Μέση Ανατολή: «Δεν θα είναι εύκολος ο πόλεμος» - Τι εκτιμούν αναλυτές για τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο
Οι προσεκτικές κινήσεις του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ - Γιατί ο πόλεμος αυτός δεν συγκρίνεται με το 2006🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σε νέα φάση έχει μπει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με τον ισραηλινό στρατό να έχει ξεκινήσει χερσαία επίθεση στο νότιο Λίβανο, με σφοδρές μάχες να διεξάγονται με τη Χεζμπολάχ.
Η χερσαία εισβολή, την οποία το υπουργικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ χαρακτήρισε ως «επόμενη φάση» του πολέμου με τη Χεζμπολάχ, είναι η τέταρτη ιστορικά φορά που ισραηλινοί στρατιώτες εισέρχονται δημοσίως σε λιβανέζικο έδαφος εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Και μάλιστα είναι η πρώτη φορά από τον πόλεμο των 34 ημερών το 2006.
Τα ισραηλινά στρατεύματα έθεσαν τις βάσεις για την εισβολή τις τελευταίες ημέρες, αυξάνοντας τις αεροπορικές επιδρομές που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους, έχοντας καταστρέψει σπίτια και έχοντας εκτοπίσει περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους στο Λίβανο, σύμφωνα με το CNN.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει την εισβολή στο νότιο Λίβανο ως περιορισμένης έκτασης, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει «μακροχρόνια κατοχή». Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι επικεντρώνεται στην απομάκρυνση «άμεσων απειλών» από λιβανέζικα χωριά κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας της Χεζμπολάχ να διεισδύσει στο βόρειο Ισραήλ. Αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο βαθιά θα επιχειρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα να μπουν στη χώρα ή πόσο καιρό αναμένεται να διαρκέσει η επιχείρηση.
Τι εκτιμούν όμως αναλυτές για την εισβολή και το τι μέλλει γενέσθαι;
«Η Χεζμπολάχ έχει υποβαθμιστεί από το 2006»
Ο Ρότζερ Σάναχαν, πρώην αξιωματικός του αυστραλιανού στρατού και αναλυτής της Μέσης Ανατολής αναφέρει στο Al Jazeera ότι ο ισραηλινός στρατός έχει «πάρει μαθήματα» από την τελευταία τους σύγκρουση και «υποβαθμίζει» τη Χεζμπολάχ τον τελευταίο χρόνο.
«Είναι πολύ πιο προγραμματισμένο από ό,τι ήταν το 2006, έγινε πολύ περισσότερη προπαρασκευαστική εργασία, και η Χεζμπολάχ έχει υποβαθμιστεί. Δεν είναι όπως το 2006», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με περίπου 30.000 στρατιώτες στα σύνορα του νότιου Λιβάνου, ο Σάναχαν δήλωσε ότι οι επόμενες στρατιωτικές κινήσεις εξαρτώνται από το επίπεδο αντίστασης της Χεζμπολάχ.
«Το πρόβλημα είναι ότι ο πολιτικός στόχος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι η επιστροφή 60.000 Ισραηλινών στο βορρά. Αν είσαι η Χεζμπολάχ, δεν χρειάζονται πολλές ρουκέτες να εκτοξευτούν στο βορρά για κινδυνέψουν οι Ισραηλινοί πολίτες», δήλωσε ο Σάναχαν. «Είναι πολύ δύσκολο για τον στρατό να επιτύχει τον πολιτικό στόχο. Το αν μπορείς να διασφαλίσεις ότι το βόρειο Ισραήλ θα είναι ασφαλές για να επιστρέψουν όλοι, είναι ένα άλλο ζήτημα - και αυτό είναι πολιτικό ζήτημα όσο και στρατιωτικό».
«Οι στόχοι του Ισραήλ είναι μεγαλύτεροι - Θα είναι δύσκολος ο πόλεμος»
Παράλληλα, ο Ναμπίλ Κούρ, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ανώτερος συνεργάτης του Αραβικού Κέντρου στην Ουάσιγκτον, δήλωσε στο Al Jazeera ότι το Ισραήλ δεν περιορίζει τους στόχους του σε συγκεκριμένα ατόμων.
«Η ακροδεξιά κυβέρνηση στο Ισραήλ έχει μεγαλύτερους στόχους στην περιοχή και οι ΗΠΑ φαίνεται να αγνοούν αυτό το γεγονός. Νομίζω ότι αυτό που αγνοούν οι ΗΠΑ, και ίσως σκόπιμα, είναι ότι έχει μια θρησκευτική, ακροδεξιά κυβέρνηση στο Ισραήλ και οι στόχοι της δεν περιορίζονται», αναφέρει.
«Στρατιωτικά, θα μπορούσαν να επιλέξουν ορισμένους στόχους και να σκοτώσουν ορισμένους ανθρώπους. Αλλά οι στόχοι τους είναι πολύ ευρύτεροι από αυτό. Μπαίνουν μέσα με ένα ευρύ σχέδιο για τη Γάζα, για τη Δυτική Όχθη και τώρα, σαφώς, για το Λίβανο», σημειώνει ο αναλυτής και εκτιμά πως αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα, ενώ δεν θα είναι εύκολος και για τους Ισραηλινούς.
«Θα είναι δύσκολο για το Ισραήλ. Και η αντίσταση στο Λίβανο πιθανόν να τους αναγκάσει να παραμείνουν εκεί είτε το θέλουν είτε όχι».
Δεν αποκλείεται μια χερσαία εισβολή πλήρους κλίμακας
Ο Ομάρ Ραχμάν, συνεργάτης του Συμβουλίου για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι η ανάπτυξη από το Ισραήλ ενός περιορισμένου αριθμού στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων εντός του νότιου Λιβάνου «έχει νόημα» προς το παρόν, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακολουθήσει μια χερσαία εισβολή πλήρους κλίμακας.
«Προφανώς, το Ισραήλ θα έκανε μοιραίο λάθος αν έκανε από την αρχή, μια μαζική χερσαία εισβολή, δεδομένου του τι έχει συμβεί στο παρελθόν πολεμώντας τη Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Ραχμάν, αναφερόμενος στις δύο προηγούμενες εισβολές του Ισραήλ στο Λίβανο το 1982 και το 2006, οι οποίες κατέληξαν σε υποχώρηση εν μέσω των αυξανόμενων επιθέσεων της Χεζμπολάχ.
Η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ είναι πιθανότατα μια προσπάθεια να μετρήσει τη δύναμη των εναπομεινάντων δυνάμεων της Χεζμπολάχ πριν από μια μεγαλύτερη επίθεση, εκτιμά ακόμα.
«Βομβάρδισε όλο το νότο. Τώρα στέλνει αυτές τις ειδικές δυνάμεις, για να διερευνήσει και να δει το τοπίο, να δει το επίπεδο της αντίστασης της Χεζμπολάχ που παραμένει υπό το φως τόσο των βομβαρδισμών όσο και της σύγχυσης που πρέπει να υπάρχει στις τάξεις της Χεζμπολάχ ως αποτέλεσμα των δολοφονιών, πολλών ανώτερων ηγετικών στελεχών» είπε.
Διαταράχτηκαν οι σχέσεις Μπάιντεν - Νετανιάχου;
Παράλληλα, ο αναλυτής της εθνικής ασφάλειας του CNN Ντέιβιντ Σάνγκερ χαρακτήρισε την επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, «αξιοσημείωτο παράδειγμα περιφρόνησης ενός συμμάχου».
Στο ερώτημα γιατί φαίνεται να υπάρχει τόση μεγάλη απόσταση μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ζήτησε και πάλι τη Δευτέρα κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, ο αναλυτής είπε ότι ένας από τους λόγους είναι ότι «αυτοί οι δύο ηγέτες δεν έχουν πολλά να πουν ο ένας στον άλλο».
Οι δύο τους μάλιστα δεν έχουν μιλήσει από την δολοφονία Νασράλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου.
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν με «σοβαρές συνέπειες»
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε, όπως και ο ισραηλινός ομόλογός του Γιοάβ Γκάλαντ, για την «ανάγκη» να «καταστραφούν οι υποδομές επίθεσης» της Χεζμπολάχ
Ο Όστιν προειδοποίησε ταυτόχρονα το Ιράν εναντίον ενδεχόμενης «απευθείας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ», υπογραμμίζοντας τις «σοβαρές συνέπειες» που θα είχε τέτοια κίνηση για την Τεχεράνη, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.
Οι δυο άνδρες «συμφώνησαν στην ανάγκη να καταστραφούν οι υποδομές επίθεσης κατά μήκος των συνόρων, ώστε να είναι εγγυημένο ότι η λιβανική Χεζμπολάχ δεν θα είναι σε θέση να διαπράξει επιθέσεις του τύπου αυτών της 7ης Οκτωβρίου εναντίον κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ», κατά το κείμενο.
Πάντα κατά την ανακοίνωση, ο Όστιν κρίνει ταυτόχρονα πως «είναι απαραίτητη διπλωματική επίλυση» ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των αμάχων σε «αμφότερες τις πλευρές των συνόρων».
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ στέλνουν και ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή, υπέρ του Ισραήλ, με χιλιάδες στρατιώτες και μαχητικά.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr