Χρειάζεται η Τουρκία το ΔΝΤ; - Η κατάσταση της οικονομίας της χώρας
Η Τουρκία έχει σήμερα τον τέταρτο υψηλότερο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στον κόσμο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει τεχνικά μόνο έναν στόχο: να διασφαλίζει ότι οι πιστωτές εισπράττουν τα χρέη τους. Στο ερώτημα αν η Τουρκία είναι σε θέση να εξοφλεί τα εσωτερικά και εξωτερικά της χρέη, ο οικονομικός συντάκτης Μεχμέτ Αλί Βερτσίν της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Καράρ, ανατρέποντας την εικόνα ‘βύθισης’ της Τουρκίας, που επικρατεί, αναλύει γιατί η Τουρκία είναι σε καλή θέση και γιατί δεν θα χρειαστεί το ΔΝΤ.
Τρεις οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ισοζυγίου πληρωμών, πρόβλημα εξωτερικών πληρωμών, ούτε πρόβλημα δημοσίου χρέους, ούτε επίσης υπάρχουν συζητήσεις για οποιοδήποτε πρόγραμμα του ΔΝΤ για την υποστήριξη της Τουρκίας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ Alfred Kammer.
Παρά την ύπαρξη εξωτερικού χρέους ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η χώρα φαίνεται να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, καθώς έχει εξοφλήσει όλα τα οφειλόμενα χρέη της με τόκο μέχρι στιγμής.
Η Τουρκία διαθέτει επίσης σημαντικά χρηματοοικονομικά αποθέματα, περίπου 164 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα και χρυσό, καθώς και 126 δισεκατομμύρια δολάρια στην τουρκική κεντρική τράπεζα και 36 δισεκατομμύρια δολάρια σε τράπεζες.
Και τέλος, με την εφαρμογή ήδη μίας ορθολογικής οικονομικής πολιτικής από τον Σιμσέκ, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώνεται, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού παραμένει χαμηλό, κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Στο σωστό δρόμο για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού
Η Τουρκία έχει σήμερα τον τέταρτο υψηλότερο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στον κόσμο. Ωστόσο, σύμφωνα με το διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Τουρκία, Humberto Lopez, η κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος επηρεάζει δυσανάλογα τα χαμηλότερα εισοδηματικά τμήματα της κοινωνίας.
Ο Lopez σημείωσε την προθυμία της τράπεζας να υποστηρίξει το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα της τουρκικής κυβέρνησης και τα αναπτυξιακά έργα.
Αυξήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της TUIK, ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης αυξήθηκε κατά 1,4% τον Απρίλιο στο 80,5% – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών. Οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα επισημάνει τη σχέση μεταξύ της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.
Οι Τούρκοι πολίτες αναζητούν καλύτερες αμοιβές στο εξωτερικό
Το καλύτερο αύριο είναι ακόμα μακριά για τους Τούρκους, δείχνει διεθνής έρευνα, που διαπίστωσε ότι το 35% των Τούρκων πολιτών είναι πρόθυμοι να μετακομίσουν στο εξωτερικό για εργασία.
Ο υπουργός Εργασίας, Βεντάτ Ισικχάν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα υπάρξουν ενδιάμεσες αυξήσεις κατώτατου μισθού και θα συγκαλέσει τη Συνέλευση Εργασίας την επόμενη εβδομάδα μετά από παύση 5 ετών. Διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν προσκληθεί στη συνάντηση για να συζητήσουν θέματα όπως οι συντάξεις, η αποζημίωση απόλυσης και τα ευέλικτα ωράρια εργασίας.
Ταυτόχρονα, οι ξένοι εργαζόμενοι φαίνεται να έχουν μεγάλη ζήτηση στις τουρκικές εταιρείες. Υπάρχει μια αναδυόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στην «εισαγωγή» ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως από αφρικανικές χώρες.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr