπορίου (UKMTO) ανέφερε πως άγνωστοι επιβιβάστηκαν σε πλοίο κοντά στο κρίσιμο Στενό του Ορμούζ χωρίς ωστόσο να παρέχονται άλλες λεπτομέρειες. Υπήρχαν φυσικά υπόνοιες ότι πίσω από αυτό κρύβεται το Ιράν.
Αργότερα ήρθε στη δημοσιότητα και βίντεο του Associated Press που δείχνει κομάντος να επιτίθενται με ελικόπτερο στο πλοίο κοντά στα Στενά του Ορμούζ. Το βίντεο περιγράφει το σκάφος ως «καταληφθέν από τις περιφερειακές αρχές» στον Κόλπο του Ομάν, στα ανοικτά της λιμενικής πόλης Φουτζέιρα των Εμιράτων, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
BREAKING:
— Visegrád 24 (@visegrad24) April 13, 2024
The Islamic regime in Iran just hijacked the Portuguese-flagged container ship MSC ARIES.
It was sailing from the UAE to India when it was hijacked near the Strait of Hormuz.
20 Filipino sailors kidnapped
🇮🇳🇦🇪🇵🇭🇵🇹 pic.twitter.com/hPskHIAkUY
Τι δείχνει το βίντεο
Οι κομάντος φαίνονται να κατεβαίνουν με σχοινί πάνω σε μια στοίβα κοντέινερ που βρίσκονται στο κατάστρωμα του πλοίου. Σε εκείνο το σημείο ακούγεται μέλος του πληρώματος του πλοίου ακούγεται να λέει: «Μην βγείτε έξω». Στη συνέχεια μαζί με συναδέλφους του πάνε στη γέφυρα του πλοίου, καθώς περισσότεροι κομάντος κατεβαίνουν στο κατάστρωμα.
BREAKING: Footage of Iranian forces boarding MSC ARIES container ship pic.twitter.com/qmgPuscEtb
— The Spectator Index (@spectatorindex) April 13, 2024
Οργισμένη αντίδραση Ισραήλ
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ δήλωσε το Σάββατο ότι η Τεχεράνη ασκεί πειρατεία και θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις γι' αυτό. «Το καθεστώς του Αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι ένα εγκληματικό καθεστώς που υποστηρίζει τα εγκλήματα της Χαμάς και τώρα διεξάγει μια πειρατική επιχείρηση κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Καλώ την ΕΕ και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξουν αμέσως το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν τώρα», πρόσθεσε.
Ήχησαν σειρήνες, φόβοι για χτυπήματα με drones
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η υφήλιος τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με την ένταση να κορυφώνεται.
Το πρωί, σειρήνες ήχησαν σε πολλές ισραηλινές πόλεις κοντά στα βόρεια σύνορα και προειδοποιούαν για ύποπτα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στο ίδιο σημείο η Χεζμπολάχ πραγματοποιεί καθημερινά επιθέσεις με ρουκέτες, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.
Ισραήλ και Ιράν με το δάχτυλο στη σκανδάλη
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν νέους φονικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και η Χεζμπολά του Λιβάνου εκτόξευσε ομοβροντίες ρουκετών εναντίον του βόρειου Ισραήλ, με φόντο την εντεινόμενη ανησυχία πως το Ιράν θα προχωρήσει σε επίθεση στο Ισραήλ.
Η Χεζμπολά, λιβανική παράταξη προσκείμενη στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες» εναντίον ισραηλινών θέσεων, σε ανταπόδοση ισραηλινών πληγμάτων που έγιναν, κατ’ αυτήν, στον νότιο Λίβανο.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του πως εντόπισε «περίπου 40 εκτοξεύσεις» από τη λιβανική επικράτεια, διαβεβαιώνοντας πως «ορισμένες» ρουκέτες «αναχαιτίστηκαν» και ότι «δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός». Νωρίτερα, πρόσθεσε, αναχαιτίστηκαν δυο drones μιας κατεύθυνσης, φορτωμένα εκρηκτικά, που εξαπέλυσε η Χεζμπολά εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
«Μη» λέει ο Μπάιντεν
Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως αναμένει το Ιράν να περάσει στη δράση «σύντομα», ερωτηθείς για τις απειλές της Τεχεράνης εναντίον του Ισραήλ, στο οποίο προσάπτει την ευθύνη για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό του προξενείου του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.
Στην ερώτηση ποιο είναι το μήνυμά του προς το Ιράν ο πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε απλά «μη».
«Είμαστε προσηλωμένοι στην ασφάλεια του Ισραήλ. Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε το Ισραήλ να αμυνθεί και το Ιράν δεν θα επιτύχει», πρόσθεσε.
Έπειτα από τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν πως το Ιράν «απειλεί να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ», την Τετάρτη, ο Αμερικανός στρατηγός Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα, ο επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), έσπευσε στο Ισραήλ.
Σε συναγερμό το Ισραήλ - Αναστέλλονται πτήσεις από και προς την Τεχεράνη
Άλλη ένδειξη της έντασης: ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa και η θυγατρική του Austrian Airlines ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεών τους προς και από την Τεχεράνη ως τουλάχιστον την Πέμπτη 18η Απριλίου, καθώς και ότι μέχρι νεοτέρας δεν θα χρησιμοποιούν τον ιρανικό εναέριο χώρο.
Οι ΗΠΑ ανήγγειλαν εξάλλου πως θα στείλουν ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ το Ισραήλ βρίσκεται σε συναγερμό, ενόψει πιθανής ιρανικής επίθεσης.
Η Τεχεράνη υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του ορκισμένου εχθρού του, του Ισραήλ, έπειτα από βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, σύμφωνα με ΜΚΟ, ανάμεσά τους δυο υποστρατήγους των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Περί τα μεσάνυχτα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ήχησαν συναγερμοί σε κοινότητες και πόλεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας καθώς ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, το δεύτερο ισχυρότερο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα μετά τη Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον της Σντερότ, σε «ανταπόδοση» βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.
Ποιες πιθανές επιλογές επίθεσης θα μπορούσε να εξετάζει το Ιράν;
Με αυτό το πλαίσιο στο μυαλό, μια πιθανή ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον ισραηλινών διπλωματικών εγκαταστάσεων στην περιοχή θα μπορούσε να είναι μια επιλογή στο τραπέζι. Πράγματι, το Ιράν έχει ήδη δηλώσει ότι οι πρεσβείες του Ισραήλ «δεν είναι πλέον ασφαλείς» μετά το χτύπημα της Δαμασκού.
Από την ιρανική οπτική γωνία, αυτό πιθανώς θα εκλαμβανόταν ως αναλογικό και όχι ως διεύρυνση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με το Ισραήλ.
Ωστόσο, το πώς θα έμοιαζε αυτού του είδους η επίθεση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, καθώς θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε πυκνό αστικό περιβάλλον οπουδήποτε στην περιοχή. Υπό αυτές τις συνθήκες, η πρόσκρουση ενός βαλλιστικού πυραύλου θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ευρύτερο μοτίβο ζημιών και βλαβών για τον άμαχο πληθυσμό, ενδεχομένως σε μια χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία - κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις στο Ιράν ή να δημιουργήσει διπλωματικά προβλήματα μεταξύ του Ιράν και άλλων χωρών της περιοχής.
Αντίθετα, επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους κατά ισραηλινών στρατιωτικών στόχων απευθείας στο Ισραήλ - παρόμοια με αυτή που πραγματοποίησε το Ιράν τον Ιανουάριο του 2020 στην επίθεση στην αεροπορική βάση al-Asad στο Ιράκ - θα μπορούσαν να είναι επιχειρησιακά εφικτές, αλλά να εκληφθούν από το Ισραήλ ως κλιμακούμενες.
Η Τεχεράνη θα είναι επιφυλακτική σε οποιοδήποτε αντίποινα που θα προκαλούσαν σημαντική στρατιωτική απάντηση πέραν της ήδη επιθετικής στάσης του Ισραήλ κατά του IRGC και της Δύναμης Quds.
Πέρα από τους βαλλιστικούς πυραύλους, το Ιράν θα μπορούσε να στραφεί στους εταίρους και τους πληρεξουσίους του στην περιοχή για να επιτεθεί σε ισραηλινά συμφέροντα με συμβατικά όπλα ή αντισυμβατικά με τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ενώ υπάρχει ένα μακρύ μοτίβο τέτοιας τρομοκρατίας που υποστηρίζεται από το Ιράν κατά του Ισραήλ τόσο στην περιοχή όσο και διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, ο ανώτατος ηγέτης και άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας μπορεί να μην επιλέξουν αυτή την οδό, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δεν προέρχεται απευθείας από το Ιράν και δεν ταιριάζει στο αναλογικό και μετρημένο πλαίσιο.
Εάν το Ιράν απαντήσει, αυτό θα οδηγήσει σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση;
Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Μια ευρύτερη σύγκρουση που θα συμπαρασύρει τις ΗΠΑ, τον μεγάλο περιφερειακό αντίπαλο του Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και άλλους, είναι αυτό που οι αναλυτές ασφαλείας, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σχεδόν όλοι οι άλλοι στην περιοχή φοβούνται ότι θα είναι το επόμενο βήμα της σύγκρουσης.
Η απάντηση θα βρισκόταν στα μελλοντικά άγνωστα, κυρίως στο πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ - και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ορκιστεί να ανταποδώσει σε οποιαδήποτε επίθεση εντός των συνόρων του - και στη συνέχεια πώς θα αντιδράσουν το Ιράν και άλλοι σε αυτό.
Με τόσες πολλές μεταβλητές στο παιχνίδι, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν μια ιρανική απάντηση στην επίθεση στη Δαμασκό θα αποκαταστήσει την αποτροπή στα μάτια της Τεχεράνης ή θα προκαλέσει ένα ευρύτερο φάσμα επιθέσεων από πολλά μέρη που θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω μια ήδη ασταθή περιοχή.
Αναμονή και βομβαρδισμοί
Ενώ οι μεσολαβητές -Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ- περιμένουν τις απαντήσεις του Ισραήλ και της Χαμάς στην πιο πρόσφατη πρόταση που υπέβαλαν για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, η ισραηλινή επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακο συνεχίζεται χωρίς καμιά ανάπαυλα.
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Χαμάς ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε δεκάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς την Παρασκευή σε διάφορους τομείς, ιδίως στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, συμπεριλαμβανομένης της Νουσέιρατ.
Τουλάχιστον 25 μέλη της οικογένειας Ταμπατίμπι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκε τα ξημερώματα η εξαώροφη πολυκατοικία όπου διέμεναν στη συνοικία Νταράζ, στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με συγγενή. Τον Μάρτιο, είχαν σκοτωθεί σε βομβαρδισμό άλλα 35 μέλη της ίδιας οικογένειας, που είχαν συγκεντρωθεί για το δείπνο την πρώτη εβδομάδα του ραμαζανιού.
«Η Νουσέιρατ βομβαρδιζόταν όλη νύχτα. Δεν υπάρχει παρά φωτιά και καταστροφή, μάρτυρες κείτονται στους δρόμους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ αρ Ραΐς, 61 ετών. «Φύγαμε το πρωί και δεν είχαμε πουθενά να πάμε. Αυτή είναι η έκτη φορά που εκτοπιζόμαστε. Η Γάζα έχει γίνει αβίωτη», πρόσθεσε.
Οι μεσολαβητικές προσπάθειες δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα την επίτευξη συμβιβασμού που θα φέρει κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μοιάζουν να κάνουν σημειωτόν, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr