Φιντάν και Σούκρι από την Κωνσταντινούπολη: Κίνδυνος εξάπλωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή
Τον άμεσο κίνδυνο εξάπλωσης που επισείει η κρίση στη Μέση Ανατολή στη σκιά των επιθέσεων Ισραήλ και Ιράν τόνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τον άμεσο κίνδυνο εξάπλωσης που επισείει η κρίση στη Μέση Ανατολή στη σκιά των επιθέσεων Ισραήλ και Ιράν τόνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου, που συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, αναδεικνύοντας την επείγουσα ανάγκη για διπλωματική δράση και συνεργασία για την επίλυσή της.
Ο Σάμεχ Σούκρι ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Καΐρου είναι ανήσυχη για την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, υπενθύμισε ότι έχει ζητηθεί αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ και το Ιράν και πρόσθεσε: "Υπάρχει πιθανότητα να εξαπλωθεί αυτός ο πόλεμος, αυτή η σύγκρουση, αυτή η ένταση. Δεν πρέπει να εξαπλωθεί η ισραηλινο-ιρανική ένταση. Όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου".
Φιντάν: Αυτό είναι μόνο η αρχή
Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η κύρια αιτία της αναταραχής στη Μέση Ανατολή είναι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και τα στραβά μάτια που κάνει η Δύση.
Αναφέροντας ότι η κρίση πυροδότησε παγκόσμιες διαχωριστικές γραμμές, ο υπουργός Φιντάν έδωσε το παράδειγμα των επιπτώσεων που είχαν στις παγκόσμιες αγορές οι επιθέσεις με στόχο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
"Εάν αυτή η κρίση δεν επιλυθεί με έναν τον τρόπο που της αξίζει, εάν δεν δοθεί στους Παλαιστίνιους το κράτος, η ανεξαρτησία και η κυριαρχία που τους αξίζει, θα συνεχίσουν να αυξάνονται τέτοιες κρίσεις στην περιοχή μας. Οι υπόλοιπες χώρες δεν πρέπει να έχουν την πολυτέλεια να λένε πως τέτοιες κρίσεις θα λαμβάνουν χώρα μόνο στη Μέση Ανατολή και δεν θα έχουν αντίκτυπο σε εμάς. Ό,τι συμβαίνει στο Παλαιστινιακό ζήτημα πυροδοτεί παγκόσμιες διαχωριστικές γραμμές...
Αυτό που συμβαίνει εδώ επηρεάζει τη δύση, την ανατολή, το νότο και το βορρά. Αυτό το είδαμε και στην κρίση των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Αν θέλουμε να αποτρέψουμε την εξάπλωση τέτοιων κρίσεων, θα πρέπει πραγματικά να σηκώσουμε τα μανίκια μας και να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για την επίλυση αυτού του προβλήματος.
Η πραγματική μεγάλη κρίση που εγκυμονεί για τον κόσμο είναι η διπροσωπία του διεθνούς συστήματος, που αποκαλύφθηκε και έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο στο ζήτημα της Παλαιστίνης και η αποτυχία του ηγεμονικού συστήματος που εγκαθιδρύθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτό το ζήτημα πλέον δεν εκλαμβάνεται μόνο ως ένα ζήτημα σφαγής Παλαιστινίων από Ισραηλινούς, αλλά έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε μια μάχη μεταξύ των δυνάμεων που στέκονται πίσω από το Ισραήλ, επιτρέποντας τους να διαπράττουν σφαγές, και των δυνάμεων που αισθάνονται την Παλαιστίνη στην καρδιά και το μυαλό τους και νιώθουν την ανάγκη να αντισταθούν σε παγκόσμια κλίμακα ενάντια σε αυτή την καταπίεση».
Ανατ. Μεσόγειος – Αμυντική συνεργασία
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας αδελφό του τον Αιγύπτιο ομόλογό του, είπε ότι συζήτησαν και διμερή θέματα, όπως συνεργασία στην ανατ. Μεσόγειο και αμυντικά θέματα. «Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον αγαπητό μου αδελφό, τον υπουργό Σούκρι.
Η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι δύο σημαντικές αδελφές χώρες στα δύο άκρα της Μεσογείου και έχουμε μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας. Η συνεργασία δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των δικαιωμάτων και των κρατών μας, αλλά και προς το συμφέρον της περιοχής μας. Βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες εδώ.
Οι σχέσεις μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας γίνονται επίσης ισχυρότερες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ευρύ φάσμα ευκαιριών συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, ιδίως του υγροποιημένου φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, τόνισε επίσης τη σημασία της διευθέτησης των ζητημάτων και σε άλλες περιοχές όπως η Λιβύη, η Σομαλία και το Σουδάν.
Η κατάσταση στη Λιβύη αποτελεί ένα άλλο κρίσιμο θέμα που συζητήθηκε, καθώς η ανασφάλεια και η πολιτική αναταραχή στη χώρα έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Η αναζήτηση λύσεων για τη σταθεροποίηση της Λιβύης αποτελεί προτεραιότητα για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr