Διογκώνεται το πρόβλημα με τις βίζες προς Τούρκους – Οι προτάσεις της Άγκυρας
Το θέμα τίθεται πλέον κάθε φορά και με κάθε ευκαιρία από την Άγκυρα στο διάλογο που διεξάγει με Ευρωπαίους αξιωματούχους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σε σοβαρό πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ εξελίσσεται η αύξηση της απόρριψης των αιτήσεων των Τούρκων πολιτών για βίζα Σένγκεν από τις χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απόρριψη έφτασε το 16,1% το 2023 από 15,7% το προηγούμενο έτος. Με την Εσθονία να απορρίπτει σχεδόν τις μισές αιτήσεις (42,5%) και τη Γερμανία να αγγίζει το 20,6%, η τάση αυτή δείχνει μια πιθανή κλιμάκωση της πολιτικής έντασης μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών. Το θέμα τίθεται πλέον κάθε φορά και με κάθε ευκαιρία από την Άγκυρα στο διάλογο που διεξάγει με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Κέρδος από την απόρριψη
Το τέλος που καταβάλλεται για την αίτηση βίζας Σένγκεν, δεν επιστρέφεται όταν απορρίπτεται. Το 2023, η ΕΕ κέρδισε 130 εκατ. ευρώ μόνο από τις απορρίψεις, με το 90% αυτών να αφορούν απορρίψεις πολιτών ασιατικών και αφρικανικών χωρών. Τα τέλη αιτήσεων, επί του παρόντος 80 ευρώ, σύντομα θα αυξηθούν στα 90 ευρώ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή απόφαση. Αυτό θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τα κέρδη της ΕΕ από άτομα που υποβάλλουν αίτηση για βίζα, αλλά απορρίπτονται.
Συνεχίζεται η έξοδος των Τούρκων
Σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκίας, υπάρχει αύξηση κατά 30% στις αιτήσεις για βίζα των Τούρκων πολιτών προς τις χώρες της ΕΕ.
Επίσης, παρά τη συνεχιζόμενη πτωτική τάση αποδοχής αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία, οι αιτήσεις από την Τουρκία δεν μειώθηκαν. Στη Γερμανία, οι Τούρκοι πολίτες κατέλαβαν την τρίτη θέση μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς πολίτες. Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, υπήρξαν 14.451 αιτήσεις από την Τουρκία. Ο αριθμός των αιτήσεων μόνο τον Μάιο ήταν 1.875.
Αύξηση των παράνομων Τούρκων μεταναστών στις ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που ταξίδεψαν αεροπορικώς στο Μεξικό και στη συνέχεια εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις 50.000. Οι Τούρκοι πολίτες πληρώνουν τους διακινητές 10.000-12.000 δολάρια.
Μπλόκο 6 κριτηρίων
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, που ξεκίνησαν το 2013 για την κατάργηση της βίζας Σένγκεν για τους Τούρκους πολίτες έχουν εισέλθει σε αδιέξοδο για τεχνικούς και πολιτικούς λόγους.
Υπάρχουν 72 κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία. Η Τουρκία πληροί 66 από αυτά, αλλά τα υπόλοιπα 6 απαιτούν πολιτική βούληση και απόφαση σε υψηλότερο επίπεδο. Αυτά τα κριτήρια είναι η αναθεώρηση του αντιτρομοκρατικού νόμου, η εφαρμογή των συστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης-GRECO (Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς), η προσαρμογή του νόμου για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στα πρότυπα της ΕΕ, η εξασφάλιση δικαστικής συνεργασίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και υπογραφή συμφωνίας επιχειρησιακής συνεργασίας με την EUROPOL.
Η δικαστική συνεργασία δημιουργεί πρόβλημα, αφού περιλαμβάνει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα μέλος της ΕΕ που η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει.
Η ακροδεξιά Ευρώπη, άλλο ένα εμπόδιο
Η άνοδος των ακροδεξιών και αντι-ευρωπαϊκών λαϊκιστικών κομμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ είναι ένας άλλος παράγοντας που εμποδίζει τα κυρίαρχα κόμματα να ανασύρουν από το ντουλάπι το φάκελο της Τουρκίας στην Ευρώπη, ειδικά την απελευθέρωση της βίζας.
Προσθέτοντας σε όλα αυτά τις έντονες συζητήσεις που δημιουργούνται από το προσφυγικό πρόβλημα στην Ευρώπη, το γεγονός ότι όσοι έχουν ‘πράσινα’ τουρκικά διαβατήρια συγκαταλέγονται στους κορυφαίους αιτούντες άσυλο στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια και τη σκεπτικιστική προσέγγιση απέναντι στους μουσουλμάνους, όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων δεν είναι δυνατή βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
Οι Tούρκοι πληρώνουν αρκετά το εξωτερικό
Σε όλες τις παραπάνω εξωγενείς δυσκολίες απόκτησης βίζας, προστέθηκε και μία εσωγενής. Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αυξήσει το τέλος για τη μετάβαση στο εξωτερικό από 4.50€ σε 30-50€, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη και ακριβή την επιθυμία τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ακόμη και για τουριστικούς λόγους.
Η πρόταση της Άγκυρας
Για αυτό και ο διάλογος για την «απελευθέρωση της βίζας» άρχισε σταδιακά να αντικαθίσταται από την έκφραση «διευκόλυνση έκδοσης βίζας». Η Άγκυρα πιέζει τώρα για διευκόλυνση προς ορισμένες συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές, οι καλλιτέχνες, οι ακαδημαϊκοί ή οι δημοσιογράφοι. Συζητείται σε αυτές τις ομάδες να χορηγούνται ταχύτερα και, ει δυνατόν, μακροπρόθεσμες βίζες Σένγκεν.
«Ευρώπη χωρίς βίζα»
Η Τουρκία ήταν από τις χώρες που έθεσαν τα θεμέλια της έννοιας της «Ευρώπης χωρίς βίζα» εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου έγινε μέλος το 1949. Οι πολίτες της Τουρκίας μπορούσαν να μεταβούν στην Ευρώπη χωρίς βίζα μέχρι τον Οκτώβριο του 1980. Εκείνη την εποχή το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την τουρκική κυβέρνηση να επιβάλλουν βίζα, επειδή ο αριθμός των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία υπερέβαινε την ικανότητά της να τους απορροφήσει. Την απόφαση αυτή ακολούθησαν στη συνέχεια όλες οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες.
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Ισραήλ: Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Τι προβλέπει
Οι συμμαχίες των προοδευτικών ξανά στο προσκήνιο - Οι διαθέσεις, οι διχογνωμίες, τα εμπόδια
Ναυάγιο στην Πύλο: 600 άνθρωποι περιμένουν τη δικαίωση 18 μήνες - Ανησυχητικές παραλείψεις στην προκαταρκτική
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr