Νέο κρύο ντους από τη Ρωσία στην Τουρκία για την ένταξη στους BRICS
Η ένταση στη σχέση Ρωσίας και Τουρκίας φαίνεται να εντείνεται, όσο η Άγκυρα προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση της στον δυτικό στίβο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μετά τον «κόφτη» που βάζει η Ρωσία στους S-400, τώρα προσθέτει έναν ακόμα περιορισμό στην επιθυμία της Τουρκίας για ένταξη στους BRICS. Αν και όταν έγινε γνωστή η πρόθεση της Άγκυρας, πριν από λίγο καιρό, η Ρωσία είχε χαιρετίσει το αίτημα της Τουρκίας, οι τελευταίες δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δείχνουν ότι η Μόσχα διατηρεί επιφυλάξεις για τη διεύρυνση του οργανισμού.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι «όλες οι σημερινές χώρες - μέλη των BRICS πιστεύουν ότι δεν είναι πλέον δυνατόν να δεχτούν νέα μέλη», επισημαίνοντας τη σημασία της προσαρμογής του οργανισμού, που πλέον αριθμεί 10 μέλη. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι απαιτείται διαδικασία για την ενσωμάτωσή τους και για την απρόσκοπτη συμμετοχή των νέων μελών.
«Όσον αφορά την προοπτική επέκτασης των BRICS, σε αυτό το στάδιο όλα τα κράτη μέλη βρίσκουν λογικό να μη λάβουν νέες αποφάσεις προς το παρόν και να προσαρμόσουν τον οργανισμό, ο οποίος είναι μια ένωση μελών με ομοϊδεάτες. Ήμασταν πέντε άτομα, τώρα είμαστε δέκα. «Φυσικά, αυτό απαιτεί κάποιου είδους διαδικασία προσαρμογής και απρόσκοπτη συμμετοχή των νέων μελών στη δουλειά, σύμφωνα με την πρακτική που έχει αναπτύξει το κουιντέτο με τα χρόνια», τόνισε.
Ο Λαβρόφ ανέφερε επίσης ότι περισσότερες από 20 χώρες επιθυμούν να γίνουν μέλη των BRICS και περίπου 10 θέλουν να διατηρήσουν μόνιμες επαφές, προσδιορίζοντας τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στο Καζάν μεταξύ 22-24 Οκτωβρίου 2024 ως ευκαιρία για προτάσεις σχετικά με τη συνεργασία των νέων χωρών. «Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω τι είδους συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, αλλά φυσικά θα ανακοινωθεί», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Τουρκική αρχιτεκτονική συνεργασίας
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, σε δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η συμμετοχή της Τουρκίας στους BRICS και στο ASEAN θα έχει θετικές επιπτώσεις στην περιφέρεια.
«Θα οδηγήσει στην κατασκευή μιας πολύ διαφορετικής δομής», ανέφερε, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ιστορικών και γεωγραφικών δεσμών της Τουρκίας με την ηπειρωτική Ευρώπη, την Αμερική, την Κεντρική Ασία, τη Ρωσία, την περιοχή της Βαλτικής και την Άπω Ανατολή.
Η ένταση στη σχέση Ρωσίας και Τουρκίας φαίνεται να εντείνεται, όσο η Άγκυρα προσπαθεί να εδραιώσει τη θέση της στον δυτικό στίβο.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr