Τουρκία: Καταδικάστηκε σε 42 χρόνια φυλάκιση ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς
Ανακοινώθηκε η απόφαση στη λεγόμενη δίκη του Κομπάνι🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σε φυλάκιση 42 ετών για 47 ξεχωριστά αδικήματα στη δίκη που αφορούσε τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στην Τουρκία το 2014 με αφορμή το Κομπάνι καταδικάστηκε ο Κούρδος ηγέτης, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 7 χρόνια.
Σήμερα (16/5) ανακοινώθηκε η απόφαση στη λεγόμενη δίκη του Κομπάνι, όπου 108 μέλη του φιλο-κουρδικού κόμματος HDP είναι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων οι πρώην συμπρόεδροι Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ.
Οι βουλευτές του διάδοχου φιλο-κουρδικού κόμματος DEM διαμαρτυρήθηκαν για τις αποφάσεις στο κοινοβούλιο.
DEM Parti milletvekilleri, Kobani Davası'nda Demirtaş ve diğer siyasetçilere verilen cezaları Meclis'te protesto ettihttps://t.co/sHVau1ZAWj pic.twitter.com/DutJzMo05A
— serbestiyet (@serbestiyetweb) May 16, 2024
Ποια είναι τα γεγονότα στο Κομπάνι;
Τα γεγονότα του Κομπάνι είναι οι διαμαρτυρίες και η βία που έλαβαν χώρα στην Τουρκία μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) κατά του Κομπάνι τον Σεπτέμβριο του 2014. Το Ayn-el Arab στα αραβικά, το Kobani στα κουρδικά, είναι μια πόλη στη βορειοδυτική Συρία, που γειτονεύει με την περιοχή Σουρούτς της Σανλιούρφα. Το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης στη Συρία (PYD) ανέλαβε τον έλεγχο της πόλης στην επαρχία του Χαλεπίου λίγο μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011. Τον Σεπτέμβριο του 2014, το ISIS εξαπέλυσε εκτεταμένη επίθεση κατά του Κομπάνι.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, στην Τουρκία βρισκόταν σε εξέλιξη μια διαδικασία γνωστή ως «διαδικασία λύσης». Τον Οκτώβριο, το ISIL άρχισε να επελαύνει από την περιφέρεια της πόλης προς το κέντρο της.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διοργανώθηκαν διαδηλώσεις υπέρ της προστασίας του Κομπάνι σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας. Αξιωματούχοι του HDP πραγματοποίησαν διάφορες συναντήσεις με τις τουρκικές αρχές από την αρχή της κρίσης. Ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα των μελών του φιλο-κουρδικού κόματος HDP ήταν το άνοιγμα ενός διαδρόμου προς το Κομπάνι μέσω του τουρκικού εδάφους, προκειμένου να φτάσει στο Κομπάνι στρατιωτική βοήθεια από άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας και την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν (KRG).
Ακολούθησαν μαζικές διαμαρτυρίες στους δρόμους
Στις 6 Οκτωβρίου, τα κεντρικά γραφεία του HDP κάλεσαν σε διαμαρτυρία στους δρόμους μέσω Twitter σε σχέση με το Κομπάνι. Ακολούθησαν μαζικές διαμαρτυρίες στους δρόμους σε ολόκληρη την χώρα, κυρίως σε πόλεις της ανατολικής και νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Στις 8 Οκτωβρίου 2014 και μετά από μία ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έλεγε ότι το Κομπάνι έπεσε στις δυνάμεις του ISIL, ξεκίνησαν βίαιες διαδηλώσεις με συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών και σε ορισμένα σημεία μεταξύ των διαδηλωτών και όσων αντιδρούσαν σε αυτούς. Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν με αληθινές σφαίρες- οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν πέτρες, ξύλα, βόμβες μολότοφ και πυροτεχνήματα. Σε ορισμένες πόλεις, υπήρξαν περιστατικά έντασης και βίας μεταξύ των διαδηλωτών και των μελών της HUDA PAR (ακροδεξιοί ισλαμιστές – εταίροι του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023).
37 νεκροί και 761 τραυματίες σε επεισόδια
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς προέβη σε δήλωση στο Ντιγιάρμπακιρ στις 9 Οκτωβρίου, υπερασπιζόμενος τις διαδηλώσεις και επικρίνοντας τη βία. Ζήτησε να σταματήσουν όλα αυτά και δήλωσε ότι ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK, είχε επίσης υπερασπιστεί αυτό το γεγονός σε επιστολή που είχαν λάβει. Στις 9 Οκτωβρίου, τα γεγονότα έφτασαν στο τέλος τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 761 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 326 φρουρών ασφαλείας, τραυματίστηκαν σε επεισόδια σε 35 επαρχίες και 96 περιφέρειες.
Στις δηλώσεις αυτές αναφέρεται ότι 197 σχολεία κάηκαν, 269 δημόσια κτίρια βανδαλίστηκαν, 1731 σπίτια και χώροι εργασίας λεηλατήθηκαν και 1230 οχήματα υπέστησαν ζημιές. Τα επόμενα χρόνια, η κυβέρνηση θα κατηγορούσε το HDP, το οποίο είχε καλέσει σε διαμαρτυρίες στους δρόμους, για τους θανάτους και αυτή η δίκη έληξε σήμερα με τις καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον των περισσότερων κατηγορουμένων.
Ο Ορχάν Παμούκ δίπλα στους κατηγορουμένους
Σε ανοιχτή επιστολή, 159 υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων ο Ορχάν Παμούκ και η Ρακέλ Ντινκ, είχαν ζητήσει την απελευθέρωση των κρατουμένων και δήλωσαν ότι η ετυμηγορία θα επηρεάσει το μέλλον της χώρας.
Στη στήλη του στο T24, ο γνωστός δημοσιογράφος Μουράτ Σαμπουντζού είχε γράψει ότι το αποτέλεσμα θα δείξει την προσέγγιση της κυβέρνησης στο κουρδικό ζήτημα.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr