Η Τουρκία υπογράφει συμφωνία 10ετούς διάρκειας με τον ενεργειακό γίγαντα Shell - Μετατρέποντας την εξάρτηση σε... hub
Η Τουρκία, παρά τις ενεργειακές της ανακαλύψεις στη Μαύρη Θάλασσα, παραμένει ένας μεγάλος εισαγωγέας φυσικού αερίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η σημερινή υπογραφή ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Shell είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της στρατηγικής που στόχο έχει τη μετατροπή της Άγκυρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.
Η Τουρκία ως νέος ενεργειακός κόμβος
Σήμερα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας υπέγραψε μία δεκαετή συμφωνία με τον βρετανικό κολοσσό Shell, με ισχύ από το 2027, βάσει της οποίας η Shell θα προμηθεύει την Άγκυρα με 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ετησίως, μια ποσότητα που δεν θα καλύπτει μόνο την εγχώρια ζήτηση, αλλά θα επιτρέψει και την επανεξαγωγή σε ευρωπαϊκές αγορές.
Αξιοποίηση του LNG
Η Τουρκία, παρά τις ενεργειακές της ανακαλύψεις στη Μαύρη Θάλασσα, παραμένει ένας μεγάλος εισαγωγέας φυσικού αερίου. Ωστόσο, με την υπογραφή της συμφωνίας με τη Shell και την παράλληλη αύξηση των δυνατοτήτων επανεξαγωγής, η Άγκυρα επιχειρεί να αντιστρέψει το παιχνίδι και να γίνει μεταπωλητής ενέργειας από την Ασία στην Ευρώπη.
Ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, στη διάρκεια της τελετής υπογραφής, τόνισε ότι η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει τις περιφερειακές και παγκόσμιες εμπορικές ευκαιρίες της Τουρκίας. Το εισαγόμενο LNG θα μπορεί να καλύπτει έως και το 8% των σημερινών αναγκών της χώρας, αλλά θα ενισχύσει βασικά τις ικανότητες της τουρκικής εταιρείας αγωγών Botas στον τομέα της μεταφοράς LNG.
"Είμαστε επίσης ικανοποιημένοι που η Botas θα αποκτήσει διαφορετικές και κρίσιμες ικανότητες στον τομέα της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου", δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ, αναφερόμενος στην κρατική εταιρεία αγωγών της Τουρκίας.
Μείωση εξάρτησης από το Ιράν και τη Ρωσία
Η Άγκυρα βλέπει τον εαυτό της ως γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, και η γεωγραφική της θέση προσφέρει το κατάλληλο υπόβαθρο για τη φιλοδοξία αυτή. Με την υπογραφή της συμφωνίας με τη Shell και την παρόμοια συμφωνία με την Exxon πριν από λίγους μήνες, η Τουρκία επιδιώκει να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από χώρες, όπως το Ιράν και η Ρωσία.
Το νέο πρόσωπο της τουρκικής ενέργειας: Από εισαγωγέας εξαγωγέας
Παράλληλα, με την εσωτερική κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, η Τουρκία προσβλέπει στην εξαγωγή φυσικού αερίου σε χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Η συμφωνία με τη Shell θα επιτρέψει την επανεξαγωγή LNG σε ευρωπαϊκούς τερματικούς σταθμούς. Η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος που θα συνδέει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν με τις αγορές της Δύσης.
Η εγχώρια παραγωγή από τη Μαύρη Θάλασσα
Η Τουρκία υπέγραψε επίσης παρόμοια συμφωνία με την Exxon για 10 χρόνια για την εισαγωγή 2,5 εκατομμυρίων τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου νωρίτερα φέτος. Το 2020, η Τουρκία έκανε τη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ιστορία της δημοκρατίας στο κοίτασμα φυσικού αερίου στον Σαγγάριο στη Μαύρη Θάλασσα.
"Σήμερα, ως Τουρκία, έχουμε ημερήσια παραγωγή άνω των 7,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Με άλλα λόγια, παράγουμε φυσικό αέριο για 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά", πρόσθεσε ο Μπαϊρακτάρ. Ο υπουργός είπε ότι με μια πρόσθετη πλωτή πλατφόρμα που είναι αγκυροβολημένη στη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία θα φτάσει σε ρυθμό παραγωγής 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων τα επόμενα 20 χρόνια, ικανοποιώντας τις ανάγκες 4,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών.
Ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η χώρα του έχει ήδη ξεκινήσει εξαγωγές φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία. Με αυτές τις κινήσεις, η Άγκυρα επιδιώκει να σταθεροποιήσει τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος που συνδέει τις προμήθειες φυσικού αερίου από διάφορες πηγές με τις δυτικές αγορές.
"Οι συμβάσεις Blue Stream της Botas με τη Ρωσία το 2025 και οι μακροχρόνιες συμβάσεις αγοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγού με το Ιράν το 2026 θα λήξουν", δήλωσε ο Ντανίς.
"Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν με τη Shell και την Exxon θα ενισχύσουν τα χέρια της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των συμβάσεων με τις χώρες αυτές και θα παρέχουν ευελιξία. Παρά τις ενεργειακές ανάγκες της ίδιας της Τουρκίας, η εξασφάλιση του εφοδιασμού από πολλές πολυεθνικές εταιρείες και χώρες, θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει ένα τακτικό πλεόνασμα που θα μπορούσε να εξαχθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάγουμε τώρα φυσικό αέριο στην Ευρώπη, στη Βουλγαρία, τη γειτονική μας χώρα, στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, με την οποία δεν έχουμε σύνορα", δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ.
Το μέλλον των ενεργειακών σχέσεω
Ειδικοί, που μίλησαν στο Middle East Eye εκτιμούν ότι οι συμφωνίες LNG με τη Shell και την Exxon θα ενισχύσουν την διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας στις επικείμενες συνομιλίες για την ανανέωση των συμβάσεων φυσικού αερίου με τη Ρωσία και το Ιράν, μετατρέποντας τις ενεργειακές της ανάγκες και εξαρτήσεις σε εργαλείο ισχύος και διαπραγμάτευσης.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr