Ισπανία: Η «πατριωτική αστυνομία» και ο πόλεμος εναντίον του Podemos
Δείτε τι βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η ύπαρξη μιας "πολιτικής αστυνομίας" την οποία χρησιμοποιούσαν οι συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ισπανία για να αμαυρώσουν τη φήμη των πολιτικών αντιπάλων τους, έχει αναχθεί σε ένα από τα πλέον καυτά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απριλίου.
Μετά τις νέες αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης, το κόμμα Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς φαίνεται ότι ήταν ένας από τους βασικότερους στόχους μιας ομάδας της αστυνομίας η οποία λειτουργούσε κατά την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι (2011-16), όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών ο Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες.
Πολλοί υψηλόβαθμοι πρώην αστυνομικοί πιστεύεται ότι κατασκεύασαν πλαστά έγγραφα με στόχο να δυσφημίσουν το κόμμα της αριστεράς –σε μια περίοδο που κατέγραφε εντυπωσιακή άνοδο των ποσοστών του– αλλά και τους Καταλανούς αυτονομιστές. Μάλιστα, κατασκόπευαν και έκλεψαν έγγραφα από τον πρώην ταμία του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) Λουίς Μπάρθενας, έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές του πολυπλόκαμου σκανδάλου διαφθοράς που έπληξε το PP. Ο Μπάρθενας καταδικάστηκε για διαφθορά και η απόφαση του δικαστηρίου επέσπευσε την πτώση της κυβέρνησης του Ραχόι.
Συνδικαλιστές πιστεύουν ότι την "παρεκτροπή" των αστυνομικών διευκόλυνε το ισπανικό "έθιμο" να αλλάζει η διεύθυνση των δυνάμεων επιβολής του νόμου κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση. Με την πρακτική αυτή, προωθούνται σε υψηλόβαθμες θέσεις στελέχη "λόγω των στενών σχέσεών τους με την εξουσία παρά για τα επαγγελματικά προσόντα τους", σχολίασε ο Ραμόν Κόσιο, ο εκπρόσωπος του αστυνομικού συνδικάτου SUP.
Το Podemos, που οι δημοσκοπήσεις το φέρνουν να δίνει μάχη στήθος με στήθος με το ακροδεξιό Vox για την τέταρτη θέση, και ενώ η προεκλογική περίοδος ξεκινά επισήμως αύριο Παρασκευή, κάνει λόγο για "τους υπονόμους του κράτους".
Οι ψευδείς αναφορές
Η "πατριωτική αστυνομία" του Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ κατηγορείται ότι τροφοδότησε τις εικασίες για την χρηματοδότηση του Podemos από το Ιράν και τη Βενεζουέλα – στην τελευταία είχαν εργαστεί ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και πολλά ιδρυτικά μέλη του κόμματος, ως σύμβουλοι της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες. Αυτές οι ψευδείς αναφορές αναπαρήχθησαν σε πολλά μέσα ενημέρωσης και οδήγησαν σε δικαστικές έρευνες εναντίον των μελών του κόμματος. Όλες οι έρευνες μπήκαν τελικά στο αρχείο, χωρίς να δοθεί συνέχεια.
Τον τρόπο δράσης αυτής της οργάνωσης αποκάλυψε πρόσφατα ο Ραφαέλ Ισέα, υπουργός Οικονομικών του Ούγκο Τσάβες το 2008, ο οποίος αργότερα έπεσε σε δυσμένεια. Ο Ισέα είπε στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta ότι το 2016 συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με έναν επιθεωρητή της ισπανικής αστυνομίας, ο οποίος του έδωσε να πιστοποιήσει ως αληθές ένα πλαστό έγγραφο. Σε αντάλλαγμα, οι ισπανικές αρχές εγγυήθηκαν την προστασία των μελών της οικογένειάς του που ζούσαν στην Ισπανία.
Το έγγραφο, που στη συνέχεια διέρρευσε στον Τύπο, βεβαίωνε ότι καταβλήθηκαν 7 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας σε μια εταιρεία συμβούλων για την οποία εργαζόταν ο Ιγκλέσιας πριν να ιδρύσει το Podemos. Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς έκανε λόγο για "συνωμοσία ανατροπής της δημοκρατίας".
"Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες έφτασαν να πιστεύουν ότι μας χρηματοδοτούσαν παράνομα", τόνισε.
Ο ηγέτης του PP Πάμπλο Κασάδο παραδέχτηκε επίσης ότι επί Μαριάνο Ραχόι η στάση του υπουργείου Εσωτερικών δεν ήταν "διόλου υποδειγματική".
Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η πρακτική αυτή συνεχίστηκε και επί των ημερών του.
Ο επιθεωρητής-εκβιαστής
Ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά της υπόθεσης αυτής είναι ο πανίσχυρος πρώην επιθεωρητής της αστυνομίας Χοσέ Μανουέλ Βιλιαρέχο, ο οποίος έχει προφυλακιστεί από τον Νοέμβριο του 2017. Επί χρόνια μαγνητοφωνούσε εν αγνοία τους προσωπικότητες του πολιτικού, επιχειρηματικού και δικαστικού κόσμου και κατηγορείται ότι τους εκβίαζε.
Η έρευνα σε βάρος του Βιλιαρέχο οδήγησε ήδη στην παραίτηση του Αλμπέρτο Πόθας, του επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών του Σάντσεθ. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο Πόθας παραδέχτηκε ότι το 2016, όταν ήταν διευθυντής του περιοδικού Interviu, έδωσε στον Βιλιαρέχο ένα USB που περιείχε τα δεδομένα ενός κινητού τηλεφώνου το οποίο είχε κλαπεί από μια συνεργάτιδα του Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Νταβίντ Χιμένεθ, πρώην διευθυντής της εφημερίδας El Mundo, υποστηρίζει σε ένα βιβλίο του που κυκλοφόρησε στις 8 Απριλίου ότι ο Βιλιαρέχο "ήταν ο προμηθευτής των περισσότερων αποκλειστικών μας". Λέει επίσης ότι είχε λάβει δύο αναφορές για το Podemos τις οποίες απέφυγε να δημοσιεύσει επειδή δεν τις θεώρησε αξιόπιστες.
«Ποδαρικό» στον Λευκό Οίκο με μηνύσεις: Γιατί προσφεύγουν κατά Τραμπ 22 Πολιτείες
Προβληματισμός στην Ευρώπη μετά την εκλογή Τραμπ: Κρίσιμη συνάντηση Σολτς – Μακρόν για τη μελλοντική θέση της ΕΕ
Εντατικές διαπραγματεύσεις με φαρμακοποιούς για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων στις γειτονιές: Μέτρα Άδωνι μετά το φιάσκο της Λ. Αλεξάνδρας
Σήμερα το μεσημέρι η κηδεία της Καίτης Γκρέυ - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr