Ράφα: Σε μία κλωστή οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ - Τι θέλει να πετύχει ο Μπάιντεν με το μπλόκο όπλων
Η τύχη των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ κρέμεται από μια κλωστή - Ευρύτερη μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ προς τη Μέση Ανατολή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο Τζο Μπάιντεν προέβη σε μια τολμηρή κίνηση στη διαρκή δυναμική μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Απογοητευμένος από την έλλειψη προόδου στη μετάδοση του μηνύματός του μέσω των συμβατικών διαύλων, ο Μπάιντεν επέλεξε μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση: τη διακοπή της παράδοσης 3.500 βομβών στο Ισραήλ. Η απόφαση αυτή, που είχε ως στόχο να σηματοδοτήσει τη δυσαρέσκειά του και να θέσει όρια, αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στη μακροχρόνια σχέση μεταξύ των δύο εθνών.
Ποιος είναι ο στόχος του Μπάιντεν
Παρά το γεγονός ότι τόνισε την ακλόνητη υποστήριξη προς το Ισραήλ, η απόφαση του Μπάιντεν υπογραμμίζει τις ανησυχίες του σχετικά με τις πιθανές απώλειες αμάχων που προκύπτουν από τη χρήση αμερικανικής κατασκευής βομβών στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ιδίως σε αστικές περιοχές όπως η Ράφα στη Γάζα. Με την παύση των παραδόσεων των βομβών, ο Μπάιντεν στοχεύει να αποτρέψει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου από το να επιδιώξει στρατιωτική εισβολή στη Ράφα, μια κίνηση που θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση και να οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες αθώων ζωών.
Η απόφαση για την αναστολή αποστολής των βομβών σηματοδοτεί μια απόκλιση από τους παραδοσιακούς διπλωματικούς ελιγμούς και υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αν και δεν σηματοδοτεί πλήρη ρήξη στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι ο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει μοχλό πίεσης για να επηρεάσει τις ισραηλινές ενέργειες και να προστατεύσει τις ζωές των αμάχων στην περιοχή.
Σε μία κλωστή οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ
Τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι εικασίες σχετικά με τις προθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα αυξάνονταν, η κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβε μέτρα για να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση. Η απόφαση να σταματήσουν οι παραδόσεις βομβών αρχικά κρατήθηκε μυστική, αλλά τελικά διέρρευσε από ισραηλινές πηγές, οδηγώντας σε αυξημένες εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων.
Παρά τις διπλωματικές επιπτώσεις, η απόφαση του Μπάιντεν συγκέντρωσε υποστήριξη από ορισμένες πλευρές εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Δημοκρατικοί και οι προοδευτικοί, οι οποίοι εδώ και καιρό υποστηρίζουν την επανεκτίμηση της υποστήριξης των ΗΠΑ στις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ, θεωρούν την κίνηση αυτή ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι συνένοχες σε ενέργειες που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια αθώων ζωών και ότι η απόφαση του Μπάιντεν αντανακλά τη δέσμευση για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.
Ωστόσο, η απόφαση του Μπάιντεν αντιμετώπισε επίσης επικρίσεις από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπονομεύει την ικανότητα του Ισραήλ να αμύνεται έναντι απειλών ασφαλείας.
Ορισμένοι έχουν κατηγορήσει τον Μπάιντεν ότι χρησιμοποιεί την παρακράτηση των όπλων ως μέσο άσκησης αθέμιτης επιρροής στη στρατιωτική στρατηγική του Ισραήλ και έχουν ζητήσει μια πιο ισχυρή δέσμευση για την υποστήριξη του Ισραήλ στη σύγκρουσή του με τη Χαμάς.
Σε κάθε πείπτωση η τύχη των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ κρέμεται από μια κλωστή. Ενώ η απόφαση του Μπάιντεν να σταματήσει τις παραδόσεις βομβών μπορεί να έχει προσωρινό αντίκτυπο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της παραμένουν αβέβαιες. Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο του Νετανιάχου και η απάντησή του στην κίνηση του Μπάιντεν θα διαμορφώσει πιθανότατα τη μελλοντική πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών.
Όπως σημειώνουν οι New York Times, τελικά, η απόφαση του Μπάιντεν να διακόψει τις παραδόσεις βομβών στο Ισραήλ αντανακλά μια ευρύτερη μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ προς τη Μέση Ανατολή. Σηματοδοτεί την προθυμία να επανεκτιμήσουν τις παραδοσιακές συμμαχίες και να δώσουν προτεραιότητα στις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή. Το κατά πόσον αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει σε μια πιο βιώσιμη και ειρηνική επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης μένει να φανεί.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr