Ιράν-Ισραήλ: Πώς το εβραϊκό Πάσχα επηρεάζει την αντεπίθεση του Τελ Αβίβ
Παραμένει η ανησυχία στη Μέση Ανατολή για αν και πότε θα γίνει η ισραηλινή επίθεση απάντηση στο Ιράν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Έντονη παραμένει η ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς ακόμα μένει να φανεί πότε (και αν) θα γίνει η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, ως απάντηση στην επίθεση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Πάντως, σύμφωνα με την απεσταλμένη του OPEN στο Τελ Αβίβ Αδαμαντία Λιόλιου, η απόφαση για μια επίθεση φαίνεται ότι έχει παρθεί από το Ισραήλ με τον χρόνο της επίθεσης να «παίζεται» εξαιτίας του εβραϊκού Πάσχα. Η επίθεση θα μπορούσε να είναι πριν από τις 22 Απριλίου ειδάλλως μετά τις 29 Απριλίου, δηλαδή πριν ή μετά το Εβραϊκό Πάσχα.
Ορόσημο το εβραϊκό Πάσχα
«Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί σε μια απάντηση στο Ιράν μετά από αυτή τη μαζική επίθεση με πυραύλους και drones το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Το πιο πιθανό είναι ότι έχουν κατασταλάξει και στα σενάρια, στους στόχους με τους οποίους θα χτυπήσουν. Αυτό που εξετάζεται είναι ο χρόνος καθώς υπάρχει ένα βασικό σημείο ορόσημο και αυτό είναι το εβραϊκό Πάσχα, καθώς οι ισραηλινοί είναι βαθιά θρησκευόμενος λαός.
Άρα η ανταπόδοση των Ισραηλινών μπορεί να γίνει πολύ άμεσα γιατί τη Δευτέρα είναι το εβραϊκό Πάσχα. Μάλιστα, σύμφωνα με αμερικανικό δημοσίευμα, το πιθανότερο είναι η επίθεση στο Ιράν να γίνει μετά την περίοδο του Πάσχα, δηλαδή μετά τις 30 Απριλίου.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του καναλιού, αυτή την ώρα δεν υπάρχει πολίτης στο Ισραήλ που να λέει ότι δεν πρέπει να γίνει αυτή η απάντηση και φαίνεται πως η κυβέρνηση Νετανιάχου υιοθετεί την εν λόγω άποψη.
Δύο αναβολές της επίθεσης
Δυο φορές φαίνεται να έχει αναβληθεί πάντως η αντεπίθεση. Μάλιστα, το Ισραήλ ήταν έτοιμο να απαντήσει την ώρα που έγινε η επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους. Μεσολάβησε το τηλεφώνημα Μπάιντεν και έτσι ο Νετανιάχου το ξανασκέφτηκε και ανέβαλε την αντεπίθεση.
Σύμφωνα με αιγυπτιακή πηγή, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στο Ισραήλ να κάνει μια επιχείρηση στη Ράφα και να αποφύγει μια δυναμική επιχείρηση στο Ιράν» ανέφερε η Αδαμαντία Λιόλιου στο OPEN.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου εξέτασε άμεσα αντίποινα αλλά δεν προχώρησε
Η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέτασε το ενδεχόμενο να διατάξει να εξαπολυθούν πλήγματα στο Ιράν, σε αντίποινα για την ιρανική επίθεση στην ισραηλινή επικράτεια το σαββατοκύριακο, πάντως τελικά δεν έθεσε σε εφαρμογή τα σχέδια που της παρουσιάστηκαν, μετέδωσαν το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη ισραηλινά και αμερικανικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή προεγκεκριμένα σχέδια για τη διεξαγωγή πληγμάτων αντιποίνων σε περίπτωση επίθεσης αφού συζήτησε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Σκέφτονταν να προσχωρήσουν σε αντίποινα τη Δευτέρα
Πρυτάνευσαν «διπλωματικές» ευαισθησίες και «θα υπάρξει όντως ανταπόδοση, αλλά θα είναι διαφορετική από αυτή που προβλεπόταν αρχικά», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο δίκτυο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Ισραηλινές πηγές είπαν στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου εξέτασε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επίθεση αντιποίνων τη Δευτέρα, δυο βράδια μετά την ιρανική επίθεση, αλλά τελικά αποφάσισε να μη δώσει το πράσινο φως.
«Δεν ξέρουμε γιατί και πόσο κοντά είχε φθάσει (το Ισραήλ) σε επίθεση (στο Ιράν)», είπε στον Axios Αμερικανός αξιωματούχος. Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, το Ισραήλ ενημέρωσε τη Δευτέρα την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, που το καλεί να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, πως αποφάσισε να περιμένει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέτασε δυο φορές το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πλήγματα αντιποίνων στο Ιράν τις τελευταίες ημέρες, αλλά τελικά δεν έδωσε τη διαταγή. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε ωστόσο χθες πως η χώρα του έχει δικαίωμα να «προστατευθεί», παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, που επιδιώκει να αποτρέψει ισραηλινή ανταπόδοση στο ιρανικό έδαφος, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάφλεξη τη Μέση Ανατολή.
Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, λένε πως δεν θέλουν «πόλεμο με το Ιράν» κι έκαναν σαφές πως δεν θα συμμετείχαν σε οποιαδήποτε ισραηλινή ανταπόδοση, πάντως προχθές Τρίτη ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης. Ομοίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε χθες να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων με στόχο εταιρείες και οντότητες που παράγουν drones και πυραύλους στο Ιράν για «να στείλει σαφές μήνυμα» μετά την επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, το Ιράν εξαπέλυσε πάνω από 350 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε προτού φθάσει στην ισραηλινή επικράτεια. Επρόκειτο για την πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ στην ιστορία. Η Τεχεράνη υποστήριξε πως ενήργησε σε νόμιμη άμυνα, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, για τον οποίο κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr