Ισραήλ-Ιράν: Μέσω Συρίας η «απάντηση» του Τελ Αβίβ – Το παρασκήνιο πίσω από την επίθεση
Το Ισραήλ έστειλε μήνυμα πως μπορεί να προσεγγίσει την πόλη που υπάρχουν πυρηνικά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η παγκόσμια κοινότητα ξύπνησε σήμερα (19/4) με «σειρήνες» πολέμου επιβεβαιώνοντας την παγκόσμια ανησυχία των προηγούμενων ημερών για ανταπάντηση του Ισραήλ στο Ιράν και αντίποινα μετά την μαζική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη τις προηγούμενες ημέρες.
Με την επιλογή του Ισφαχάν, το Ισραήλ έστειλε σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα πως μπορεί και έχει τις δυνατότητες, να πλήξει τα πυρηνικά του Ιράν – αν και η πυρηνική βάση του Ισφαχάν απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το σημείο που επλήγη σήμερα και το Ιράν διαβεβαιώνει πως είναι ασφαλείς.
Πώς έγινε η επίθεση
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε δυο φάσεις:
- Αρχικά, μαχητικά αεροσκάφη εξουδετέρωσαν την αεράμυνα στη Συρία και στο Ιράκ ανοίγοντας τον δρόμο στο δεύτερο στάδιο της καλά σχεδιασμένης επίθεσης του Ισραήλ.
- Στη συνέχεια μαχητικά F-15 εξαπέλυσαν βαλλιστικούς πυραύλους από μακρινή απόσταση και δη από τον εναέριο χώρο της Συρίας, όπως ανέφεραν ισραηλινές πηγές, στον ΣΚΑΪ.
Το «πράσινο φως» για την εκδήλωση της επίθεσης στο Ιράν, δόθηκε στο πολεμικό συμβούλιο της Πέμπτης (18/4) όπου θα συζητούνταν η Γάζα και το τι μέλλει γενέσθαι. Και παρ’ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο έδαφος του Ιράν όλα τα στοιχεία δείχνουν ένα καλοσχεδιασμένο και προμελετημένο σχέδιο των Ισραηλινών.
Γιατί η ιρανική πόλη έγινε στόχος του Ισραήλ
Η πόλη Ισφαχάν που βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Ιράν, Τεχεράνης και φαίνεται πως έπαιξε κομβικό ρόλο στην επίθεση του προηγούμενου Σαββατοκύριακου ήταν και ο στόχος της επίθεσης που φαίνεται πως πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής. Η πόλη φιλοξενεί - σύμφωνα με τον Guardian - μια σειρά σημαντικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών εγκαταστάσεων, μιας μεγάλης αεροπορικής βάσης και εργοστασίων που σχετίζονται με την ιρανική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων στρατιωτικών προϊόντων.
Οι πρώτες αναφορές του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Fars επικεντρώθηκαν σε «τρεις εκρήξεις» που ακούστηκαν κοντά στο Καχαβαρεστάν, κοντά στο αεροδρόμιο του Ισφαχάν και την αεροπορική βάση του στρατού Σεκάρι, ενώ ο εκπρόσωπος της ιρανικής διαστημικής υπηρεσίας Χοσεΐν Νταλιριάν δήλωσε ότι «αρκετά» μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν «καταρριφθεί με επιτυχία»
Αφού Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του "είναι ασφαλείς", το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε εικόνες από το πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής. «Στις 4:45, ακούσαμε πυροβολισμούς. Δεν συνέβαινε τίποτα, δήλωσε ο δημοσιογράφος. «Ήταν η αεράμυνα» είπε.
Από το 1999 η κατασκευή των πυρηνικών εγκαταστάσεων
Η πυρηνική εγκατάσταση στο Ισφαχάν, η οποία άρχισε να κατασκευάζεται το 1999, λειτουργεί τρεις μικρούς ερευνητικούς αντιδραστήρες που προμηθεύονται οι Κινέζοι, καθώς και διαχειρίζεται την παραγωγή καυσίμων και άλλες δραστηριότητες για το πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η εγκατάσταση φαίνεται ότι επλήγη από έκρηξη τον Νοέμβριο του 2011.
Το Ισφαχάν φιλοξενεί επίσης μια σημαντική ιρανική αεροπορική βάση, στην οποία βρίσκεται ο γερασμένος ιρανικός στόλος των αμερικανικής κατασκευής F-14 Tomcats - που αγοράστηκαν πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979. Ορισμένες αρχικές εικασίες έδειξαν ότι μια εγκατάσταση ραντάρ στη βάση μπορεί να ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος της επίθεσης.
Εξίσου σημαντικές είναι και οι εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων του Ιράν μέσα και γύρω από την πόλη. Στις αρχές του περασμένου έτους εξαπολύθηκε μια επίθεση με drones, για την οποία κατηγορήθηκε το Ισραήλ, εναντίον μιας προηγμένης εγκατάστασης παραγωγής όπλων στην πόλη.
Όπως και στην τρέχουσα επίθεση, υπήρξαν άγρια αντικρουόμενες αναφορές από Ιρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ισχυρίστηκαν την Κυριακή ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν καταρριφθεί και ένα άλλο είχε προκαλέσει μόνο μικρές ζημιές στην οροφή του εργοστασίου.
Ελπίδες για αποκλιμάκωση
Σε κάθε περίπτωση, καταγράφηκαν συγκρατημένες ελπίδες αργά την Παρασκευή ότι η εν λόγω ενέργεια του Ισραήλ ήταν αρκετά περιορισμένη ώστε να αποκρούσει την απειλή μιας μεγαλύτερης ιρανικής απάντησης και ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ βίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος μίλησε αργότερα την Παρασκευή, οι ΗΠΑ δήλωσαν στους υπουργούς Εξωτερικών της G7 που συναντήθηκαν στο Κάπρι ότι έλαβαν πληροφορίες της «τελευταίας στιγμής» από το Ισραήλ σχετικά με μια δράση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράν. Το ειδησεογραφικό κανάλι N12 του Ισραήλ μετέδωσε ότι το Ισραήλ είχε επίσης πλήξει στόχους στο Ιράκ και τη Συρία και αναφέρθηκαν εκρήξεις και στις δύο αυτές χώρες.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Hossein Amirabdollahian, δήλωσε ότι η επίθεση στο Ισφαχάν έγινε με μικροσκοπικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δεν προκάλεσε ζημιές ή θύματα. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν πλάνα από συστήματα αεράμυνας στο Ισφαχάν την Παρασκευή σε μια εκπομπή που τόνισε την έλλειψη ζημιών από την επίθεση.
Τα συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν επίσης πάνω από πολλές άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ταβρίδας στα βόρεια.
«Οι υποστηρικτές του σιωνιστικού καθεστώτος στα μέσα ενημέρωσης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, προσπάθησαν να κάνουν τη νίκη από την ήττα τους, ενώ τα μίνι-μη επανδρωμένα αεροσκάφη που καταρρίφθηκαν δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα», δήλωσε ο Amirabdollahian στους απεσταλμένους των μουσουλμανικών εθνών κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Η Τεχεράνη ανέφερε ότι δεν έχει «άμεσο» σχέδιο για αντίποινα.
«Είμαστε προσηλωμένοι στην ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στη σύνοδο της G7. «Είμαστε επίσης προσηλωμένοι στην αποκλιμάκωση». Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι παρά την αντιπαράθεση, οι ΗΠΑ παραμένουν «έντονα επικεντρωμένες στη Γάζα», όπου τουλάχιστον 34.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς και πολύ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Τόσο η G7 όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυναν εκκλήσεις για την εκτόνωση της υποβόσκουσας σύγκρουσης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε δική του παρέμβαση, δήλωσε ότι είναι «καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή».
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι το σπάσιμο του ταμπού για άμεσες επιθέσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων άφησε την περιοχή σε πολύ πιο επισφαλή θέση τους επόμενους μήνες και χρόνια, καθώς το Ισραήλ σχεδιάζει να συνεχίσει την αδυσώπητη εκστρατεία του στη Γάζα, βαθαίνοντας την ανθρωπιστική καταστροφή εκεί, και ζυγίζει ανοιχτά έναν πόλεμο στο Λίβανο με τη Χεζμπολάχ, στενό σύμμαχο του Ιράν, αναφέρει ο Guardian.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr