Το Ισραήλ φέρνει το Iron Dome στο Αιγαίο; Τι λένε τα τουρκικά ΜΜΕ
Το όνομά του "Αράχνη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι πρόσφατες συζητήσεις της Αθήνας με την ισραηλινή εταιρεία Rafael για το Spyder AiO (Spider) ερμηνεύεται από τον τουρκικό τύπο ως ένα επιπλέον ‘επιθετικό’ βήμα της ελληνικής αεράμυνας ενάντια στα τουρκικά drones.
Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος μέσα σε λίγα χρόνια θα γίνει απροσπέλαστος ερμηνεύεται από την εθνικιστική ιστοσελίδα TR Haber ως ηχηρή απόδειξη της σοβαρότητας που επιδεικνύει η Αθήνα για την ενίσχυση της αεράμυνάς της έναντι της Τουρκίας.
Στις 17 Απριλίου, η ελληνική κυβέρνηση φιλοξένησε στην Αθήνα στελέχη της ισραηλινής εταιρείας Rafael. Πρόκειται για την εταιρεία, που κατασκευάζει το Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) και πρότεινε στους Έλληνες το Spyder AiO (Spider) ως την πιο αποτελεσματική λύση κατά των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών UCAVs.
Χαρακτηριστικά του συστήματος Spyder AiO
Το ραντάρ και ο σταθμός ελέγχου του Spyder AiO βρίσκονται στο ίδιο όχημα. To Spyder χρησιμοποιεί πυραύλους αεράμυνας I-Derby και I-Derby-ER και είναι αποτελεσματικό σε απόσταση 40 χιλιομέτρων. Ο ελληνικός στρατός χρησιμοποιεί τον αντιαεροπορικό πύραυλο Python-5 καθώς και πυραύλους Derby.
Το κύριο χαρακτηριστικό και των δύο πυραύλων είναι η δυνατότητα "κλειδώματος μετά την εκτόξευση" (LOAL), η οποία επιτρέπει στα πυρομαχικά αυτά να εκτοξεύονται στην κατά προσέγγιση θέση ενός στόχου και στη συνέχεια να κλειδώνουν στο στόχο κατά την πτήση.
Δεδομένου ότι οι πύραυλοι διαθέτουν κεφαλή που προκαλεί μέγιστη καταστροφή, είναι αποτελεσματικοί τόσο σε μετωπική σύγκρουση όσο και σε χρήση πυροκροτητή (προκαλώντας θρυμματισμό του εχθρικού αντικειμένου).
Σύμφωνα με τη Rafael, το ραντάρ Spyder AiO μπορεί να ανιχνεύσει στόχους ακόμη και όταν το όχημα κινείται, το σύστημα μεταβαίνει σε κατάσταση σταθερού πυρός εντός 3 λεπτών, κατά τη διάρκεια της οποίας το ραντάρ ανυψώνεται, οι γρύλοι σταθεροποίησης χαμηλώνουν και ο εκτοξευτής πυραύλων οδηγείται γρήγορα σε κατακόρυφη θέση.
Ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας των δεδομένων του ραντάρ με έναν προηγμένο αλγόριθμο, αποφασίζεται εάν το αντικείμενο που ανιχνεύεται αποτελεί απειλή που απαιτεί επέμβαση.
Εάν το σύστημα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απειλή είναι στόχος που πρέπει να καταστραφεί, το Spyder εκτοξεύει τους κατευθυνόμενους πυραύλους εδάφους-αέρος με ώθηση δύο σταδίων και πλήττει το αεροσκάφος.
Το αντιαεροπορικό οπλοστάσιο της Ελλάδας
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του TR Haber, «δεν είναι ακόμη σαφές πόσες συστοιχίες Spyder σκοπεύει να ζητήσει η Ελλάδα από το Ισραήλ. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι το κύριο θέμα που συζητήθηκε κατά τη συνάντηση με τα στελέχη της Rafael ήταν τα τουρκικά UCAV.
Το απόθεμα αεράμυνας της Ελλάδας περιλαμβάνει σήμερα αμερικανικά, ρωσικά και γαλλικά συστήματα. Η Αθήνα έχει αγοράσει 6 συστοιχίες συστημάτων MIM-104 Patriot από τις ΗΠΑ και 20 συστήματα RIM-7 Sea Sparrow για την αεράμυνα πλοίων.
Το απόθεμα περιλαμβάνει τέσσερις συστοιχίες TOR-M1 ρωσικής κατασκευής και ένα σύστημα αεράμυνας S-300. Οι Γάλλοι έδωσαν επίσης στην Ελλάδα 9 συστήματα μικρού βεληνεκούς Crotale NG.
Η κυβέρνηση της Αθήνας θα προσθέσει σύντομα σε όλα αυτά τα συστήματα και το Spyder (Spider) που παράγεται από την ισραηλινή εταιρεία Rafale».
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr