Ιράν: Αυτοί είναι οι 7 πιθανοί διάδοχοι του Ραΐσι – Ποιος είναι το φαβορί
Οι ισχυρότερες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής της χώρας ετοιμάζονται για τις εκλογές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τα ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης ανακοίνωσαν σήμερα (20/5) το πρωί τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στο χθεσινό (19/5) δυστύχημα του ελικοπτέρου τους στο βορειοδυτικό Ιράν.
Η ανακοίνωση αυτή άνοιξε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στο Ιράν, μείζονα παράγοντα στη Μέση Ανατολή, μια περιφέρεια που συγκλονίζεται από τον πόλεμο στη λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Μετά τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι τη θέση του θα αναλάβει ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ενώ προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε διάστημα 50 ημερών.
Πλέον, αρχίζει ένας σκληρός αγώνας δρόμου για τον διάδοχο του σκληροπυρηνικού Ραΐσι στην προεδρία της χώρας και οι κύριοι διεκδικητές έχουν ήδη ξεχωρίσει.
Το μεγάλο φαβορί
Ισχυρό φαβορί με την… εκκίνηση είναι ο Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ. Πρόκειται για τον σημερινό πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Ιράν ο οποίος θεωρείται ο πιο «έτοιμος» υποψήφιος για τη θέση, ενώ γνωρίζει ήδη πώς να ελιχθεί για να καταλάβει μια θέση. Ο Γκαλιμπάφ είναι ισχυρός διεκδικητής της θέσης του Ραΐσι, δείχνοντας τη διάθεση να είναι πιο ενεργός στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας. Έχει μεγάλο έρεισμα στο κράτος του Ιράν ενώ διαθέτει και την υποστήριξη μεγάλης μερίδας του ιρανικού στρατού.
If Raisi is indeed dead, the key takeaway is not really who succeeds him (that’s the 1st VP Mohammad Mokhber, but only as a caretaker for 50 days before an election).
— Gabriel Noronha (@GLNoronha) May 19, 2024
It’s the fact that the next Supreme Leader is most likely Ali Khamenei’s son, Mojtaba Khamenei.
Internal… pic.twitter.com/frBnFpHmop
Στη «μάχη» ο γιος του ανώτατου ηγέτη
Για τη θέση του προέδρου θα θέσει υποψηφιότητα και ο 66χρονος Μοζντάμπα Χαμενέι. Ο γιος του σημερινού προέδρου δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να διαδεχθεί τον πατέρα του ωστόσο δεν φαίνεται και εύκολο να καταφέρει να αναρριχηθεί στη θέση του προέδρου. Έχει επιρροή στον πατέρα του και ήταν το πρόσωπο- κλειδί που βοήθησε τον προηγούμενο πρόεδρο, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ να εκλεγεί το 2005 και το 2009. Ωστόσο δεν έχει μετρήσει ποτέ τη δημοφιλία του ενώ η οικογενειοκρατία είναι κάτι που οι Φρουροί της Επανάστασης στηλίτευσαν χρόνια τώρα.
Το… αουτσάιντερ
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής του Ιράν, Αλί Λαριτζανί έχει την εμπειρία να διεκδικήσει τη θέση ωστόσο θα πρέπει να λάβει άδεια για να κατέλθει ως υποψήφιος. Ωστόσο θα έχει έναν μεγάλο αντίπαλο. Τον ίδιο του τον αδερφό, Σαντέφ Λαριτζανί, ο οποίος είναι ανερχόμενο αστέρι στη δημόσια ζωή της χώρας και σχεδιάζει να αναλάβει την ηγεσία στο μέλλον. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει να πρόκειται να υπάρξει εμφύλιος για την ανώτατη θέση στο Ιράν ωστόσο οι δυσκολίες φαίνονται ορατές με το… καλημέρα.
🇮🇷 #BREAKING: Former Iranian Foreign Minister Mohammad Javad Zarif blames the U.S. for the tragic helicopter crash that claimed the lives of President Raisi and others, citing the American embargo on aircraft and aviation parts to Iran. #Iran #HelicopterCrash… pic.twitter.com/gPMVBzR2X3
— GAROWE ONLINE (@GaroweOnline) May 20, 2024
Ο άνθρωπος των επικίνδυνων αποστολών
Ο πρώην πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ φαντάζει ως μια από τις ιδανικότερες επιλογές για τη θέση του προέδρου του Ιράν. Στην καριέρα του είναι ο μοναδικός που εγκαινίασε απευθείας διαπραγματεύσεις με δυτικούς ομολόγους του ενώ έχει και δεκάδες διπλωματικές επιτυχίες στο βιογραφικό του, με σημαντικότερη τη διαπραγμάτευση των Ρ5+1 που οδήγησαν στην άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο πρώην με το κακό παρελθόν
Ο 67χρονος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τρέφει ελπίδες πως θα επιλεγεί ξανά για την προεδρία. Διετέλεσε έκτος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, από το 2005 ως το 2013 και διαθέτει μια ομάδα ανθρώπων που θα μπορούσαν να πιάσουν δουλειά στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα. Ωστόσο έχει κακό παρελθόν. Όταν εξελέγη στη δεύτερή του θητεία (2009) αμφισβητήθηκε όσο κανείς ενώ δεν έλειψαν και οι διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, οι οποίες κράτησαν για μήνες.
Το αουτσάιντερ
Ο Παρβίζ Φατάχ ένα από τα αουτσάιντερ μιας και απέχει καιρό από τα δημόσια πράγματα. Ωστόσο στις προτελευταίες εκλογές του 2017 προταθεί από τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας ως ικανός υποψήφιος για την προεδρία της χώρας. Ο ίδιος ωστόσο, επέλεξε να μην κατέλθει στις εκλογές.
Δυνατό όνομα
Ο Χοσεϊν Ντεγκάν είναι ο επικεφαλής του Ιδρύματος Μοσταζαφάν δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το ότι οριστεί μάλιστα CEO του Ιδρύματος Μοσταζαφάν, είναι αρκετό για να αποδείξει ότι αποτελεί πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης του Ιράν. Στο παρελθόν αποτέλεσε επιλογή του Ρουχανί για τη θέση του γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, την οποία αρνήθηκε. Ωστόσο η υποψηφιότητά του μοιάζει… χαμένη καθώς δεν θα προλάβει να κάνει εκστρατεία για να αποτελέσει μια από τις επιλογές για τη θέση του προέδρου.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr