Θρήνος για τη Σάρα που βρήκε βάναυσο θάνατο προσπαθώντας να περάσει τη Μάγχη με την οικογένειά της
Ο πατέρας της, πρόσφυγας από το Ιράκ, είπε πως προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μάγχη αφού ενημερώθηκαν ότι η οικογένειά του που έμενε για χρόνια στην Ευρώπη, θα απελαθεί πίσω στη χώρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο πατέρας ενός επτάχρονου κοριτσιού που συνεθλήβη μέχρι θανάτου σε μια μικρή βάρκα δήλωσε ότι προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μάγχη αφού ενημερώθηκαν ότι η οικογένειά του που έμενε για χρόνια στην Ευρώπη, θα απελαθεί στο Ιράκ.
Ο Αχμέντ Αλχασίμι, 41 ετών, έχασε την κόρη του, τη Σάρα, πάνω σε μια φουσκωτή λέμβο αφού μια μεγάλη ομάδα ανδρών όρμησε στο σκάφος καθώς αυτό απομακρυνόταν από τις ακτές του Wimereux, νότια του Καλαί.
Η Σάρα ποδοπατήθηκε καθώς ο Αλχασίμι, ο οποίος ταξίδευε επίσης με τη σύζυγό του, Νουρ Αλσαϊντ, την 13χρονη κόρη του, Ραχάφ, και τον οκτάχρονο γιο του, Χουσάμ, εγκλωβίστηκε και δεν μπορούσε να την φτάσει. Η Σάρα ήταν ένα από τα πέντε άτομα που έχασαν τη ζωή τους στη συμπλοκή την περασμένη Τρίτη.
Μιλώντας στο BBC, ο Αλχασίμι, ο οποίος δήλωσε ότι έφυγε από τη Βασόρα του Ιράκ πριν από 14 χρόνια αφού απειλήθηκε από πολιτοφύλακες, δήλωσε ότι η Σάρα είχε γεννηθεί στο Βέλγιο και ζούσε στη Σουηδία, αλλά οι πολλαπλές αιτήσεις του για άσυλο σε χώρες της ΕΕ είχαν απορριφθεί.
«Αν ήξερα ότι υπήρχε 1% πιθανότητα να μπορέσω να κρατήσω τα παιδιά στο Βέλγιο ή στη Γαλλία ή στη Σουηδία ή στη Φινλανδία, θα τα κρατούσα εκεί», είπε. «Το μόνο που ήθελα ήταν να πάνε τα παιδιά μου στο σχολείο. Δεν ήθελα καμία βοήθεια. Η γυναίκα μου και εγώ μπορούμε να δουλέψουμε. Ήθελα απλώς να τα προστατεύσω και την παιδική τους ηλικία και την αξιοπρέπειά τους».
Ήταν η τέταρτη προσπάθεια της οικογένειας να διασχίσει τη Μάγχη από τότε που έφτασαν στην περιοχή Πα ντε Καλαί δύο μήνες νωρίτερα.
Στο παρελθόν είχαν συλληφθεί από την αστυνομία, αλλά ο Αλχασίμι είπε ότι οι λαθρέμποροι τον διαβεβαίωσαν ότι με 1.500 ευρώ ανά ενήλικα και τα μισά για κάθε παιδί θα ήταν ανάμεσα σε 40 άτομα, κυρίως Ιρακινούς, που θα επιβιβάζονταν σε ένα πλοίο.
Η Σάρα ήταν ήρεμη στην αρχή, είπε ο Αλχασίμι, κρατώντας το χέρι του πατέρα της καθώς περπατούσαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Wimereux το προηγούμενο βράδυ και στη συνέχεια κρύφτηκε στους αμμόλοφους βόρεια της πόλης κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Συγκλονίζει η περιγραφή για τον βάναυσο θάνατο της Σάρα
Λίγο πριν από τις 6 το πρωί, η ομάδα είχε φουσκώσει τη φουσκωτή βάρκα και οι λαθρέμποροι τους διέταξαν να τη μεταφέρουν στην παραλία και να τρέξουν μαζί της προς τη θάλασσα. Ξαφνικά, είπε ο Αλχασίμι, ένα κάνιστρο δακρυγόνων της αστυνομίας εξερράγη κοντά τους και η Σάρα άρχισε να ουρλιάζει.
Μόλις ανέβηκε στο σκάφος, ο Αλχασίμι κράτησε τη Σάρα στους ώμους του, αλλά στη συνέχεια την κατέβασε για να βοηθήσει την άλλη του κόρη, τη Ραχάφ, να επιβιβαστεί στο σκάφος.
Παρακάλεσε τους γύρω του, συμπεριλαμβανομένου ενός νεαρού Σουδανού που ήταν μεταξύ εκείνων που μπήκαν στη βάρκα την τελευταία στιγμή, να κάνουν στην άκρη για να τον αφήσουν να πιάσει το μικρότερο παιδί του. «Ήθελα απλώς να κουνηθεί για να μπορέσω να σηκώσω το μωρό μου», είπε ο Αλχασίμι. Γρονθοκόπησε τον άνδρα, αλλά ακόμη και αυτό αγνοήθηκε.
«Εκείνη η στιγμή ήταν σαν τον ίδιο τον θάνατο», είπε ο Αλχασίμι. «Είδαμε ανθρώπους να πεθαίνουν. Είδα πώς συμπεριφέρονταν αυτοί οι άνδρες. Δεν τους ένοιαζε ποιον πατούσαν - ένα παιδί ή το κεφάλι κάποιου, νέου ή ηλικιωμένου. Οι άνθρωποι άρχισαν να πνίγονται». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούσα να την προστατεύσω. Δεν θα συγχωρήσω ποτέ τον εαυτό μου. Αλλά η θάλασσα ήταν η μόνη επιλογή που είχα».
Μόνο αργότερα, αφού οι Γάλλοι διασώστες έφτασαν στο σκάφος και ξεφόρτωσαν μερικούς από τους 112 επιβαίνοντες, ο Αλχασίμι μπόρεσε να φτάσει στη σορό της κόρης του. Ο ίδιος είπε: «Είδα το κεφάλι της στη γωνία της βάρκας. Ήταν καταγάλανη. Ήταν νεκρή όταν την τραβήξαμε έξω. Δεν ανέπνεε».
Απέρριπταν διαρκώς τις αιτήσεις για άσυλο
Ο Αλχασίμι είπε ότι το Βέλγιο είχε απορρίψει πρόσφατα το αίτημά του για άσυλο με την αιτιολογία ότι η Βασόρα ήταν ασφαλής. Η οικογένεια είχε περάσει τα τελευταία επτά χρόνια ζώντας με έναν φίλο στη Σουηδία. «Όλα όσα συνέβησαν ήταν ενάντια στη θέλησή μου. Δεν είχα άλλες επιλογές. Οι άνθρωποι με κατηγορούν και λένε, "πώς μπόρεσα να ρισκάρω τις κόρες μου;". Αλλά έχω περάσει 14 χρόνια στην Ευρώπη και με έχουν απορρίψει», συνέχισε.
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr