Η ψηφιακή εποχή έφερε µε την τεχνολογία της και έκρηξη των χάκερ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Μια εταιρεία που άνοιξε προς το παγκόσµιο κοινό εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα αρχεία που αποκάλυπταν το παρασκήνιο πολλών παρεµβάσεων σε πολλές χώρες έφερε σύγκρυο σε πολλούς από τότε που ενεργοποιήθηκε, το 2006. Ο εµπνευστής, Τζούλιαν Ασάνζ, αναγκάστηκε να ζητήσει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισηµερινού στο Λονδίνο, όπου παρέµεινε επτά χρόνια. Οµως εδώ και δύο ηµέρες η ασυλία του δεν ισχύει πια, οπότε τον έβγαλαν από εκεί και περιµένει την έκδοσή του.
Η ψηφιακή εποχή έφερε µε την τεχνολογία της και έκρηξη των χάκερ. Μερικές χώρες έχουν εξειδικευτεί και οι «ειδικοί» είναι δυσεύρετοι στην αγορά. Ειδικά όταν οι κυβερνήσεις κατάλαβαν πως πολλά κλειδώµατα, πανάκριβα και επιτηρούµενα, είναι ανυπεράσπιστα απέναντι στη νεανική ευρηµατικότητα. Ο Ασάνζ πάντως, χωρίς να είναι ο πρώτος, κατάφερε µε το συνεργείο του να προκαλέσει πολλούς πονοκεφάλους.
Μπορεί να βραβεύτηκε και να υποστηρίχτηκε από µηχανισµούς και πρόσωπα που συµφωνούν µαζί του, αλλά βέβαια του την είχαν φυλαγµένη. Το πρόβληµα δεν είναι ασφαλώς τα 1,2 εκατοµµύρια έγγραφα που κατάφερε να συλλέξει (πάνω από τα µισά είναι πλέον δηµόσιο κτήµα), αλλά προέχουν τα σύµβολα: τον Ασάνζ θα τον περιλάβουν, θα τον δικάσουν και θα τον αποµονώσουν, να µη σκεφτώ κάτι χειρότερο. Εξάλλου υπάρχουν και κατηγορίες εναντίον του για ποινικά αδικήµατα. Αν εκδοθεί, δεν τη γλιτώνει.
Φυσικά, κάθε σύµβολο ηρωοποιείται. Τουλάχιστον από την «άλλη πλευρά». Αλλά ο πλανήτης έχει από καιρό αλλάξει στο ζήτηµα αυτό. Η προστασία προσωπικών δεδοµένων, που κάθε τόσο κουρελιάζεται ακόµη κι αυτή, δεν µπορεί να κρύψει την αγωνία τής µη διαρροής απόρρητων πληροφοριών που σχετίζονται µε ανατροπές κυβερνήσεων, πολέµους και αµυντικά δόγµατα. Η αντίδραση στην έκδοση Ασάνζ θα περιοριστεί σε γενικότητες για την ελευθερία του λόγου και την ελεύθερη διακίνηση των πληροφοριών, και µάλιστα σε µια χώρα, τη Μεγάλη Βρετανία, που έχει τα δικά της βάσανα.
Τα όρια της ελεύθερης έκφρασης µπαίνουν σε ποινικά καλούπια όλο και πιο αυστηρά. Και η ευρεία δηµοσιότητα που αρχίζει να υπάρχει θα επισύρει πολλές κατηγορίες από πολλές πηγές, αλλά αυτές οι πηγές δεν κυβερνούν, σε κανένα µέρος του πλανήτη
Εκεχειρία με... αστερίσκους στον Λίβανο: Το «αλλά» του Νετανιάχου, οι λόγοι που τον έκαναν να πει «ναι» και η νέα απειλή
Σειρά ιατρικών και διοικητικών παραλείψεων στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο - «Έψαχνα γιατρούς και δεν έβρισκα»
Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, αλλά ούτε και ο λαός του Λιβάνου
Τέμπη: «Κόκκινο» για το βίντεο της Λεπτοκαρυάς - Δεν πιστοποιείται η ώρα διέλευσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr