Οι ΗΠΑ περιμένουν πώς και πώς την έκδοση του Ασάνζ
Η κυβέρνηση του Ισηµερινού τον εκδίωξε από την πρεσβεία της στο Λονδίνο έπειτα από 8 χρόνια. «Κόλαση η ζωή του τον τελευταίο χρόνο από τις πιέσεις και τις παρακολουθήσεις» καταγγέλλει φίλος του🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ηρωας και σύµβολο της ελευθερίας του λόγου για κάποιους, επικίνδυνος επαναστάτης που απείλησε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ για άλλους, ο συνιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, τελικώς φόρεσε χειροπέδες, αφού προηγουµένως πέρασε σχεδόν επτά χρόνια «ταµπουρωµένος» µέσα στην πρεσβεία του Ισηµερινού στο Λονδίνο. Η κυβέρνηση του Ισηµερινού αποφάσισε να άρει το άσυλο του Αυστραλού προγραµµατιστή, που έγινε διάσηµος το 2010 λόγω της διαρροής 251.000 διπλωµατικών εγγράφων, και να τον παραδώσει στη βρετανική αστυνοµία, ανοίγοντας έτσι τον δρόµο και για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
«Αυτό είναι παράνοµο, δεν φεύγω» φώναζε εµφανώς καταβεβληµένος ο πια γενειοφόρος Ασάνζ, την ώρα που επτά άνδρες της βρετανικής αστυνοµίας τον οδηγούσαν έξω από το κτίριο µέσα σε ένα αστυνοµικό βαν. Μετά την άρση του ασύλου από την κυβέρνηση του Ισηµερινού, η βρετανική ∆ικαιοσύνη κινήθηκε κατά του Ασάνζ, εφαρµόζοντας το ένταλµα σύλληψης για τη µη καταβολή εγγύησης τον Ιούνιο του 2012 αλλά και το αµερικανικό ένταλµα έκδοσής του που εκκρεµεί.
O 47χρονος Αυστραλός βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, όπου κρίθηκε ένοχος για µη καταβολή εγγύησης το 2012 µετά την εντολή έκδοσής του στη Σουηδία µε την κατηγορία του βιασµού και αναµένεται η καταδίκη του από τη βρετανική Δικαιοσύνη, ενώ εκείνος βρίσκεται αντιµέτωπος µε ποινή φυλάκισης ενός έτους.
Κατηγορίες για συνωµοσία
Αργότερα, χθες, το αµερικανικό υπουργείο ∆ικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του συνιδρυτή του WikiLeaks για συνωµοσία µε την πληροφοριοδότρια Τσέλσι Μάνινγκ, µε στόχο την παραβίαση απόρρητου υπολογιστή της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Από τα 251.000 έγγραφα που είχε διαρρεύσει µέσω του ιστοτόπου του WikiLeaks, περίπου τα 15.000 έφεραν την ένδειξη «απόρρητο».
Ο δικηγόρος του Ασάνζ στην πρωτεύουσα του Ισηµερινού, Κίτο, ανέφερε ότι η ζωή του πελάτη του κινδυνεύει σε περίπτωση έκδοσής του στις ΗΠΑ. Αµεση ήταν η αντίδραση και του Εντουαρντ Σνόουντεν: «Οι φωτογραφίες που δείχνουν πως ο πρεσβευτής του Ισηµερινού προσκαλεί τη µυστική αστυνοµία της Βρετανίας για να σύρει έξω από το κτίριο της πρεσβείας κάποιον του οποίου η δηµοσιογραφική δουλειά -είτε αυτό αρέσει είτε όχι έχει βραβευτεί, θα µπουν στα βιβλία της Ιστορίας.
Οι επικριτές του Τζούλιαν Ασάνζ µπορούν να χαίρονται, αλλά αυτή είναι µια µαύρη στιγµή για την ελευθερία του Τύπου» έγραψε στο Twitter ο άνθρωπος που είχε αποκαλύψει το 2013 τις µαζικές παρακολουθήσεις της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA). «Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας και κανείς δεν είναι υπεράνω του νόµου. ∆εν ήταν τόσο ο Τζούλιαν Ασάνζ όµηρος στην πρεσβεία του Ισηµερινού όσο η πρεσβεία του Ισηµερινού όµηρος του Τζούλιαν Ασάνζ, σε µια κατάσταση που ήταν απολύτως µη ανεκτή για εκείνους» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεµι Χαντ.
O Ασάνζ είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισηµερινού από το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία αλλά και στις ΗΠΑ. Οι σχέσεις του Ασάνζ µε τους οικοδεσπότες του, ωστόσο, άρχισαν να καταρρέουν µετά την αλλαγή ηγεσίας στον Ισηµερινό τον Μάιο του 2017 και τις κατηγορίες ότι εκείνος διέρρεε πληροφορίες για την προσωπική ζωή του νέου προέδρου της χώρας, Λένιν Μορένο. Η κυβέρνηση του Ισηµερινού ανέφερε χθες ότι ήρε το άσυλο έπειτα από µια σειρά παραβιάσεων των διεθνών συµβάσεων από τον Ασάνζ και των καθηµερινών πρωτοκόλλων της πρεσβείας.
Αντιθέτως, σύµφωνα µε τον φίλο του 47χρονου, Βόγκαν Σµιθ, που τον είχε επισκεφθεί στη διάρκεια της αυτοεξορίας του, τον τελευταίο χρόνο η ζωή του Ασάνζ στην πρεσβεία είχε γίνει κόλαση, λόγω της υπερβολικής παρακολούθησης που υφίστατο, ενώ εκείνος φαινόταν να καταρρέει ψυχολογικά από τη µοναξιά και την αποµόνωση στο κτίριο της πρεσβείας. Την περασµένη Τετάρτη η ιστοσελίδα WikiLeaks ανέφερε ότι είχε ξεσκεπάσει µια επιχείρηση παρακολούθησης του Ασάνζ εντός της πρεσβείας και ότι φωτογραφίες, έγγραφα και βίντεο που είχαν συγκεντρωθεί προσφέρονταν προς πώληση.
Ο πρόεδρος Μορένο, ανακοινώνοντας την άρση του ασύλου, ανέφερε επιπλέον ότι ζήτησε από τη Βρετανία να δώσει εγγυήσεις ότι ο Ασάνζ δεν πρόκειται να εκδοθεί σε χώρα όπου θα µπορούσε να υποστεί βασανιστήρια ή να τιµωρηθεί µε τη θανατική ποινή.
Δολοφονία στο Παλαιό Φάληρο: Το... τυχερό δελτίο που «έκαψε» τον 39χρονο - Χιλιάδες ευρώ βρέθηκαν πάνω του
Αγία Παρασκευή: Οι ισχυρισμοί του 22χρονου που σκότωσε με μηχανή ηλικιωμένο και τον σκύλο του
Φωτιά σε χιονοδρομικό κέντρο στην Τουρκία: Σοκαριστικά πλάνα από τις καταστροφές – Βίντεο από drone
«Θα έτρωγα ακόμα και τα νύχια του σκύλου μου»: Η Ναόμι Γουότς μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε να αποκτήσει παιδί
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr