Ουκρανία: Σκέψεις για στρατιωτικούς εκπαιδευτές στο Κίεβο και πιέσεις για χρήση δυτικών όπλων στη ρωσική επικράτεια
Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις για στρατιωτικούς εκπαιδευτές στο Κίεβο – Ενδείξεις για αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στο θέμα χρήσης δυτικών όπλων από την Ουκρανία για χτυπήματα σε στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Δύο θέματα που βρίσκονται σε συζήτηση στο στρατόπεδο της Δύσης, φαίνεται πως αλλάζουν επίπεδο στον πόλεμο στην Ουκρανία και αναμένεται να φέρουν ένα βήμα ποιο κοντά το ΝΑΤΟ στην ενεργότερη εμπλοκή στη σύγκρουση.
Αφενός είναι το σχέδιο που έχει στα σκαριά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για συμμαχία χωρών που θα στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία, αφετέρου οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα εντός της συμμαχίας και οι πιέσεις που ασκούνται προς τις ΗΠΑ να δοθεί έγκριση στο Κίεβο να χρησιμοποιεί τα δυτικά όπλα για να πλήξει στρατιωτικούς στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας. Ειδικά ως προς το δεύτερο, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει σε κάθε τόνο πως η απάντησή της θα είναι σκληρή.
Εκπαιδευτές στην Ουκρανία
Όπως μεταδίδει η Le Monde, είναι θέμα εβδομάδων ή και ημερών πριν αποφασιστεί η αποστολή Γάλλων και Ευρωπαίων εκπαιδευτών στην Ουκρανία. Πληροφορίες που μεταδίδει η γαλλική εφημερίδα αναφέρουν, οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό πρόθυμων χωρών για την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων που πολιορκούνται από τον ρωσικό στρατό.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πηγές, οι διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό είναι πιθανό να επιταχυνθούν τις επόμενες ημέρες, με σκοπό μια πιθανή ανακοίνωση όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκεφθεί τη Γαλλία για να τιμήσει την 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία στις 6 και 7 Ιουνίου. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε τότε να αποκαλύψει το περίγραμμα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, τρεισήμισι μήνες μετά τη δήλωσή του στις 26 Φεβρουαρίου ότι δεν αποκλείεται να στείλει δυτικές στρατιωτικές ενισχύσεις στην Ουκρανία.
Το θέμα τέθηκε την Τρίτη 28 Μαΐου μεταξύ του Γάλλου προέδρου και του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, στο περιθώριο της συνόδου του γαλλογερμανικού συμβουλίου υπουργών στο κάστρο Meseberg, βόρεια του Βερολίνου. Την προηγούμενη ημέρα, οι εικασίες είχαν οργιάσει μετά την πρόωρη ανακοίνωση συμφωνίας επί του θέματος από το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, προς μεγάλη απογοήτευση των γαλλικών αρχών. Η ουκρανική πλευρά αναγκάστηκε τότε να μετριάσει τα σχόλιά της.
«Δεν συνηθίζω να σχολιάζω φήμες ή αποφάσεις που μπορεί να συμβούν», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Όλαφ Σολτς την Τρίτη, κάνοντας λόγο για «ασυντόνιστες και ατυχείς επικοινωνίες». Ωστόσο, δεν αρνήθηκε την προοπτική μιας τέτοιας ανάπτυξης.
Η ιδέα θα ήταν να σταλούν αρχικά μερικές δεκάδες ειδικοί για τον εντοπισμό των εκπαιδευτικών αναγκών. Στη συνέχεια, σε μια δεύτερη φάση, μια αποστολή αρκετών εκατοντάδων στρατιωτών. Η ιδέα είναι να εκπαιδευτούν αποναρκοθέτες, ή ακόμη, να εκπαιδευτούν οι στρατιώτες μιας νέας μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, αναφέρει η Le Monde.
Πιέσεις σε ΗΠΑ για τα δυτικά όπλα
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι πιέσεις προς τις ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για στρατιωτικά χτυπήματα εντός της ρωσικής επικράτειας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής αμετακίνητες από αυτή την πίεση, γεγονός που τις φέρνει σε αντίθεση με τους συμμάχους - και με το Κρεμλίνο, το οποίο έχει προειδοποιήσει για μια τέτοια κίνηση.
Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει: Η συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπάιντεν για το θέμα αυτό συνεχίζεται και ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν την άρση των περιορισμών για τον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα όπλα που παρέχει η Ουάσινγκτον, δήλωσαν στο NBC News δύο πηγές με γνώση του θέματος.
Αυτή η συζήτηση έχει γίνει πιο επιτακτική από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε μια νέα διασυνοριακή επίθεση στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου της Ουκρανίας νωρίτερα αυτό το μήνα και το Κίεβο έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε επίσης να συγκεντρώσει στρατεύματα για μια άλλη επιθετική κίνηση προς το γειτονικό Σούμι.
Η Ουκρανία αισθάνεται ότι έχει μείνει ανάπηρη, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί στη χρήση των όπλων που προμηθεύεται από τη Δύση έχουν δώσει στη Μόσχα ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.
Η Ρωσία «μπορεί να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές υποδομές στο έδαφός της για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας χωρίς κανένα εμπόδιο», δήλωσε ο Mykola Bielieskov, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ουκρανίας, μια κυβερνητική ερευνητική ομάδα.
«Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια ισχυρή ασυμμετρία», δήλωσε την Τετάρτη στο NBC News ο Bielieskov, με έδρα το Κίεβο. «Αυτό συζητείται εδώ και πολύ καιρό. Απλώς η ρωσική επίθεση στην περιοχή του Χάρκοβο το έδειξε ξεκάθαρα».
Ο νέος επείγων χαρακτήρας από το Κίεβο, το οποίο εξακολουθεί να περιμένει την κρίσιμη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, ώθησε έναν αυξανόμενο κατάλογο δυτικών αξιωματούχων να υποστηρίξουν την ιδέα της άρσης των περιορισμών για την προσβολή στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας, όπως ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Για μεγάλο μέρος του πολέμου, οι εταίροι του Κιέβου έχουν τραβήξει μια σταθερή κόκκινη γραμμή στο να αφήσουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμηθεύει εντός του ρωσικού εδάφους, φοβούμενοι μια κλιμάκωση από το Κρεμλίνο που θα μπορούσε να μετατρέψει τη σύγκρουση σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν συνεπής σε αυτή τη στάση, ίσως ανησυχώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να ανταποδώσει με τη χρήση πυρηνικών όπλων - με τα οποία έχει απειλήσει τακτικά καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Αλλά με την Ουκρανία να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, το Κίεβο καλεί δημόσια τους συμμάχους του να χαλαρώσουν τους περιορισμούς τους. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έγινε ο τελευταίος υποστηρικτής της ιδέας αυτής την Τρίτη. Πρότεινε να επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήξει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας από τους οποίους εκτοξεύονται πύραυλοι κατά του ουκρανικού εδάφους, μια προφανής συμβιβαστική θέση.
Μαζί του συμφώνησε και ο Γερμανός ηγέτης Όλαφ Σολτς, ο οποίος είχε αντισταθεί στην ιδέα, αλλά συμφώνησε την Τρίτη.
Έρχεται μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να αφήσει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύεται η Δύση για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας, λέγοντας ότι η μη πραγματοποίησή τους παρεμποδίζει την ικανότητα του Κιέβου «να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Είναι μια άποψη που συμμερίζονται πολλά ευρωπαϊκά μέλη της συμμαχίας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία και η Πολωνία.
Αποφάσεις για το ζήτημα ενδεχομένως να ληφθούν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr