Ζεϊνέπ Μποζ: Ποια είναι η Τουρκάλα σύμμαχος της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα
Η Ζεϊνέπ Μποζ συντάχθηκε με ενθουσιασμό υπέρ των ελληνικών θέσεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μια δυνατή σύμμαχο βρήκε η Ελλάδα στην προσπάθειά της να επιστρέψουν στη χώρα μας τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Ο λόγος για την Ζεϊνέπ Μποζ που είναι η επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας, του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.
Στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Ζεϊνέπ Μποζ εκπροσωπώντας το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού, τάχθηκε με ενθουσιασμό υπέρ των ελληνικών θέσεων.
«Ανυπομονώ να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»
Η Τουρκάλα αρχαιολόγος δήλωσε ότι δεν έχει υπόψη της το «φιρμάνι» του Έλγιν με το οποίο ο Βρετανός αφαίρεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποδομώντας ένα από τα κεντρικά επιχειρήματα της Βρετανίας για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.
«Θέλουμε ολόψυχα να ευχαριστήσουμε την ελληνική αντιπροσωπεία για την προβολή των επιχειρημάτων τους με πραγματικά και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως στην υπόθεση των Γλυπτών για περισσότερα από 40 χρόνια τώρα. Και ως επικεφαλής της μονάδας καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Τουρκία δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά που έγινε από το αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή», είπε και συνέχισε:
«Επομένως δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμη και σύμφωνα με τη νομοθεσία της εποχής και ανυπομονώ ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς πιστεύουμε ότι σηματοδοτεί την αλλαγή συμπεριφοράς προς την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα που δίνεται παγκοσμίως. Γι’αυτό μείνετε δυνατοί».
Το βιογραφικό της Ζεϊνέπ Μποζ
Η Ζεϊνέπ Μποζ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και το Τμήμα Προϊστορικής Αρχαιολογίας και ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία ως βοηθός εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2007. Είναι κάτοχος τίτλου ανώτερων Σπουδών στην Τέχνη, το Δίκαιο και την Ηθική (London Institute of Art and Law). Το 2014 εργάστηκε στην UNESCO και το 2015, διορίστηκε ως εκπρόσωπος της UNESCO στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εφαρμογή των παραγράφων 15-17 της απόφασης 2199 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που αφορά στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για τις αρχαιότητες. Στις αρχές του 2017, η Ζεϊνέπ επέστρεψε στη θέση της στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Η Ζεϊνέπ Μποζ έχει κερδίσει την αναγνώριση και το σεβασμό από την εγχώρια και διεθνή αρχαιολογική κοινότητα για τις δράσεις της στον τομέα της καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr