Ουκρανία: Ρίχνει στον πόλεμο νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς - Δεν χρειάζεται την άδεια της Δύσης
Η επίθεση της Ουκρανίας σε περιοχές της Ρωσικής μεθορίου αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα επεισόδια για την εξέλιξη του πολέμου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους του να επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει τη Ρωσία με τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που του παρέδωσαν, ώστε να «σταματήσει την προώθηση» του ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία.
«Η Ουκρανία δεν μπορεί να σταματήσει την προώθηση του ρωσικού στρατού στο μέτωπο παρά μόνο με την απόφαση που περιμένουμε από τους εταίρους μας: την απόφαση για τις ικανότητες μεγάλου βεληνεκούς», δήλωσε ο Ζελένσκι σε ομιλία του στο Κίεβο ενώπιον των πρεσβευτών της χώρας του.
«H αφελής, απατηλή έννοια των αποκαλούμενων κόκκινων γραμμών όσον αφορά τη Ρωσία, η οποία κυριάρχησε στην αποτίμηση του πολέμου από μερικούς εταίρους, έχει καταρρεύσει αυτές τις μέρες κάπου κοντά στη Σούντζα», τόνισε στην ομιλία του, αναφερόμενος στη ρωσική συνοριακή πόλη της περιφέρειας Κουρσκ, η οποία τελεί τώρα υπό ουκρανικό έλεγχο, Ουσιαστική απάντηση ωστόσο και δέσμευση από κάποια χώρα δεν πήρε η Ουκρανία για αυτό και αποφάσισε να ρίξει στη μάχη το νέο της όπλο.
Έτσι θα παρακάμψει τους δυτικούς περιορισμούς
Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι διαθέτει ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει τη Ρωσία χωρίς να ζητήσει άδεια από τους συμμάχους. Σύμφωνα με τα όσα έχει δώσει στη δημοσιότητα πρόκειται για έναν συνδυασμό πυραύλου και μη επανδρωμένου αεροσκάφους που ο υπουργός Άμυνας δεσμεύτηκε ότι θα δώσει «απαντήσεις» σε ένα κύμα ρωσικών βομβαρδισμών.
Το «Palianytsia» δημιουργήθηκε λόγω επείγουσας ανάγκης, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, καθώς η Ρωσία κυριαρχεί στον ουρανό από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν θέσει όρους για τη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τους στη Ρωσία. Τη Δευτέρα, ένα κύμα ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στόχευσε την ηλεκτρική υποδομή της Ουκρανίας στη μεγαλύτερη τέτοια επίθεση εδώ και εβδομάδες.
«Οι υπερασπιστές της ζωής δεν πρέπει να έχουν περιορισμούς στα όπλα, εφόσον η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα είδη των δικών της όπλων», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντιμιρ Ζελένσκι σε μήνυμα στο Telegram μετά τις επιθέσεις. Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε το Σάββατο την ύπαρξη του «Palianytsia», που πήρε το όνομά του από ένα είδος ουκρανικού ψωμιού και το χαρακτήρισε «μια νέα κατηγορία» όπλων.
Ο φόβος των ΗΠΑ που δημιούργησε το «Palianytsia»
Το Σάββατο, που σηματοδότησε την 33η επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από την πρώην Σοβιετική Ένωση, έγινε επίσης η πρώτη χρήση του νέου όπλου, με στόχο μια ρωσική στρατιωτική εγκατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη, δήλωσαν αξιωματούχοι χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες. Ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ υποσχέθηκε τη Δευτέρα ότι το όπλο θα χρησιμοποιηθεί ξανά σύντομα ως απάντηση στην ολονύκτια επίθεση στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία προετοιμάζει την απάντησή της. Όπλα δικής της παραγωγής», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook. «Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι για τη νίκη, χρειαζόμαστε ικανότητες μεγάλου βεληνεκούς και την άρση των περιορισμών στα πλήγματα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του εχθρού».
Ένα ουκρανικό στρατιωτικό βίντεο άφησε να εννοηθεί ότι το βεληνεκές του είναι έως και 700 χιλιόμετρα (430 μίλια) - στο ίδιο επίπεδο με το ATACMS που προμηθεύουν οι ΗΠΑ. Έδειξε έναν χάρτη με διάφορα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής αεροπορικής βάσης Savasleyka, η οποία βρίσκεται εντός αυτής της εμβέλειας, προσθέτοντας ότι το «Palianytsia» μπορεί να φτάσει σε τουλάχιστον 20 ρωσικά αεροδρόμια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι παρέχουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, αλλά την περιορίζουν από το να τα εκτοξεύει βαθιά μέσα στη Ρωσία υπό το φόβο της κλιμάκωσης του πολέμου. Η Ουκρανία μπορεί να στοχεύσει τις παραμεθόριες περιοχές, αλλά θέλει να προχωρήσει βαθύτερα για να επιτεθεί στις στρατιωτικές υποδομές της Ρωσίας.
«Θα είμαστε σε θέση να χτυπήσουμε εκεί που η Ρωσία δεν το περιμένει»
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δήλωσε ότι η Ρωσία «εκμεταλλεύεται τον χώρο των καταφυγίων σε βαθιές πίσω περιοχές». Υπολόγισε ότι τουλάχιστον 250 στρατιωτικά σημαντικοί στόχοι στη Ρωσία βρίσκονται εντός εμβέλειας των πυραύλων ATACMS, αλλά οι ισχύοντες περιορισμοί επιτρέπουν στην Ουκρανία να πλήξει μόνο 20 από αυτούς. Ο υπουργός τεχνολογίας της Ουκρανίας, Mykhailo Fedorov, δήλωσε στο Associated Press στην πρώτη του συνέντευξη σχετικά με το νέο όπλο ότι το επόμενο βήμα είναι η κλιμάκωση της παραγωγής. «Νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει το παιχνίδι, διότι θα είμαστε σε θέση να χτυπήσουμε εκεί που η Ρωσία δεν το περιμένει σήμερα», δήλωσε. Ο Φεντόροφ αρνήθηκε να διευκρινίσει το εύρος ή την τρέχουσα προμήθεια, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, αλλά δήλωσε ότι συμμετέχει στα έργα για την ανάπτυξη εγχώριων πυραύλων από τα τέλη του 2022.
Εργαστήριο δοκιμών τα πεδία μάχης
Τα πεδία μάχης της Ουκρανίας έχουν μετατραπεί σε ένα θανατηφόρο εργαστήριο δοκιμών για νέα όπλα και νέες προσαρμογές παλαιών. Τόσο οι ουκρανικές όσο και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξοπλίσει έτοιμο εξοπλισμό με εκρηκτικά και υπέρυθρες κάμερες στρατιωτικού επιπέδου- η Ρωσία έχει μετασκευάσει μη κατευθυνόμενες βόμβες της σοβιετικής εποχής με καλωδιώσεις GPS- και τα υποβρύχια μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας έχουν παραλύσει τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Αλλά το νέο όπλο ήταν ένας μακροπρόθεσμος στόχος της Ουκρανίας. Ένας από τους ειδικούς που εμπλέκονται στο σχέδιο του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς δήλωσε ότι πρόκειται για «μια εντελώς νέα ανάπτυξη, από το μηδέν» που ξεκίνησε πριν από περίπου 18 μήνες.
«Δεν πρόκειται για επέκταση ενός παλιού σοβιετικού σχεδίου», δήλωσε ο ειδικός, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να διαφυλαχθεί το απόρρητο του σχεδίου. Ο πύραυλος διαθέτει έναν εκτοξευτήρα στερεών καυσίμων που τον επιταχύνει, ακολουθούμενο από έναν κινητήρα αεριωθούμενου κινητήρα, δήλωσε ο ειδικός.
«Αν έχουμε τα δικά μας όπλα θα αισθανόμαστε πιο ανεξάρτητοι»
Η Ουκρανία λέει ότι η ανικανότητά της να αντιδράσει στα ρωσικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς έχει θανατηφόρες συνέπειες. Ο αρχιστράτηγος της Ουκρανίας Oleksandr Syrskyi δήλωσε ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 9.627 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και η άμυνα της Ουκρανίας κατέρριψε μόνο το ένα τέταρτο από αυτούς και ότι περισσότεροι από τους μισούς ρωσικούς στόχους ήταν πολιτικοί.
Ο ειδικός και ο Fedorov δήλωσαν ότι κάθε πύραυλος κοστίζει λιγότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια και ότι ο στρατός στρέφεται στον ιδιωτικό τομέα για να μειώσει περαιτέρω το κόστος παραγωγής. «Η ιδιωτική αγορά παράγει λύσεις απίστευτα γρήγορα», δήλωσε ο υπουργός. Από φέτος, οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν γίνει οι κύριοι προμηθευτές μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τον ουκρανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τώρα χτυπούν εντός της Ρωσίας και των υποβρύχιων που έχουν επανειλημμένα πλήξει τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο Fedorov. «Όλοι οι τύποι πυραύλων θα είναι διαθέσιμοι στην Ουκρανία», είπε. «Αν έχουμε τα δικά μας όπλα όπως αυτό, θα αισθανόμαστε πιο ανεξάρτητοι και σίγουροι». Ο Fedorov πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το τεράστιο μέγεθος της Ρωσίας θα μπορούσε επίσης να είναι η ευπάθειά της. «Είναι αδύνατο να παραχθούν αρκετά συστήματα αεράμυνας για την προστασία μιας τόσο μεγάλης επικράτειας», είπε. «Για εμάς, αυτό ανοίγει τη δυνατότητα να επιχειρούμε βαθιά πίσω από τις γραμμές του εχθρού».
Αγωνία για την εκεχειρία στη Γάζα: Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ - Η Χαμάς έστειλε τη λίστα με τους ομήρους που θα απελευθερωθούν
Ποιες τραπεζικές προμήθειες μειώνονται από την Τρίτη (21/1) και ποιες παραμένουν σε ισχύ - Αναλυτικός οδηγός
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Έλληνας στο Λονδίνο παρασκευάζει τυλιχτό με γύρο 4 κιλών και έχει τρελάνει τους Άγγλους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr