Το πρώτο βήμα για το Eurofighter είναι από... δεύτερο χέρι
Το πρώτο βήμα απόκτησης Eurofighter περιλαμβάνει αγορά μεταχειρισμένων μαχητικών από κάποια χώρα του Κόλπου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η Τουρκία ετοιμάζεται να αγοράσει -πρώτα- μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter από χώρα του Κόλπου, σύμφωνα με τον Τούρκο συντάκτη αμυντικών θεμάτων, Τολγκά Οζμπέκ, κι έπειτα καινούρια από την Ευρώπη.
Σε συνέντευξη του Simon Ward, προέδρου της Airbus Τουρκίας, στον συγκεκριμένο Τούρκο δημοσιογράφο στην αεροπορική έκθεση της Κωνσταντινούπολης πριν από μερικές ημέρες είχε προβλέψει ότι «μπορεί να δούμε το Eurofighter στην Τουρκία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα». Και σήμερα, αυτή η εξέλιξη έρχεται πιο κοντά, καθώς έγινε ένα σημαντικό βήμα με την άδεια της Γερμανίας, η οποία αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, υποστηρίζει ο Τολγκά Οζμπέκ.
Μεταχειρισμένα Eurofighter στην Τουρκία
Ωστόσο, το πρώτο βήμα απόκτησης Eurofighter περιλαμβάνει αγορά μεταχειρισμένων μαχητικών από κάποια χώρα του Κόλπου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τούρκου δημοσιογράφου, με πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ο αριθμός των μαχητικών που αναμένεται να προμηθευτεί η τουρκική Πολεμική Αεροπορία κυμαίνεται μεταξύ 12 και 20. Οι χώρες του Κόλπου που διαθέτουν Eurofighter περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία (72 αεροσκάφη), το Κατάρ (24), το Ομάν (12) και το Κουβέιτ (28).
Ο όρος της Τουρκίας
Η Τουρκία δεν επιδιώκει απλώς την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και την ενσωμάτωση των εγχώριων αμυντικών της τεχνολογιών στα Eurofighter. Η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη συστημάτων αμυντικής τεχνολογίας, από πυρομαχικά και ραντάρ έως λογισμικό και ηλεκτρονικά συστήματα, μέσα από εταιρείες όπως η ASELSAN, η Roketsan και η HAVELSAN.
Οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με την ομάδα του Eurofighter, όπως αναφέρεται, θέτοντας ως κύριο όρο την ενσωμάτωση εγχώριων και εθνικών συστημάτων στα μαχητικά αεροσκάφη.
Μετά τον Νοέμβριο η υπογραφή για τα F-16
Στο μεταξύ, η πολυ-αναμενόμενη τελική υπογραφή για την προμήθεια F-16 από την Τουρκία μετατίθεται για μετά τον Νοέμβριο. Παρά την έγκριση που έχει επιτευχθεί, η συμφωνία που αναμενόταν να κλείσει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, δεν κατάφερε να προχωρήσει λόγω της εκλογικής διαδικασίας στις ΗΠΑ.
Επιστροφή στο πρόγραμμα F-35;
Ένα από τα σημαντικά θέματα που τέθηκαν στις συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ είναι και η επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, σύμφωνα με τον Οζμπέκ.
Μετά την πώληση F-35 στην Ελλάδα και τη μετάβαση πολλών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ σε αυτά τα αεροσκάφη για επιχειρησιακές αποστολές, η Τουρκία ενδέχεται να επανενταχθεί στο πρόγραμμα. Η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει περίπου 40 F-35, κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων που της αναλογούν από την προηγούμενη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.
Πολεμικό Ναυτικό και F-35B
Παράλληλα, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει στενά το ενδεχόμενο απόκτησης των F-35B, τα οποία θα μπορούν να επιχειρούν από το αποβατικό πλοίο TCG Anadolu. Η αύξηση της αποτελεσματικότητας του TCG Anadolu, με τη συνδυασμένη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και F-35B, αποτελεί προτεραιότητα για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εμπειρία από τα F-35 θα προσφέρει μια κρίσιμη υποδομή για το μελλοντικό αεροπλανοφόρο που σχεδιάζεται να αποκτήσει η Τουρκία γύρω στο 2035-2040 και το οποίο θα σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο για τη στρατιωτική ισχύ της χώρας.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr