«Θετική... ενέργεια» μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας: Πρώτο Ελληνο-τουρκικό Φόρουμ Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη
Στόχος του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης ήταν να επισημανθεί η σημασία του τομέα της ενέργειας στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το πρώτο "Ελληνοτουρκικό Φόρουμ Ενέργειας", μία πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), διοργανώθηκε στις 25 Απριλίου 2024 στην Κωνσταντινούπολη, συγκεντρώνοντας κορυφαίους εκπροσώπους από τον ενεργειακό κλάδο της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και επιφανείς ακαδημαϊκούς και ειδικούς από τις δύο χώρες.
Στόχος του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης ήταν να επισημανθεί η σημασία του τομέα της ενέργειας στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το συνέδριο αυτό πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη περίοδο για τις δύο χώρες, οπότε προσπαθεί να διαμορφωθεί μία ‘θετική ατζέντα’ με προοπτικές συνεργασίας σε πολλούς τομείς και κυρίως στον ζωτικό ενεργειακό τομέα, που έχει φέρει αντιμέτωπες πολιτικά πολλές φορές τις δύο χώρες τα τελευταία χρόνια.
Ο σημαντικός ρόλος Ελλάδας-Τουρκίας στην ενεργειακή πολιτική της ΝΑ Ευρώπης
Από τις αρχές του 21ου αιώνα, Ελλάδα και Τουρκία έχουν συνεργαστεί σε διάφορα ενεργειακά έργα και σήμερα, αποτελούν εταίρους σε πολλούς στρατηγικούς τομείς, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η χρήση φυσικού αερίου, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η μεταφορά ηλεκτρισμού και οι ενεργειακές ανταλλαγές. Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικές διασυνδέσεις φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού μεταξύ των δύο χωρών στον Έβρο εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια. Επίσης, στα χρηματιστήρια ενέργειας των δύο χωρών - το EPIAS στην Κωνσταντινούπολη και το HENEX στην Αθήνα - εξετάζεται η συνεργασία σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος.
Το σημαντικό που αναδείχτηκε στο Ελληνο-τουρκικό Φόρουμ ήταν ότι και οι δύο χώρες παίζουν και σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή πολιτική της ΝΑ Ευρώπης και πέραν αυτής.
Μηνύματα Σκυλακάκη - Μπαϊρακτάρ
Στη μαγνητοσκοπημένα μηνύματα των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας και Τουρκίας, οι κ.κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ εξήραν την πρωτοβουλία του ΙΕΝΕ να οργανώσει το πρώτο Ελληνο-Τουρκικό Ενεργειακό Φόρουμ.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη για συνεχιζόμενη περιφερειακή συνεργασία και για αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων και του ιδιωτικού τομέα.
«Ελπίζουμε πως το Φόρουμ θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας εποχής ευκαιριών στον τομέα της ενέργειας μεταξύ της Τουρκίας και της γειτονικής μας Ελλάδας».
Ανάγκη εξηλεκτρισμού
Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ τόνισε επίσης την ανάγκη να υποστηριχθούν οι προσπάθειες για απαλλαγή της περιοχής από τον άνθρακα για τον τελικό εξηλεκτρισμό και ψηφιοποίηση των ενεργειακών μας συστημάτων.
«Το τελευταίο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ TEIAS (Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των δραστηριοτήτων που επιθυμούμε».
Το Ινστιτούτο Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (IENE), με έδρα την Αθήνα, είναι ένας σταθερός υποστηρικτής της ενίσχυσης των ενεργειακών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τα τελευταία περίπου 15 χρόνια, έχει φιλοξενήσει εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες της περιοχής, προσκαλώντας επιχειρηματίες και ειδικούς από την Τουρκία.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του IENE, κ. Κωστή Σταμπολή, και συνεχίστηκε με εισαγωγικά σχόλια από τον Διευθύνοντα Εταίρο της τουρκικής ADG Anadolu Natural Gas Consultancy Trade Ltd., κ. Γκιοκάν Γιαρντίμ.
Στη συνέχεια, ο κ. Μιχάλης Χρηστίδης, πρέσβης ε.τ. και πρώην Γενικός Γραμματέας της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας (ΜΔΓ) του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), και ο Δρ. Χαλίλ Γιουρντακούλ Γιγίτγκιουντέν, ανεξάρτητος ενεργειακός σύμβουλος και πρώην Συντονιστής Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων του ΟΑΣΕ και Distinguished Fellow του IENE, απηύθυναν σύντομα καλωσορίσματα.
Αγορά ενέργειας και συστήματα ηλεκτρισμού
Η δεύτερη συζήτηση αφιερώθηκε στις αγορές ενέργειας και τα συστήματα ηλεκτρισμού. Οι ομιλητές περιλάμβαναν τον κ. Χαλίλ Γιουρντακούλ Γιγίτγκιουντέν, τον κ. Ταχά Μελί Αρβάς, CEO του Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Κωνσταντινούπολης (EPIAS), την κα. Έφη Μηλιώνη, Επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης Αγοράς της Elpedison (online), τον κ. Ντενίζ Τζοσκούν, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Τουρκικής Εταιρείας Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (TEIAS), και τον Δρ. Στέλιο Κρομλίδη, Διευθυντή του Τμήματος Επιχειρησιακών Δραστηριοτήτων του SEleNe CC (Southeast Electricity Network Coordination Center).
Φυσικό αέριο
Το θέμα της τρίτης συζήτησης του 1ου "Ελληνοτουρκικού Φόρουμ Ενέργειας" εστίασε στις αγορές φυσικού αερίου. Ο κ. Χρήστος Δήμας, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Γεωπολιτικής του ΙΕΝΕ, και ο κ. Γκιοκάν Γιαρντίμ συνδιεύθυναν τη συνεδρία. Ομιλητές ήταν ο Δρ. Μιχάλης Θωμαδάκης, Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, ο κ. Σερκάν Χότογλου, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής της OMV Τουρκίας, και ο κ. Αχμέτ Πολατκάν, Επικεφαλής του Τμήματος Εμπορίας της τουρκικής SOCAR. Μετά τις παρουσιάσεις τους, ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Στην επόμενη συζήτηση, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) βρέθηκαν το επίκεντρο. Ο Δρ. Μουσταφά Τιρίς, Γενικός Διευθυντής της TDinamik Energy και Αντιπρόεδρος του DEIK Energy Council, προήδρευσε της συνεδρίας. Ομιλητές ήταν ο Δρ. Ιμπραχίμ Ερντέν, Πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (TUREB) και CEO της εταιρείας Renecore Energy Τουρκίας, και ο κ. Τολγκά Μουράτ Οζντεμίρ, Πρόεδρος της Ένωσης της Βιομηχανίας Ηλιακής Ενέργειας (GENSED) της Τουρκίας. Επίσης, συμμετείχαν ο κ. Νίκος Στάμου, Διευθυντής Προώθησης Επενδύσεων για τους τομείς της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος και των Υπηρεσιών της Enterprise Greece, και ο κ. Στέλιος Λουμάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).
Υδρογόνο και ενεργειακή απόδοση
Τέλος, η πέμπτη συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενεργειακή αποδοτικότητα και το υδρογόνο. Προήδρευσε ο κ. Κώστας Θεοφύλακτος, Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ. Ομιλητές ήταν ο Δρ. Ογούζ Τζαν, Πρόεδρος της Ένωσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας της Τουρκίας, και ο Δρ. Φουσούν Τουτ Χακλίντιρ, Διευθυντής του Τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας της Zorlu Energy.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση για την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών στον ενεργειακό τομέα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τη συζήτηση συντόνισαν ο κ. Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, και ο Δρ. Μουσταφά Τιρίς, Αντιπρόεδρος του DEΙK Energy Council. Ακολούθησε δεξίωση με τη συμμετοχή των ομιλητών και του κοινού.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr