Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας απέχει μακράν από τις απαιτήσεις μας
«Δεν θα τους επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν τις στρατιωτικές του ικανότητες προκειμένου να συνεχίσουν να περιεργάζονται την καταστροφή μας»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Επιμένει ο πρόεδρος του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η επίθεση στη Ράφα είναι απαραίτητη προκειμένου να αφανιστεί η Χαμάς από τον παλαιστινιακό θύλακα, ωστόσο, δεν διευκρίνισε πως θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των 1,5 εκτοπισμένων που έχουν βρει καταφύγιο εκεί.
Σε διάγγελμα, που παραχώρησε το απόγευμα της Τρίτης, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς επιχείρησε να σαμποτάρει την επιχείρηση με την τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός που είναι πολύ μακριά από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Ισραήλ.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επιχείρησή στη Ράφα έχει στόχο να φέρει πίσω τους ομήρους και να καταστρέψει τη Χαμάς. «Έχουμε ήδη αποδείξει στην προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων», τόνισε.
«Δεν θα τους επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν τις στρατιωτικές του ικανότητες προκειμένου να συνεχίσουν να περιεργάζονται την καταστροφή μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μία πρόταση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών μας και το μέλλον της χώρας μας», συνέχισε.
Ο Νετανιάχου επεσήμανε ότι έδωσε εντολή στην ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κάιρο να επιμένει στους όρους του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων και στα αιτήματά του για την ασφάλεια.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε, ακόμα, ότι οι ένοπλες δυνάμεις κρέμασαν την σημαία του Ισραήλ στο πέρασμα της Ράφας και συμπλήρωσε ότι η κατάληψη του ήταν ένα κρίσιμο βήμα για την καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς.
Το Ισραήλ απαγόρευσε στον ΟΗΕ να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα
Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως Ισραήλ αψηφώντας το δίκαιο του πολέμου αλλά και τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας απαγόρευσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών την πρόσβαση στο πέρασμα Ράφας.
Η συνοριακή διάβαση της Ράφας είναι ένας από τα λίγα σημεία από τα οποία μπαίνει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα που βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και περίπου 8 μήνες.
«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία φυσική παρουσία στο σημείο διέλευσης της Ράφας, διότι ο Cogat (ισραηλινός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της ισραηλινής πολιτικής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) μας αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτήν τη ζώνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Γενς Λάρκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Γενεύη.
«Διαθέτουμε ένα πολύ, πολύ μικρό απόθεμα καυσίμων, περίπου μιας ημέρας», συμπλήρωσε, εξηγώντας πως καθώς τα καύσιμα δεν φθάνουν στην περιοχή παρά μόνο από τη Ράφα, αυτό το απόθεμα «είναι για το σύνολο» των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Υπό τον έλεγχο του Ισραήλ η παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα
Στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποίησαν επιχειρήσεις αναζήτησης μαχητών της Χαμάς, αλλά και ελέγχου της περιοχής το πρωί, μετά από την πραγματοποίηση χερσαίας και αεροπορικής επιχείρησης σε τμήμα στα ανατολικά της Ράφας το βράδυ της Δευτέρας (6/5), εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών στο εξωτερικό για την επίτευξη μιας νέας εκεχειρίας.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα (7/5) πως έχουν τον επιχειρησιακό έλεγχο της νότιας συνοριακής διάβασης της Ράφας στην παλαιστινιακή πλευρά, η οποία συνορεύει με την Αίγυπτο και είναι καθοριστικής σημασίας για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, αποτελώντας και την μοναδική έξοδο για τους τραυματίες από τον πόλεμο στην Γάζα.
Αγωνία για τους αρρώστους και τους τραυματίες
Η Αρχή Διάβασης της Γάζας ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, ότι η κατάληψη από το Ισραήλ ήταν μία πράξη «θανατικής καταδίκης» για τους κατοίκους της Γάζας, κυρίως, για τους άρρωστους και για τους τραυματίες.
Στην διάρκεια του επτάμηνου πολέμου, η Ράφα, η μόνη διάβαση που δεν ελέγχονταν από το Ισραήλ, αποτελούσε την μοναδική δίοδο ζωής προς τον έξω κόσμο, για τα 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων της Γάζας, επιτρέποντας την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο εσωτερικό, αλλά και την μεταφορά ασθενών εκτός της Γάζας, υπό συνθήκες ουσιαστικών ελλείψεων υγειονομικού υλικού, αλλά και σοβαρών καταστροφών στις υποδομές υγείας.
Οι «φωνές» των ΗΠΑ
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μία περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση στην Ράφα θα έχει ως στόχο τους μαχητές της Χαμάς, αλλά και την καταστροφή των υποδομών της.
Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ έχουν ταχθεί κατά μιας επίθεσης των Ισραηλινών στην Ράφα, που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για ποσοστό περίπου 50% του πληθυσμού της Γάζας.
Νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα
Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε αρκετούς Παλαιστίνιους σε μεμονωμένες αεροπορικές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα, την ώρα που η κατάπαυση πυρός είναι στον «αέρα».
Ισραηλινή βομβιστική επίθεση έπληξε σπίτι στην κεντρική διοικητική περιοχή της Ράφα, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλα, αναφέρει το Wafa. Νωρίτερα, το Al Jazeera μετέδωσε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις ξεχωριστές επιδρομές στη Ράφα, καθώς ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιθέσεις του στην πόλη στη νότια Γάζα.
Το νοσοκομείο του Κουβέιτ, το οποίο βρίσκεται στη Ράφα, έκανε γνωστό πως διακομίστηκαν σ’ αυτό «πέντε μάρτυρες και πολλοί τραυματίες» έπειτα από σειρά νυχτερινών βομβαρδισμών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας, η Ράφα συνεχίζει να είναι το επίκεντρο εντατικών ισραηλινών βομβαρδισμών.
Τι προβλέπει η πρόταση που δέχθηκε η Χαμάς - Οι 3 φάσεις
Αξιωματούχοι της Χαμάς έδειξαν στο Al Jazeera αντίγραφο της αιγυπτιακής-καταριανής πρότασης κατάπαυσης του πυρός στην οποία το κίνημα λέει ότι έχει συμφωνήσει.
Η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις και προβλέπει τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και την απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στον θύλακα και των Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
Η συμφωνία είναι πολύπλοκη και θα περιλαμβάνει τρεις φάσεις, καθεμία από τις οποίες θα διαρκεί έξι εβδομάδες.
Στην πρώτη φάση, θα υπάρξει προσωρινή παύση των εχθροπραξιών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, καθώς και απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων προς τα ανατολικά, μακριά από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας, και προς τα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού θύλακα. Τα ισραηλινά αεροπλάνα και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα σταματήσουν επίσης να πετούν πάνω από τη Γάζα για 10 ώρες κάθε μέρα και για 12 ώρες τις ημέρες που απελευθερώνονται αιχμάλωτοι.
Η Χαμάς θα απελευθερώσει σταδιακά 33 αιχμαλώτους (είτε πρόκειται για ζωντανούς αιχμαλώτους είτε για τις σορούς αιχμαλώτων που έχουν πεθάνει) σε πρώτη φάση. Οι αιχμάλωτοι θα είναι γυναίκες, όσοι είναι άνω των 50 ετών, όσοι είναι άρρωστοι ή μη στρατιώτες κάτω των 19 ετών. Για κάθε ισραηλινό πολίτη αιχμάλωτο που απελευθερώνεται ζωντανός, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους που έχει κρατήσει. Για κάθε γυναίκα στρατιώτη που απελευθερώνεται από τη Χαμάς, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 50 Παλαιστίνιους.
Η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε όλη τη Γάζα, κάτι που θα συμβεί σταδιακά καθώς η Χαμάς θα απελευθερώνει αιχμαλώτους. Ανεξάρτητα από αυτό, η συμφωνία ορίζει ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να αρχίσουν οι εργασίες ανοικοδόμησης στη Γάζα, καθώς και η παροχή βοήθειας, και ότι θα επιτραπεί στην UNRWA και σε άλλες οργανώσεις αρωγής να εργαστούν για να βοηθήσουν τους αμάχους.
Στη δεύτερη φάση της συμφωνίας, θα υπάρξει μόνιμος τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων και πλήρης αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Θα υπάρξει επίσης άλλη μια ανταλλαγή αιχμαλώτων, αυτή τη φορά με όλους τους εναπομείναντες Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί θα απελευθερώνονταν με αντάλλαγμα έναν απροσδιόριστο μέχρι στιγμής αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Στην τρίτη φάση θα γίνει ανταλλαγή των σορών των αιχμαλώτων και των φυλακισμένων που κρατούνταν και από τις δύο πλευρές. Από την πλευρά της εξέλιξης, η φάση αυτή θα περιλαμβάνει ένα τριετές έως πενταετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας και, ίσως το πιο σημαντικό, τον τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού του θύλακα.
Διαπραγματεύσεις in extremis στο Κάιρο
Σήμερα θα διεξαχθούν νέες έμμεσες διαπραγματεύσεις in extremis στο Κάιρο, στο πλαίσιο να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στην οποία το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ανακοίνωσε χθες βράδυ πως έδωσε πράσινο φως.
Το Κάιρο φοβάται ότι, αν ο ισραηλινός στρατός προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στην πόλη, θα υπάρξει μαζική φυγή Παλαιστινίων προσφύγων προς την αιγυπτιακή επικράτεια.
Το εμιράτο του Κατάρ μετά το «όχι» του Νετανιάχου ανακοίνωσε πως θα στείλει αργότερα το πρωί αντιπροσωπεία στο Κάιρο «για να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δυο μέρη (...) με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση φυλακισμένων και ομήρων».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr