«Είμαστε συνηθισμένοι άνθρωποι»: ΛΟΑΤΚΙ στρατιώτες στους δρόμους του Κιέβου ζητούν ίση αντιμετώπιση
Για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κίεβο φιλοξένησε το Pride🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κίεβο φιλοξένησε το Pride, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε και ένα φιλανθρωπικό φεστιβάλ.
Το KyivPride 2024 περιλάμβανε την Πορεία Ισότητας και ένα ΛΟΑΤΚΙ+ φιλανθρωπικό φεστιβάλ, με στόχο να ενισχύσει τα δικαιώματα και την προβολή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ουκρανία και να συγκεντρώσει υποστήριξη για όσους υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της χώρας.
Το «παρών» έδωσαν και πολλοί στρατιωτικοί ζητώντας από την κυβέρνηση να τους χορηγήσει επίσημα δικαιώματα συμβίωσης. Περιέγραψαν την εκδήλωση ως πορεία υπερηφάνειας, αλλά δεν είχε την εορταστική ατμόσφαιρα των εκδηλώσεων σε καιρό ειρήνης και πραγματοποιήθηκε υπό βροχή και υπό ισχυρή αστυνομική φρουρά εν μέσω απειλών από αντιδιαδηλωτές.
«Στερούμαστε δικαιώματα που έχουν οι άλλοι άνθρωποι»
Ο ρόλος των ΛΟΑΤΚΙ μελών στο στρατό θεωρείται ότι άλλαξε τη στάση της κοινής γνώμης απέναντι στις σχέσεις του ιδίου φύλου στην κοινωνικά συντηρητική χώρα.
«Είμαστε συνηθισμένοι άνθρωποι που πολεμούν επί ίσοις όροις με όλους τους άλλους, αλλά στερούμενοι τα δικαιώματα που έχουν οι άλλοι άνθρωποι» δήλωσε στο Associated Press ο Dmitriy Pavlov, ένας στρατιώτης που χρησιμοποιεί μπαστούνι για να περπατήσει.
Οι ακτιβιστές επιδιώκουν νομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να επιτραπεί σε άτομα με ομόφυλα ζευγάρια να λαμβάνουν ιατρικές αποφάσεις για τραυματισμένους στρατιώτες και να θάβουν θύματα του πολέμου που επεκτάθηκε σε όλη την Ουκρανία πριν από δύο και πλέον χρόνια.
Αντιδράσεις για το συλλαλητήριο
Οι διοργανωτές αντιμετώπισαν δυσκολίες στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου. Οι αρχές της πόλης απέρριψαν αίτηση για να επιτραπεί η διεξαγωγή της σε σταθμό του μετρό και καταδικάστηκε από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.
«Η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος ενός αριστερού ριζοσπαστικού πολιτικού κινήματος και αποσκοπεί στην επιβολή μιας πολιτικής ιδεολογίας, καθώς και στην καταστροφή του θεσμού της οικογένειας και στην αποδυνάμωση της ουκρανικής κοινωνίας σε συνθήκες πολέμου και απόκρουσης της ρωσικής επίθεσης» ανάφερε η εκκλησία σε ανακοίνωσή της.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr