«Πυρά» του Ιράν στην ΕΕ: «Παράλογες» οι κυρώσεις σε βάρος αξιωματούχων
Η ΕΕ κατηγορεί αυτούς τους αξιωματούχους και τις οντότητες ότι εμπλέκονται στο ιρανικό πρόγραμμα παραγωγής drones ή ότι οργάνωσαν και διευκόλυναν τη μεταφορά drones και πυραύλων στη Μόσχα για να επιτεθεί στην Ουκρανία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το Ιράν χαρακτήρισε «παράλογες» τις νέες κυρώσεις που επέβαλε την Παρασκευή η ΕΕ εις βάρος Ιρανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων και στους Φρουρούς της Επανάστασης επειδή, όπως κατήγγειλε, παρείχαν drones στη Ρωσία και στους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή.
Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις εναντίον του Ιρανού υπουργού Άμυνας Μοχαμάντ Ρεζά Αστιανί και πέντε άλλων αξιωματούχων, εναντίον του Πολεμικού Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης – του επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού -- και εις βάρος δύο άλλων ιρανικών οντοτήτων, ανάμεσά τους μια εταιρεία που εμπορεύεται εξαρτήματα drones.
«Αβάσιμες οι δικαιολογίες και οι κατηγορίες»
Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τα μέτρα αυτά «λυπηρά», επισημαίνοντας ότι βασίζονται σε «επαναλαμβανόμενες, παράλογες και αβάσιμες δικαιολογίες και κατηγορίες».
«Η ΕΕ για μία ακόμη φορά κατέφυγε στο παρωχημένο και αναποτελεσματικό μέτρο των κυρώσεων» εις βάρος του Ιράν, επεσήμανε ο Νασέρ Κανανί εκπρόσωπος του υπουργείου.
Η ΕΕ κατηγορεί αυτούς τους αξιωματούχους και τις οντότητες ότι εμπλέκονται στο ιρανικό πρόγραμμα παραγωγής drones ή ότι οργάνωσαν και διευκόλυναν τη μεταφορά drones και πυραύλων στη Μόσχα για να επιτεθεί στην Ουκρανία ή «σε ένοπλες ομάδες που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια», όπως οι σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη και το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ.
Τι προβλέπουν οι κυρώσεις
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις προβλέπουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ των αξιωματούχων και των οντοτήτων που αφορούν και την απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου. Επίσης απαγορεύει την παροχή πόρων ή χρημάτων από την ΕΕ προς τους αξιωματούχους και τις οντότητες αυτές.
Στα μέσα Μαΐου η ΕΕ διεύρυνε τον κατάλογο των εξαρτημάτων drones που απαγορεύεται να εξάγονται στο Ιράν. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και εξαρτήματα πυραύλων.
Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον 277 προσώπων στο Ιράν και 42 οντοτήτων.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr