Βρετανία: Τι λέει σύμβουλος των Σούνακ, Μέι και Τζόνσον για τα χειρότερα επεισόδια στη χώρα τα τελευταία 13 χρόνια
Η ακροδεξιά επελαύνει σε βρετανικές πόλεις – Στόχος των εξτρεμιστών μουσουλμανικές οργανώσεις και τζαμιά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η ακροδεξιά επελαύνει στους δρόμους της Βρετανίας, η οποία βιώνει τις σοβαρότερες ταραχές των τελευταίων 13 χρόνων. Όλα ξεκίνησαν μετά από την επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ, με θύματα τρία νεαρά κορίτσια. Σε πολλές πόλεις της χώρας έχουν ξεσπάσει ταραχές με πρωταγωνιστές ακροδεξιούς, οι οποίοι, εκτός των άλλων, επιστρατεύουν τα fake news προκειμένου να διασπείρουν τα μισαλλόδοξα, αντιμεταναστευτικά αισθήματά τους. Μεταξύ των πόλεων που επικρατεί η ρατσιστική ένταση, είναι το Ρόδεραμ και το Μάντσεστερ.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν αφότου κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η φήμη ότι ο ύποπτος για την επίθεση με μαχαίρι ήταν μουσουλμάνος μετανάστης. Το Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια μεγάλων αντιρατσιστικών συγκεντρώσεων, ακροδεξιοί δημιούργησαν εντάσεις συγκρουόμενοι, τελικά, με τους διαδηλωτές. Η επίθεση με μαχαίρι της περασμένης Δευτέρας (29/07) σε πάρτι με θέμα την Τέιλορ Σουίφτ στο Σάουθπορτ, κοντά στο Λίβερπουλ, είχε σαν αποτέλεσμα τις επιθέσεις του όχλου της ακροδεξιάς, ο οποίος προσπάθησε να εισβάλει σε ένα Holiday Inn Express, το οποίο χρησιμοποιείται ως κατάλυμα για αιτούντες άσυλο. Σε πολλές πόλεις ακροδεξιοί συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Σύμφωνα με το AFP την Κυριακή (04/08), στο Ρόδεραμ, κουκουλοφόροι έσπασαν τα παράθυρα ξενοδοχείου στο οποίο διαμένουν άνθρωποι που ζητούν άσυλο. Νωρίτερα, σε πόλεις όπως το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ, το Μπρίστολ, το Μπλάκπουλ και το Χαλ, καθώς και στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας ξέσπασαν επεισόδια. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ταραξίες πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και φωτοβολίδες εναντίον της αστυνομίας, τραυματίζοντας αρκετούς αστυνομικούς, ενώ λεηλάτησαν και έκαψαν καταστήματα φωνάζοντας αντιισλαμικά συνθήματα. Συγκρούστηκαν, επίσης, με αντιρατσιστές αντιδιαδηλωτές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, πρόκειται για τις πιο βίαιες ταραχές που έχει δει η χώρα από το καλοκαίρι του 2011 και τα επεισόδια που ακολούθησαν μετά τη δολοφονία από την αστυνομία ενός άνδρα μιγά, στο βόρειο Λονδίνο. Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι έχει «όλα τα απαραίτητα μέσα» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση καθώς, χιλιάδες επιπλέον αστυνομικοί έχουν επιστρατευθεί στους δρόμους μεγάλων πόλεων και κωμοπόλεων όπου έχουν ξεσπάσει οι ταραχές.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις προηγούμενες μέρες, κυκλοφόρησαν fake news σχετικά με την ταυτότητα του 17χρονου υπόπτου, Άξελ Ρουντακουμπάνα. Η παραπληροφόρηση έγκειται στο ότι, ο 17χρονος, που κατηγορείται για τις δολοφονίες ενός εξάχρονου, ενός επτάχρονου και ενός εννιάχρονου παιδιού είναι στην πραγματικότητα βρετανικής καταγωγής. Από την επίθεση τραυματίστηκαν άλλα 10 άτομα. Σύμφωνα με το Associated Press, η ακροδεξιά φημολογία θέλει τον ύποπτο για την επίθεση, μουσουλμάνο και μετανάστη. Αυτό φέρεται να τροφοδότησε την οργή των ακροδεξιών. Στη Βρετανία, οι συλληφθέντες κάτω των 18 ετών κατά κανόνα δεν κατονομάζονται δημοσίως, στην περίπτωση του Ρουντακουμπάνα, ωστόσο, ο δικαστής Άντριου Μέναρι διέταξε την ταυτοποίησή του, εν μέρει για να σταματήσει τη διάδοση των fake news. Ο συλληφθείς είναι γεννημένος στην Ουαλία, ενώ οι γονείς του είναι από την Ρουάντα. Ο 17χρονος κατηγορείται για τρεις δολοφονίες και δέκα απόπειρες δολοφονίας. Την ίδια στιγμή, όπως συνηθίζει, η ακροδεξιά προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το περιστατικό, διαμαρτυρόμενη για τον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν στη χώρα με μικρές βάρκες από τη Γαλλία, μέσω της Μάγχης.
«Ναζιστικά αποβράσματα μακριά από τους δρόμους μας»
Την Κυριακή, ο BJ Harrington του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Αστυνομίας ανέφερε σε δήλωσή του ότι συνελήφθησαν 147 ακροδεξιοί για τα επεισόδια καθώς και ότι, τις επόμενες μέρες, αναμένονται και άλλες συλλήψεις. «Η παραπληροφόρηση αποτελεί τεράστια κινητήριο δύναμη της τρομακτικής αυτής βίας. Γνωρίζουμε ότι, πολλοί από τους συμμετέχοντες στις αποκαλούμενες “διαμαρτυρίες” θεωρούν ότι, με αυτό τον τρόπο, αντιδρούν στα όσα έχουν διαβάσει στο διαδίκτυο», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία ενώ, στη συνέχεια, τόνισε πως, «συχνά οι αναρτήσεις κοινοποιούνται και ενισχύονται από δημοφιλείς λογαριασμούς. Εργαζόμαστε σκληρά για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Επιστρατεύουμε τις κοινότητες και τους εταίρους μας ώστε να κάνουμε ακόμα περισσότερα προκειμένου να φιμώσουμε όσους σκοπεύουν να διακινούν fake news. Δε θα νικήσουν».
Σύμφωνα με την αστυνομία, πολλές από τις ταραχές που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο οργανώθηκαν στο διαδίκτυο μέσω καλεσμάτων από σκιώδεις ακροδεξιές ομάδες, οι οποίες με συνθήματα όπως «αρκετά είναι αρκετά», «σώστε τα παιδιά μας», ή «σταματήστε τις βάρκες». Πληροφορίες των Αρχών ανέφεραν ότι οι συγκεντρώσεις οργανώθηκαν online, σε γκρουπ και κανάλια της ακροδεξιάς που καλούσαν τους ακολούθους τους να διαμαρτυρηθούν. Οι συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις συμμετέχοντες ανέμιζαν αγγλικές και βρετανικές σημαίες. Η αστυνομία επιρρίπτει ευθύνες για τις ταραχές στις οργανώσεις που σχετίζονται με την English Defence League, μια αντι-ισλαμική οργάνωση που ιδρύθηκε πριν 15 χρόνια, οι υποστηρικτές της οποίες φέρονται να έχουν σχέση και με τα επεισόδια στα γήπεδα. Στο στόχαστρο των ακροδεξιών είναι τζαμιά στο Σάουθπορτ και στη βορειοανατολική αγγλική πόλη Σάντερλαντ. Χιλιάδες ισλαμικά κέντρα ενίσχυσαν περαιτέρω τα μέτρα ασφαλείας τους. Την ίδια στιγμή, αντιφασίστες πολίτες πραγματοποιούν αντισυγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις, όπως το Λιντς. Μεταξύ των συνθημάτων τους ακούστηκε και το «ναζιστικά αποβράσματα μακριά από τους δρόμους μας». Σε ανταπάντηση, οι ακροδεξιοί, φώναζαν «δεν είστε πια Άγγλοι».
Την ίδια στιγμή, σε μία ειρηνική συγκέντρωση στο Άλντερσοτ, στον νότο της χώρας, την Κυριακή, οι συμμετέχοντες κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «δεν είμαστε ακροδεξιοί, είμαστε απλώς δεξιοί». Η 41χρονη συμμετέχουσα ονόματι Karina είπε στο AFP πως, «ο κόσμος έχει βαρεθεί να τού λένε ότι πρέπει να ντρέπεσαι αν είσαι λευκός και ανήκεις στην εργατική τάξη. Είμαι περήφανη για τη λευκή, εργατική τάξη». Σύμφωνα με Βρετανούς αναλυτές, οι διαδηλωτές μπορεί να παρακινούνται από το διαδίκτυο, αλλά ταυτόχρονα, νιώθουν ότι η στάση τους νομιμοποιείται λόγω και της ανόδου των αντιμεταναστευτικών στοιχείων στη βρετανική πολιτική σκηνή, στις τελευταίες εκλογές.
«Οι Συντηρητικοί άφησαν τη χώρα ευάλωτη στην ακροδεξιά βία»
Την ίδια στιγμή, η Dame Sara Khan, πρώην σύμβουλος σε ζητήματα εξτρεμισμού τριών πρωθυπουργών των Τόρις, υπογραμμίζει στον Guardian ότι, η έξαρση της ακροδεξιάς βίας στη χώρα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των συντηρητικών κυβερνήσεων. Όπως σημείωσε η Khan, οι κυβερνήσεις των Τόρις αγνόησαν τις κόκκινες σημαίες, ενώ υποδαύλισαν τις ταραχές, μέσω μίας ατζέντας «πολιτισμικού πολέμου». Η ίδια υπήρξε σύμβουλος του Ρίσι Σούνακ για την κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους ενώ, υπό τους Τερέζα Μέι και Μπόρις Τζόνσον διετέλεσε επίτροπος για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού. Σύμφωνα με την ίδια, η αποτυχία ανήκει στις τελευταίες βρετανικές κυβερνήσεις.
«Ήταν ξεκάθαρα εδώ και αρκετό καιρό. Όλες οι εκθέσεις μου έχουν δείξει, συνοπτικά, ότι, πρώτον, οι εξτρεμιστικές διαδικτυακές απειλές της ακροδεξιάς αυξάνονται και, δεύτερον, ότι η χώρα μας είναι θλιβερά απροετοίμαστη. Υπάρχουν κενά στη νομοθεσία τα οποία επιτρέπουν στους εξτρεμιστές να δρουν ανενόχλητοι. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν πανηγυρικά να αντιμετωπίσουν αυτές τις τάσεις. Αντ’ αυτού, κατά την άποψή μου, υιοθέτησαν προσεγγίσεις στην πραγματικότητα αντιπαραγωγικές, οι οποίες αψηφούν κάθε λογική σκέψη. (Το 2021) κατάργησαν τη στρατηγική για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, συμπεριλαμβανομένων όλων των πόρων και της χρηματοδότησης για τις τοπικές περιοχές σε όλη τη χώρα. Και δεν την αντικατέστησαν με τίποτα. Άφησαν τις τοπικές αρχές να αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις μόνιμες εξτρεμιστικές προκλήσεις στην περιοχή τους», είπε.
Η Khan ανέφερε ακόμα στο βρετανικό μέσο πως, «Η πολιτική ηγεσία είναι πραγματικά σημαντική και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται οι πολιτικοί μας είναι κρίσιμος. Έχω δει, και είμαι βέβαιη ότι και άλλοι έχουν δει, πολιτικούς που έχουν έμμεσα ή άμεσα υπονομεύσει την κοινωνική συνοχή, χρησιμοποιώντας εμπρηστική ρητορική. Οι πολιτικοί μας έχουν το πολύ σοβαρό καθήκον να μην χρησιμοποιούν εμπρηστική γλώσσα – για παράδειγμα, να μη μιλάνε απάνθρωπα για τους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες και γενικότερα τους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας. Φυσικά και είναι θεμιτή η συζήτηση για τη μετανάστευση, ακόμα και για τους αριθμούς αυτής, αλλά υπάρχει τρόπος να μιλήσει κανείς για αυτά τα θέματα χωρίς να επιστρατεύει απάνθρωπη και εμπρηστική γλώσσα. Γιατί, βλέπει κανείς, ότι οι εξτρεμιστές μπορεί να συνυπολογίσουν αυτή τη ρητορική. Βλέπεις ανθρώπους να λένε ότι, “αν οι πολιτικοί μπορούν να μιλούν έτσι, γιατί να μην μπορούμε κι εμείς;”»
Στάρμερ: «Όσοι αλήτες εμπλέκονται στις ταραχές στη Βρετανία, θα το μετανιώσουν»
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι δράστες των ταραχών που συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και πολλές ημέρες «θα μετανιώσουν» που συμμετείχαν σε αυτές, ενώ συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι αντιμεταναστευτικές κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις.
«Σας εγγυώμαι ότι θα μετανιώσατε που συμμετείχατε σε αυτές τις ταραχές», είπε σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να οδηγήσει αυτούς τους αλήτες στη δικαιοσύνη».
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr